.

Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației a demarat în 2002 proiectul 'Sistemul electronic de achiziții publice' ce are ca scop 'žconsolidarea unui proces de achiziții publice mai eficient și mai transparent, simplificarea participării la procesele de atribuire a contractelor de achiziții publice, furnizarea de informații publicului larg despre modul în care se realizează achizițiile publice.

'Acest sistem s-a dovedit a fi cea mai sigură măsură de combatere a corupției și de eliminare a birocrației din România, crescând eficiența Guvernului și reducând vulnerabilitatea acestuia, a remarcat David Gross, coordonatorul SUA pentru Comunicare Internațională și Politici Informaționale, în cadrul unei conferințe din 7 februarie susținute la Universitatea din Toronto la care a participat ministrul român al comunicațiilor, Zsolt Nagy. 'žSistemul de e-licitație a devenit un mediu prielnic pentru 844 de instituții publice și peste 1.000 de companii ce pot participa efectiv în acest moment în sistem. Deja peste jumătate de milion de licitații au fost încheiate. În alte țări, în care funcționează sisteme similare, acestea sunt folosite fie pentru un număr mai mic de produse, fie pentru un număr limitat de autorități contractante, iar extinderea utilizării se realizează într-un ritm mult mai lent', a declarat ministrul Zsolt Nagy. De la implementarea sa și până în prezent, Sistemul electronic de achiziții publice a redus cu mult cheltuielile bugetare. În prezent www.e-licitatie.ro este considerat, la nivel european, un caz de referință pentru bunele practici în implementarea societății informaționale, ceea ce a adus României un plus de recunoaștere internațională. 'žAcest lucru este cu atât mai important cu cât sistemul se regăsește printre cele doar 9% din sistemele de achiziții publice europene ce îndeplinesc, simultan, majoritatea cerințelor UE', a adăugat ministrul Nagy. Funcționarea acestui sistem este de natură să încurajeze dezvoltarea comerțului electronic în România, să stimuleze utilizarea Internetului, a noilor tehnologii în general, mai ales la nivelul mediului de afaceri, și să genereze schimbări de mentalitate și cultură în instituțiile publice, dar și la nivelul întregii societăți.

Tarif de utilizare a licitațiilor electronice, în funcție de contracte
Autoritățile contractante care utilizează licitații electronice pentru achiziții publice vor plăti un tarif de utilizare a sistemului cuprins între 0,5 și 0,25% din valoarea contractului, la care se va adăuga taxa pe valoarea adăugată, a decis Guvernul printr-o hotărâre a Executivului. Conform actului normativ, autoritatea contractantă va plăti un tarif de 0,5% din valoarea contractului, în cazul acordurilor cu o valoare, fără TVA, este mai mică sau cel mult egală cu 10.000 lei (100 milioane lei vechi). Nivelul tarifului a fost stabilit la 0,3% din valoarea contractului, în cazul acordurilor a căror valoare, fără TVA, este cuprinsă între 10.000 lei și 50.000 lei. Pentru contractele cu o valoare mai mare de 50.000 lei, taxa de utilizare a sistemului va fi de 0,25%. La cuantumul tarifului de utilizare se va adăuga taxa pe valoarea adăugată. Autoritățile contractante vor fi obligate să plătească operatorului de sistem tariful de utilizare pe un an calendaristic până la data de 31 martie a anului următor și să comunice, în termen de cel mult 45 de zile de la încheierea unui an calendaristic, lista tuturor contractelor de achiziție publică prin mijloace electronice încheiate în anul precedent. Furnizorii, prestatorii sau executanții vor fi obligați să constituie și o garanție de participare pe toată perioda cuprinsă între data limită de depunere a ofertelor și până la încheierea contractului de achiziții publice. Prin actul normativ aprobat , Executivul a redus de la 2 ani la 6 luni termenul de reintrare în sistem a unui ofertant și a reglementat mai clar procedura de suspendare a unui ofertant sau a unui prestator pentru refuzul nejustificat de a încheia contractul de achiziție publică, după câștigarea unei licitații electronice. De asemenea, hotărârea prevede că furnizorul, prestatorul sau executantul nu va mai avea dreptul să conteste decizia de suspendare din sistem dacă nu răspunde la notificarea autorității contractante sau nu respectă termenul de răspuns.