.

Inventatorul CDMA, Qualcomm din SUA, a făcut o primă demonstrație de televiziune mobilă în direct, pe 27 septembrie, a tehnologiei sale multicast FLO, standardul rival față de DVB-H, preferat în Europa, informează Telecoms.com News.

Qualcomm a transmis și fluxuri video, și pachete de date multicast prin tehnologia FLO, bazată pe OFDM, demonstrând că aceasta suportă cel puțin 20 de canale de transmisie video la calitate QVGA și 30 de frame-uri pe secundă și poate stoca peste 800 de minute de videoclipuri în format scurt. În plus, terminalele compatibile FLO prezintă un consum redus de energie cu 4 ore de timp de vizionare pe o baterie standard de 850mAh fără degradări inacceptabile ale timpului de convorbiri sau standby și un timp mediu de comutare între canale de 1,5 secunde, fără să folosească memorie temporară (buffering) sau bare grafice de progres. Qualcomm a anunțat în noiembrie 2004 planuri de a implementa și opera în SUA o rețea națională FLO de difuzare media în banda de 700MHz, capabilă să transmită clipuri TV de la posturile TV americane către telefoane mobile 3G în parteneriat cu operatorii celulari. Qualcomm anticipează că operarea comercială a noii rețelei va începe în 2006. Unul din operatorii americani interesați de acest serviciu este Verizon Wireless.

În 2002, autoritățile federale din SUA au scos la vânzare o porțiune mică din frecvențele folosite de stațiile TV analogice. Principalii câștigători au fost companiile Aloha și Qualcomm. Aloha vrea să folosească frecvențele pentru a construi servicii de bandă largă în comunitățile rurale și în suburbiile ignorate până acum de companiile de telefonie. Qualcomm, inspirat de succesul serviciilor TV mobile din Coreea de Sud și Japonia, va investi 800 mil. USD în următorii 4-5 ani, parțial de la terțe părți, în subsidiara sa MediaFLO care dezvoltă inițiativa și care va deveni ulterior o companie de sine stătătoare.

FLO se profilează a fi standardul TV mobil predominant în SUA, rivalizând cu DVB-H (digital video broadcasting - handhelds) preferat în Europa și cu DMB (digital multimedia broadcasting) preferat în Asia. Avantajul acestor tehnologii este că nu mai folosesc rețelele mobile, ci transmit semnalele de la stațiile TV direct pe terminale mobile compatibile. Spre deosebire de FLO, DVB-H și DMB sunt standarde deschise. DVB-H are la bază DVB (digital video broadcasting) - o suită de standarde deschise pentru TV digital, inventată în Europa. Sistemele DVB distribuie datele prin satelit (DVB-S și DVB-S2), cablu (DVB-C), televiziune terestră (DVB-T) și televiziune terestră pentru terminale (DVB-H). DMB are la bază DAB (digital audio broadcasting) și nu include canal de întoarcere a semnalului.