.

Fuziunile și achizițiile din sectorul energetic cunosc în sfârșit un reviriment după nivelul scăzut atins în 2009. Valoarea totală a tranzacțiilor înregistrate anul trecut, exceptând sectorul energiilor regenerabile, a crescut cu 19% față de 2009. S-a remarcat totodată revitalizarea tranzacțiilor pe piața din Statele Unite, trend care va continua și în acest an. Comparativ cu multitudinea de tranzacții înregistrate în anii 2005-2008, valoarea tranzacțiilor rămâne scăzută, dar condițiile sunt favorabile pentru o redresare a activității de fuziuni și achiziții, potrivit ediției de anul acesta a raportului PwC Power Deals. „Suntem de părere că această tendință de resuscitare a tranzacțiilor va continua, însă acest lucru depinde în mare măsură de revenirea cererii de energie pe piețele dezvoltate, ceea ce va da companiilor încredere în programele lor de investiții și modernizări", precizează Alexandru Lupea (foto), Partener, Servicii de Audit, Liderul Departamentului de Servicii pentru Industria Energetică, Minieră și de Utilități, PwC România.

Globalizarea sectorului energetic avansează pe multiple fronturi. Spre exemplu, companiile se gândesc să-și extindă prezența pe piețele emergente. Se observă totodată un interes internațional sporit pentru activele de infrastructură energetică, iar prezența chineză în sectorul energetic se intensifică, nu doar la nivelul marilor companii de transport electric, ci și al producătorilor independenți de energie.

„Dacă revirimentul cererii de energie va fi durabil, atunci ne așteptăm să apară oportunități interesante de vânzare de active de care să beneficieze anumite companii. Îndeosebi în Europa, acest trend se va accelera pe măsură ce companiile eliberează capital pentru investiții și atrag totodată resurse din partea fondurilor suverane, a celor de infrastructură și a fondurilor de pensii", precizează Lupea.

Achizițiile rămân una dintre prioritățile de pe agenda multor companii energetice europene, care analizează oportunitățile pentru a-și extinde prezența internațională. Spre exemplu, IP și GDF Suez au anunțat că fuziunea lor va duce la o raționalizare a activității portofoliilor lor, urmată de extinderea pe piețele importante de creștere.

„În România, tranzacțiile vor fi, cel mai probabil, în domeniul energiilor regenerabile, mai ales după clarificarea prevederilor legislative din domeniu în perioada următoare. De asemenea, este posibil ca marii jucători europeni să decidă să investească în capacități de generare convenționale, având în vedere că necesarul suplimentar de energie electrică din următorii ani nu va putea fi acoperit doar din surse regenerabile", precizează Alexandru Lupea.

Pe plan global, politicile guvernamentale în domeniul energiilor „curate" vor juca un rol important în felul care se va configura activitatea de fuziuni și achiziții în acest an, prin creșterea influenței cadrului de reglementare asupra evaluării activelor energetice. Cheltuielile masive de capital și prioritățile operaționale cerute de conformarea cu politicile guvernamentale de mediu vor reduce apetitul pentru achiziții majore, dar vor stimula în același timp restructurările prin tranzacții de mai mici dimensiuni.

„Tendința din sectorul energetic spre tranzacții la nivel global, cu achiziții trans-continentale, s-ar putea accelera în 2011, spre exemplu în regiunea Asia Pacific, unde activitatea de tranzacționare a început să se orienteze către achiziții din afara regiunii. De asemenea, reacția de până acum a autorităților americane față de tranzacțiile din SUA anunțate în 2010, sugerează că atitudinea acestora a devenit mai favorabilă fluxurilor de investiții în zona sectorului reglementat de utilități", precizează Alexandru Lupea.

„Cu toate acestea, fluxul de tranzacții din Statele Unite va depinde de gradul în care instituțiile de reglementare vor crea obstacole în calea finalizării operațiunilor de fuziuni și achiziții. Noi consolidări, vânzările de rețele din Europa, precum și apetitul de tranzacții din Asia Pacific vor duce la niveluri crescute ale tranzacțiilor în 2011, deși acest lucru nu va duce la frenezia de la mijlocul anilor 2000", precizează Lupea.

Despre metodologia raportului

Raportul Power Deals include o analiză a tuturor tranzacțiilor naționale și internaționale din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale. Este cea mai recentă ediție din această serie anuală. Includem în calculele noastre tranzacțiile din zona de generare, transmisie și distribuție de electricitate; transport de gaze naturale, distribuție și depozitare, precum și vânzarea de electricitate. Tranzacțiile din sectorul de explorare și producție, inclusiv cele de explorare și producție de gaze sunt excluse. Tranzacțiile din sectorul de energie regenerabilă sunt acoperite în raportul conex Renewable Deals, prin urmare nu sunt incluse în prezentul raport. Analiza se bazează pe tranzacțiile publicate în baza de date Dealogic "M&A Global", pentru toate tranzacțiile implicând companii energetice, de gaze naturale și utilități. Analiza acoperă tranzacțiile anunțate, incluzându-le pe cele care sunt în așteptarea finalizării financiare sau juridice, precum și pe cele încheiate complet. Valoarea tranzacțiilor ia în calcul valoarea anunțată sau raportată, incluzând orice asumare de datorii și pasive. În întregul raport, clasificăm Federația Rusă ca o categorie geografică de sine stătătoare. Definim regiunea Asia-Pacific ca incluzând Australasia, cu excepția cazurilor în care se precizează explicit altfel. Numărul tranzacțiilor raportate, include acele tranzacții a căror valoare nu a fost raportată. O listă completă a tranzacțiilor din 2010 este disponibilă pe site-ul Power Deals la www.pwc.com/powerdeals.