.

Scutiri inutile pentru miliardari
La începutul lunii iunie, Guvernul a decis ca producătorii de PC-uri să fie scutiți de la 1 ianuarie 2003 de taxa pe profit, în cazul în care au vânzări anuale de peste 1 miliard USD. Varujan Pambuccian, șeful Comisiei IT&C din Camera Deputaților, este, însă, sceptic în privința posibilității ca producătorii români de PC-uri să atingă cifra de vânzări de 1 miliard USD. Conform estimărilor sale, România produce software în valoare de 150 milioane pe an și hardware de 45-50 milioane USD pe an. Conform unui studiu recent al IDC, în primele 3 luni din 2002, vânzările de PC-uri pe piața locală au înregistrat o scădere de 25% față de trimestrul 4, din 2001. Cele mai multe vânzări le-a realizat HP, urmat de IBM, Compaq, Flamingo Computers și Comrace. Segmentul notebok-urilor a înregistrat cele mai multe vânzări din istorie, cu 21,35% mai mult ca în trimestrul precedent. În ciuda nivelului scăzut al vânzărilor, actorii locali își păstrează estimările de creștere a vânzărilor anuale: 145.000 de PC-uri, adică o creștere de 10% față de 2001. Anul trecut s-au vândut circa 128.000 de PC-uri, cu 25% mai mult ca în 2000. Din cele 128.000 de computere vândute, 40-50% au fost asamblate local, estimează reprezentanții HP România. Valoarea vânzărilor s-a ridicat la 148 milioane USD în 2001, cu 28% mai mult ca în 2000. Liderul de piață a fost IBM, cu vânzări de 26,77 milioane USD, urmat de Compaq cu 23,53 milioane USD și HP cu 21,41 milioane USD.

Pirateria rămâne un fenomen alarmant
Pirateria software în România a rămas la 75% în 2001, cu 2% mai puțin decât în 2000, anunță un comunicat al Business Software Alliance (BSA) bazat pe un studiu al International Planning and Research Institute. Deși în ultimii 6 ani pirateria software a scăzut în România cu 18%, actualul nivel de 75% rămâne unul din cele mai ridicate din regiune. Pierderile provocate de piraterie în 2001, pentru principalii producători de aplicații software prezenți în România, sunt estimate la 19 milioane USD. Pentru 2000, Data Monitor estima aceste pierderi la 150 milioane USD. La nivel regional, rata maximă de piratare - 87% - s-a înregistrat în Rusia și Ucraina, iar cea minimă - 53% - în Republica Cehă. Media central și est europeană este de 67%. La nivel global, ratele minime de piratare s-au înregistrat în Marea Britanie și SUA (25%), urmate de Australia și Finlanda (27%). Media globală a crescut cu 3%, în 2001, ajungând la 40%.

Microsoft România predă ștacheta Moscovei
'Microsoft România a avut o creștere anuală de 40% la sfârșitul anului fiscal 2001', a declarat Silviu Hotăran, președintele companiei, la sfârșitul lunii iunie a.c.. Cu toate acestea, datele preliminare arată că filiala românească a Microsoft a pierdut statutul de filială cu cea mai mare creștere financiară deținut în 2001, în favoarea filialei din Rusia. Silviu Hotăran a anunțat că filiala din România se va axa anul acesta pe segmentul marilor corporații și al întreprinderilor mici și mijlocii. Anul trecut, Microsoft România a vândut 3.000 de licențe de Windows 2000 și 400 de licențe Small Business Sever Thus. În prezent, 65-70% din serverele vândute în România rulează software produs de Microsoft.

Concurență acerbă înainte de liberalizare
PCNET și RDS au anunțat că intenționează să ofere, pe termen lung, pachete integrate de servicii incluzând date, voce și programe TV prin intermediul tehnologiei ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line) și, respectiv, CATV (cablu TV) atât pentru utilizatorii individuali, cât și pentru companii. ADSL și CATV sunt, la ora actuală, cele două tehnologii de transmisii de date ce concurează pe piața românească. Deși intermediază servicii similare, principiile lor de funcționare sunt diferite. În cazul ADSL, conexiunea dintre utilizatorul final și rețeaua de fibră optică se face prin linii fixe, în timp ce pentru CATV, conexiunea se face chiar prin cablul TV prin care se face transmisia. Avantajul operatorilor CATV este că întreaga infrastructură este proprietatea operatorului, în timp ce pentru ADSL este nevoie de operatori parteneri. De exemplu, PCNET - singurul furnizor de ADSL din România - trebuie să închirieze linii telefonice de la RomTelecom pentru a-și conecta clienții. În privința tarifelor, ADSL este o tehnologie scumpă, pe care numai companiile și-o pot permite, în timp ce operatorii CATV au posibilitatea de a reduce tarifele pentru a le face accesibile utilizatorilor individuali. Calitatea conexiunii ADSL este preferată de cea mai mare parte a utilizatorilor Internet din Statele Unite, viitorul preferințelor conexiunilor românilor fiind sub semnul întrebării, în acest moment.

Chiar dacă nu se vede, 3M România raportează milioane de USD
'3M România a obținut o cifră de afaceri de 20 milioane USD în 2001, cu 25% mai mult ca în 2000', a declarat Mihai Crișan, directorul financiar 3M România. Pentru acest an, compania estimează o creștere a cifrei de afaceri de circa 15%. Până acum, 3M nu are o unitate de producție în România, dar, pe termen mediu, compania ia în calcul dezvoltarea de activități de producție.