.

Experții au turnat apă rece peste ultimul studiu efectuat asupra potențialelor riscuri pentru sănătate ce pot apărea în cazul folosirii telefoanelor mobile, acesta pretinzând faptul că s-a descoperit un risc mai mare de apariție a tumorilor la creier pentru utilizatorii de telefonie mobilă.

Studiul, efectuat de către SNIWL (Swedish National Institute for Working Life), pretinde că a identificat un risc de apariție a unei tumori maligne cu 240% mai mare pe partea capului pe care utilizatorul ține în mod obișnuit telefonul mobil, atunci când poartă o discuție cu un interlocutor.
Însă acest studiu apare după nenumărate alte studii efectuate de către ICR (Institute of Cancer Research) și de universități din Marea Britanie, precum cele din Nottingham, Leeds sau Manchester, care dădeau undă verde utilizării telefoniei mobile.
Lenart Hardell, unul dintre conducătorii studiului efectuat de SNIWL, a arătat că aceste neconcordanțe se datorează faptului că 'acesta este unul dintre puținele studii ce au urmărit efectele telefoniei mobile pe o asemenea perioadă de timp.' Studiul a urmărit subiecți ce au utilizat telefoanele mobile pentru mai mult de 10 ani, majoritatea subiecților din cazul studiului efectuat de către ICR folosind telefoanele mobile pentru un interval de timp mai mic.
Studiul suedez a fost aspru criticat de către experții în domeniu deoarece acesta folosește o metodă de cercetare agregată.
Hardell a afirmat într-un interviu apărut pe site-ul telecoms.com că studiul este format din 2 părți, prima parte fiind formată din rezultatele unor cercetări efectuate între 1997 și 2000 (prea mici din punct de vedere a intervalului de timp acoperit), iar partea a doua din rezultatele unor cercetări ce au folosit același protocol, din 2000 până în 2003.
'Suntem destul de siguri de rezultatele noastre', afirmă Hardell. 'Am găsit un risc crescut pentru sănătate în cazul folosirii telefoniei mobile pentru o perioadă mai lungă de 10 ani.'
Patricia McKinney, profesor de epidemiologie pediatrică în cadrul Institului de Genetică, Sănătate și Terapeutică din Leeds, Marea Britanie, afirmă că tehnologia este încă prea tânără pentru a putea fi judecată. 'Am avut un anumit număr de oameni, care au folosit telefoanele mobile în ultimii 10 ani, în cadrul studiului nostru, însă numărul acestora este prea mic pentru a putea trage o concluzie fermă.'
Un număr mare de experți au identificat studiul Interphone, a cărei publicare se așteaptă până la sfârșitul acestui an, ca fiind cel mai mare și cel mai definitoriu studiu asupra riscurilor implicate de folosirea terminalelor mobile. Studiul, fondat de Uniunea Europeană și IUC (International Union against Cancer), va implica cercetări efectuate în Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Israel, Italia, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Suedia și Marea Britanie.