.

Pe 20 mai Spitalul Clinic Colțea a inaugurat alături de Siemens cel mai nou centru de radioterapie oncologică din țară. Centrul deține acum două noi acceleratoare lineare care reprezintă cele mai noi echipamente de radioterapie instalate în România. "Ne bucurăm să avem de astăzi printre referințele noastre și primul proiect de spital la cheie realizat de Siemens în România. Prin soluțiile noastre inovatoare dorim să răspundem celor mai provocatoare întrebări ale momentului din domeniul sănătații și nu numai", precizează Cristian Secoșan - CEO Siemens. În urma lucrărilor, Spitalul Clinic Colțea, parte a proiectului pilot de administrare unitară realizată de Primăria Municipiului București pentru spitalele municipale, se reînscrie printre cele mai moderne spitale din România. La eveniment a fost prezent și Primarul General al Bucureștiului, Dr. Sorin Oprescu reprezentând Primăria Capitalei, instituție în subordinea căreia se află Spitalul Clinic Colțea. În noul centru de radioterapie oncologică se pot trata tumori maligne atât din specialitatea oncologică - tumori solide, cât și hematologie oncologică.

Istoria acestui așezământ medical a început în anul 1704, când spătarul Mihai Cantacuzino a înființat Spitalul Clinic Colțea. Tot aici a fost locul în care au profesat mari nume românești în domeniul medical legate de îngrijirea bolnavilor. Spitalul Clinic Colțea a fost de asemenea una din primele baze de învățământ medical din România. La înființare, unitatea nu avea decât 24 de paturi, 12 pentru femei și 12 pentru bărbați.

Astăzi, cu ajutorul acestei investiții, finanțate în totalitate de Ministerul Sănătații, sute de pacienți cu afecțiuni maligne vor putea să fie preluați pentru tratament radioterapeutic de specialitate, decongestionând astfel fluxul mare de pacienți din acest domeniu din București și chiar și din țară. Până în prezent radioterapia cu accelerator linear putea fi efectuată în București doar la Institutul Oncologic Prof. Dr. Trestioreanu București din Șos. Fundeni, unde funcționează două acceleratoare tot marca Siemens.

Proiectul este unic în România atât prin dimensiunea istorică a ansamblului Colțea, cât și prin derularea lucrărilor de renovare, reconstrucție și reechipare printr-un proiect la cheie realizat de către Siemens în calitate de contractor general.

Cele două noi acceleratoare instalate Siemens Primus, integrează atât o precizie deosebită a radiației cu automatizarea tratamentului și confortul pacientului reducând la minumum radiația țesutului înconjurător tumorii și scurtând timpul necesar iradierii acesteia. Tehnologia acceleratoarelor lineare cu simulator și brahiterapie reprezintă un salt tehnologic imens de la cobaltoterapie, atât prin tipul de radiație folosit, cât și prin diminuarea timpului de expunere la aceasta.