.

Mai mult de jumătate dintre români (53%) foloseau un smartphone la finalul anului trecut, potrivit unui raport comandat de Google, o creștere de peste patru ori în ultimii 4 ani. La finalul lui 2012, rata de adopție a smartphone-urilor în România era de doar 12%. La nivel global, adopția smartphone-urilor s-a dublat în 4 ani. În 2012, doar una din trei persoane, din 40 de țări aveau acces la un smartphone. Patru ani mai târziu, ponderea acestora a crescut la 70%. Din 2012 și până în 2016, compania de studii de piață Kantar TNS, la cererea Google, a chestionat utilizatori din toată lumea în legătura cu obiceiurile de folosire a internetului. Răspunsurile au scos în evidență schimbări majore în adopția tehnologiei și stil de viață în numai jumătate de deceniu. 
 
Un asistent personal pentru tineri 
 
Pentru mulți români, smartphone-ul a adus o schimbare semnificativă în viața de zi cu zi. Chiar dacă acest lucru se reflectă la nivelul tuturor categoriilor demografice, tinerii folosesc cel mai mult smartphone-ul ca un asistent personal. Relația dintre cei cu vârste de sub 25 de ani și smartphone s-ar putea traduce astfel:
 
• 91% dintre ei utilizează smartphone-ul, față de 24% în urmă cu 4 ani. Pentru ei, smartphone-ul a început să înlocuiască computerul: utilizarea computerului a scăzut de la 88% în 2012 la 79% în 2016. 
 
• Smartphone-ul este sursa de informații: 73% utilizează motoare de căutare pe dispozitivul mobil, iar 79% vizitează platforme de social media
 
• Jumătate din ei își verifică e-mail-ul pe smartphone
 
• Distracție: 75% dintre tineri vizionează video-uri pe smartphone cel putin odată pe săptămână 
 
• Smartphone-ul este dispozitivul preferat al tinerilor pentru activități cotidiene precum: să asculte muzică (66%), să știe cât e ceasul (71%) sau să facă poze (65%) 
 
O lume reflectată în multe ecrane
 
De ceva timp, smartphone-ul nu mai reprezintă dispozitivul secundar. La nivel global, aproximativ o treime dintre utilizatorii de smartphone accesează internetul mai des de pe smartphone decât pe computer. În România, 38% dintre utilizatorii de smartphone spun că accesează mai des internetul de pe telefon decât de pe computer. Doar 17% dintre utilizatorii de smartphone din România folosesc preponderent computerul pentru a intra pe internet. 
 
În același timp, oamenii folosesc mai multe dispozitive decât în trecut. Întrebați în 2012 în legătură cu ce dispozitive utilizează - smartphone, tabletă sau computer, 50% dintre români au răspuns că folosesc un singur dispozitiv, 10% două și doar 2% toate cele 3. La finalul lui 2016, cei mai mulți dintre români (31%) spun că utilizează două dispozitive (unul singur - 25%, trei dispozitive - 15%). 
 
Acest studiu documentează 5 ani de cercetare (între 2012 și 2016), în care Google și Kantar TNS au susținut peste 625.000 de interviuri cu oameni din toată lumea. Studiu a fost realizat în 40 de țări, printre care și România. 
 

Despre raport

https://goo.gl/L8nn9k.

Raportul Google Consumer Baromoter prezintă o concluzie a unui studiu multianual. Pe consumerbarometer.com puteți să analizați datele în profunzime și să construiți propriile grafice și concluzii pe diferite piețe și categorii demografice, inclusiv România.

 

Despre Alphabet Inc.

Larry Page și Sergey Brin au fondat Google în 1998. De atunci, compania a crescut la peste 50.000 de angajați la nivel global, oferind o gamă largă de produse și platforme populare precum Search, Maps, Ads, Gmail, Android, Chrome și YouTube. În octombrie 2015, Alphabet a devenit compania-mamă a Google. Puteți citi mai multe despre misiunea Alphabet aici.