.

Asociația Națională de Reglementare a Comunicațiilor (ANRC) va fi înființată în iunie a.c., a declarat ministrul comunicațiilor, Dan Nica, urmând să își desfășoare activitatea începând din august. Statutul și funcțiile ANRC vor fi în concordanță cu cele mai recente reglementări ale Uniunii Europene. Înființarea acestei autorități reprezintă una din măsurile avute în vedere pentru liberalizarea pieței telecom din 2003.

Philips, producător de echipamente video, intenționează să producă, în cursul acestui an, telefoane 3mn DECT (telefoane fără fir) la platforma Solectron Timișoara, unde compania își va transfera întreaga producție de terminale pentru telefonia fixă, a declarat Paul Hansen, general manager al Philips România. Anul trecut, au fost produse la Timișoara telefoane 2mn (DECT), întreaga producție fiind exportată. În plus, Hansen a adăugat că Philips intenționează să producă și software în România. Philips a urmat decizia celor de la Solectron France, filială a producătorului de echipamente electronice din SUA, care a anunțat, de curând, că ar dori să transfere o parte a producției sale din Franța în România și China datorită costurilor scăzute de producție din aceste țări.

HP și Compaq au întârziat cu 1 lună fuziunea lor în România, până pe 1 iunie. Până la acea dată, cele două companii au continuat să lucreze separat. Directorii generali ai HP România și Compaq România au explicat această întârziere prin faptul că au așteptat detalii amănunțite din partea recent înființatei companii din SUA. Pe piața românească, în Q1 2002, HP a înregistrat 14,4% din piața de hardware (desktop-uri, laptop-uri, servere Intel), în timp ce Compaq a acoperit 9,2% din aceeași piață. La nivel global, fuziunea este evaluată la 18,6 miliarde USD și este considerată cea mai mare fuziune din industria IT.

Patru companii locale de software, și anume GeCAD Software, Ciel România, Softwin și Romsym Data Bucharest, au devenit membre ale Business Software Alliance (BSA). Această decizie va fi cuantificată printr-o creștere a resurselor financiare pentru comitetele locale, know-how pentru diminuarea pirateriei software din România, potrivit lui Nicolae Burchel, reprezentantul BSA în România. Noii membri și-au propus să lupte împotriva ratei pirateriei din sectorul software care a atins în România, în 2000, nivelul de 77%, potrivit unui studiu efectuat de International Planning Research Corp. Astfel, România depășește media Europei de Est care este de 63% și a Europei de Vest care este de 34%. Potrivit unui studiu DataMonitor, pirateria în sectorul software generează anual producătorilor de software pierderi de zeci de milioane de dolari. Raportul anual 'žSpecial 301' arată că România s-a menținut anul acesta pe 'žlista de observație' a SUA din cauza lipselor legislative și a prevederilor referitoare la drepturile de autor. În plus, România se confruntă cu o lipsă de fonduri pentru combaterea pirateriei, conchide raportul. Ministrul Comunicațiilor, Dan Nica, a declarat la sfârșitul lunii februarie că rata pirateriei software a scăzut de la 77% în 2000 la circa 70-71% în 2001.

Senatul României a aprobat Legea audio-vizualului care reglementează statutul Consiliul Național al Audiovizualului, conținutul comunicării audiovizuale și regimul licențelor și al autorizațiilor din domeniu. Timpul acordat reclamelor a fost stabilit la 12 minute/ oră pentru televiziunile particulare și la 8 minute pentru televiziunea publică.

Compania germană Siemens intenționează să intre pe piața tehnologiei CDMA (Code Division Multiple Access), dar nu a furnizat detalii privind posibilitatea achiziționării uneia din diviziile Motorola, informează Reuters. Directorul general Siemens Mobile, Lothar Pauly, a estimat că tehnologiile CDMA și CDMA 2000 acoperă circa 20-30% din piața globală, în condițiile în care standardele cele mai populare sunt GSM și UMTS. Pauly a adăugat că Siemens nu va dezvolta această tehnologie doar cu forțele proprii și că nu intenționează să extindă activitățile de cercetare și dezvoltare pe lângă tehnologiile GSM/ GPRS și UMTS.

Romania Cable Systems (RCS) împreună cu Romania Data Systems (RDS) au înregistrat anul trecut un profit de 31 milioane USD, a declarat directorul general RCS, Alexandru Oprea. RCS, companie care deține 90% din RDS a semnat o înțelegere cu USTDA (US Agency for Trade and Development) pentru suma nerambursabilă de 390.000 USD. Fondurile vor fi direcționate înființării și dezvoltării proiectului pilot al telefoniei fixe în București, Arad și Oradea. În această idee va fi organizată o licitație în timpul verii. Oprea a adăugat că speră ca proiectul să fie finalizat până la sfârșitul acestui an. Compania a început un program de investiții masive pe termen lung care va continua în 2002, valoarea estimativă fiind de 100 milioane USD, așa încât în momentul liberalizării pieței telecom, compania va furniza telefonie fixă. Potrivit unui studiu IMAS din septembrie 2001, nivelul de penetrare a rețelelor TV și de cablu a atins în România 75-76% în orașe și 15% în zonele rurale. Cei cinci operatori de cablu TV, RCS, Astral Telecom, UPC România, Terra Sat Comp și Romsat Cable TV & Radio, dețin, în prezent, 80% din cei 3,3 milioane de abonați din România.

IBM intenționează să deschidă două unități de producție software în parcurile IT&C din România. În această idee au avut loc negocieri între ministrul Comunicațiilor, Dan Nica și reprezentanții celor mai importante 20 de companii privind potențialul acestor companii de a deschide filiale în parcurile tehnologice preconizate a fi construite în viitorul apropiat. Astfel, IBM și-a arătat intenția de a analiza amănunțit posibilitatea unei prezențe directe în parcul IT&C din Galați. Companiile în cauză ar beneficia de anumite stimulente, în sensul că o parte din chirie va fi subvenționată de autoritățile locale. Primele parcuri tehnologice din țară vor fi deschise vara aceasta în Galați și Brăila.