.

Renașterea VoDSL în Europa și evidențierea beneficiilor convergenței ca strategii de acces pentru transportatorii tradiționali, pentru operatorii noi și pentru corporații este primul obiectiv al firmei, a declarat Yoran Holtz, vice-președinte marketing la RAD, într-o conferință de presă din 25 februarie 2002, organizată de Omnilogic.
Anul trecut, RAD Data Communications și Industrial Computer Group, partenerul său de afaceri din România, au prezentat în avanpremieră, pe 16 februarie 2001, la București, tehnologiile și produsele promovate de către RAD la cel mai mare târg din domeniul comunicațiilor și al tehnologiei informației din Europa, organizat în martie la Hanovra - CeBIT 2001.
Soluțiile oferite de RAD în domeniul rețelelor de comunicații mobile GSM (2G) și UMTS (3G) cuprind echipamentele DXC-8R, DXC-30 de acces în rețea care realizează conectarea mai multor celule de telefonie mobilă (deservite de către un Base Transceiving Station) la controlerul stațiilor de bază (Base Station Controller); tot în domeniul telefoniei mobile a fost prezent la târgul de anul trecut și ruterul FCD-IP care are porturi pentru conectarea stațiilor de bază și a rețelelor locale de calculatoare la Internet și/sau compania de telefonie locală.
Nu trebuie uitată nici linia de produse pentru comunicații în bandă largă VoDSL (Voice over Digital Subscriber Line) destinată, în special, utilizatorilor finali și sectorului de întreprinderi mici și mijlocii, mai precis produsele IAD (Integrated Access Device) modelele LA-110, LA-140 și LA-160. Aceste echipamente permit conectarea concomitentă a mai multor telefoane și a rețelei locale de computere a firmei, folosind o singură linie închiriată (E1) pentru legătura cu furnizorul. Se utilizează tehnologia ADSL sau ATM în vederea obținerii unor viteze de transfer ridicate.
A treia gamă de produse prezentate anul trecut a fost cea oferită pentru tehnologia TDMoIP (Time Division Multiplexing over IP), tehnologie care face posibilă integrarea transmisiilor telefonice și a datelor (folosind protocolul IP) pe o singură infrastructură. Echipamentele oferite de RAD la acest capitol sunt: IPmux-1 - cu o legătură E1/T1 pentru Fast Ethernet având și port de interfață pentru fibră optică, IPmux-4 - cu până la 4 legături E1/T1, respectiv IPmux-16 - echipament modular cu maxim 16 porturi E1/T1 și 2 porturi Ethernet de 10/100 Mbps. Aceste produse se adresează, în special, rețelelor IP private (existente în cadrul campusurilor sau al firmelor cu întindere geografică mare), companiilor de telefonie care posedă infrastructuri pe fibră optică și operatorilor rețelelor de telefonie celulară.
Anul acesta, pentru CeBIT 2002, RAD a anunțat că va prezenta 3 produse noi: concentratorul de acces multiservice ACE-202, noul modem G.SHDSL ASMi-52 și dispozitivul de acces integrat prin ATM LA-110 pentru firme mici și mijlocii.

Multiplexer-ul de la RAD
Megaplex-2104, un multiplexer modular, va fi implementat, în curând, ca parte integrantă a unui proiect de furnizare de servicii de telefonie de urgență pe principalele autostrăzi din Elveția. O mare parte din autostrada A5, ce urmează a fi inaugurată în scurt timp, va fi construită sub pământ pentru a prezerva frumusețile naturale ale peisajului elvețian. Telefoanele de urgență, care vor conecta apelanții la un centru de control al autostrăzii, vor fi instalate la fiecare 150 de m, în tunel. Autostrada este programată a fi deschisă oficial traficului rutier în cursul lunii mai a acestui an.

RAD Data Communications este un producător israelian de echipamente de comunicații de date și aplicații telecom, înființat în 1981, care a înregistrat îm anul 2000 vânzări în valoare totală de 200 milioane USD, pe întreg globul. Principala piață de desfacere a tehnologiilor și produselor RAD este Europa, cu o pondere de 40% din totalul vânzărilor. RAD are la ora actuală peste 4 milioane de unități instalate pentru cca. 150 de firme sau operatori din industria de telecomunicații, industria de automobile, companii de transport, firme din domeniul farmaceutic, instituții de învățământ etc.