.

Radu ENESCU - șef serviciu Compatibilitate Electromagnetică IGCTI

Legislația din România alături de legislația europeană
La 23 ianuarie 2003 Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 88/2003 privind echipamentele radio și echipamentele terminale de telecomunicații și recunoașterea mutuală a conformității acestora, hotărâre care transpune Directiva 1999/5/EC a Consiliului și Parlamentului European. Această hotărâre a armonizat legislația românească cu legislația Uniunii Europene pentru echipamentele radio și echipamentele terminale de telecomunicații și a înlocuit regimul național de autorizare cu reglementări recunoscute în Uniunea Europeană.
Scopul acestei hotărâri a fost înlăturarea barierelor administrative din calea liberei circulații pentru echipamentele radio și echipamentele terminale de telecomunicații; asigurarea unui mediu cu mult mai puține reglementări și înlăturarea obligativității evaluării conformității de către o terță parte, în majoritatea cazurilor.

Alte diferențe față de vechile reglementări:
- Persoana care introduce echipamentul pe piață este în întregime responsabilă pentru conformitatea acestuia cu prevederile HG nr. 88/2003. 
- Măsuri mult mai stricte pentru supravegherea pieței. Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației poate aplica clauza de salvgardare și decide retragerea de pe piață sau din serviciu a echipamentelor neconforme, putând interzice introducerea lor pe piață sau punerea în funcțiune.

Introducerea aparatelor pe piață:
Producătorul sau persoana responsabilă pentru introducerea aparatului pe piață trebuie să furnizeze utilizatorului toate informațiile privind folosirea aparatului, redactate în limba română.
De asemenea, trebuie să îi pună la dispoziție Declarația de Conformitate cu cerințele esențiale, redactată în limba română, declarație ce trebuie să însoțească fiecare aparat.
HG nr. 88/2003 prevede cerințe juridice privind respectarea cerințelor esențiale aplicabile:
- de protecție a sănătății și siguranței utilizatorului și a oricărei alte persoane:
- cerința esențială privind asigurarea securității utilizatorilor de echipamente electrice de joasă tensiune (electrosecuritate);
- cerința esențială privind protecția și siguranța utilizatorilor expuși la câmpuri electromagnetice
- de protecție privind compatibilitatea electromagnetică; 
- de utilizare eficientă a spectrului alocat radiocomunicațiilor terestre sau spațiale pentru tipul respectiv de echipament radio.
Cerința esențială privind protecția și siguranța utilizatorului expus la câmpuri electromagnetice face referire la Ordinul ministrului sănătății și familiei nr.1007/2002, ordin care transpune Recomandarea Consiliului Uniunii Europene 1999/519/EC privind limitarea expunerii populației în general la câmpuri electromagnetice (0 Hz la 300 GHz). Nivelurile de referință nu trebuie să fie depășite atunci când echipamentul este instalat corespunzător, întreținut și utilizat conform scopului pentru care a fost fabricat.
Standardele armonizate joacă  un rol dominant în determinarea conformității produsului cu cerințele esențiale. Atunci când standardele armonizate nu sunt disponibile sau nu sunt adecvate, producătorul poate alege o procedură pentru demonstrarea conformității care implică consultarea unui organism notificat.
Standardul armonizat reprezintă specificație tehnică adoptată de un organism de standardizare recunoscut pe baza mandatului Comisiei Europene în scopul stabilirii unei cerințe tehnice la nivel european, fără a fi obligatorie conformitatea cu aceasta. Dacă numerele de referință ale unor asemenea standarde armonizate sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, atunci respectivele standarde armonizate obțin un statut special. Atunci când producătorul își realizează produsele prin aplicarea unui asemenea standard armonizat, această aplicare dă naștere prezumției de conformitate cu cerințele esențiale la care se referă respectivul standard armonizat. 
Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației adoptă anual, prin ordin al ministrului, 'Lista standardelor române care a adoptat standardele europene armonizate pentru echipamentele radio și echipamentele terminale de comunicații sub Directiva 1999/5/EC (publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene).
Inspectoratul General pentru Comunicații și Tehnologia Informației, organismul de supraveghere a pieței echipamentelor radio și a echipamentelor terminale de telecomunicații, verifică dacă echipamentele radio introduse pe piață în România îndeplinesc prevederile HG nr. 88/2003 și ia măsurile legale împotriva încălcării prevederilor acestei hotărâri.