.

Dacă va continua să tolereze falsificarea, pe bandă rulantă, a certificatelor energetice pentru case și apartamente, statul român va ajunge în imposibilitatea de a transpune, la timp, Directiva (UE) 2018/844, în vigoare de pe 9 iulie 2018. Deja, din cauza că tolerează de aproape 5 ani înșelătoriile multor auditori și nu e capabilă să își întocmească o strategie energetică, țara noastră va trebui să egaleze, în mai puțin de doi ani, progresul făcut de alte state într-un deceniu. Și asta, nu ca să devină fruntața Europei la eficiență energetică, ci doar ca să îndeplinească măcar cerințele minime ale UE în domeniu, precizează ziare.com.
 
Directiva (UE) 2018/844 - pe care România e obligată să o transpună în următoarele 20 de luni - nu e primul act normativ european care stabilește norme privind eficiența energetică a clădirilor. Europenii și-au creat deja de ani buni un cadru legislativ care a permis creșterea eficienței energetice și, în consecință, a gradului de confort și siguranță din locuințe și spații de lucru.
 
 
Spre exemplu, Italia a început să măsoare serios eficiența energetică a clădirilor încă din 2005, Spania din 2007, iar Luxemburg și Franța, din 2010. În urma respectivelor evaluari, statele au luat și măsuri care se le permită să evolueze. Iar pe măsură ce rezultatele au început să se vadă, proiectele de eficiență energetică au devenit din ce în ce mai ambițioase, precizează ziare.com.