.

Transelectrica a semnat în octombrie un acord în valoare de 21,9 milioane USD cu un consorțiu format de Alstrom (Franța) și Itochu (Japonia) pentru construirea unei rețele de fibră optică. Fondurile provin dintr-un împrumut aprobat de BERD contractat de Transelectrica în decembrie 2000 destinat reabilitării și actualizării sistemului de furnizare a energiei electrice. Lucrările la noua rețea vor dura 2 ani.

Euroweb România, o filială a Euroweb International, a devenit oficial furnizor de telefonie prin Interbnet (VoIP) în urma unui acord semnat cu RomTelecom la începutul lui octombrie. Euroweb va furniza numai servicii de telefonie internațională prin Internet în numele RomTelecom. Acordul stabilește termenii interconectării rețelelor Euroweb și RomTelecom. Utilizarea tehnologiei VoIP permite reducerea cu circa 25% a tarifelor la apelurile internaționale, estimează directorul general al Euroweb, Gheorghe Rusu. După liberalizare, în jur de 20% din traficul internațional de voce se va face prin Internet. Acordul cu RomTelecom influențează pozitiv situația financiară a Euroweb: cifra de afaceri estimată a acesteia în 2002 se ridică la circa 10 milioane USD și ar putea depăși estimările inițiale cu 10% datorită acestui contract. Euroweb operează ca furnizor de Internet din 1993 și face parte din grupul pan-european Euroweb International din iulie 2000.

System Integration & Technology Distribution AG (S&T), furnizor de soluții IT pentru Europa Centrală și de Est, a înregistrat o creștere de 25% a vânzărilor în România, Turcia și Bulgaria în primele 9 luni ale anului 2002 față de anul trecut, ajungând la 13,1 milioane euro. Pentru întreaga regiune ECE, integratorul a obținut creșteri de 16% în aceeași perioadă și de 27% numai în trimestrul 3. Profitul operațional, însă, a scăzut cu 4% datorită vânzărilor slabe în Polonia și Ungaria și a rezultatelor negative ale recentelor achiziții - Protek în Turcia și Plaut în România. Plaut România a fost preluată de S&T România ca urmare a unui acord de cooperare semnat de companiile-mamă.

Conform ultimelor statistici ale Consiliului Național al IMM-urilor din România, companiile IT&C au avut cele mai bune rezultate financiare anul trecut. La secțiunea companii mari, operatorii mobili MobiFon și Orange au terminat anul 2001 cu profituri nete de 68,1 milioane USD și, respectiv, 84,3 milioane USD, ocupând primele locuri. Cei doi operatori sunt urmați de producătorul de echipamente telecom Intrarom, cu un profit de 17,2 milioane USD. Printre primele 10 companii se mai numără Alcatel (6,1 milioane USD). La secțiunea companii mijlocii, Ericson Telecommunications ocupă primul loc cu un profit net de 18,8 milioane USD, în timp ce IBM România ocupă locul 14 cu 2,9 milioane USD. 3M România și Global One Communications România '“ Equant au ocupat primele 2 locuri la secțiunea companii mici, cu 10 milioane USD și, respectiv, 3,5 milioane USD profit net.

Dezvoltatorul de software Romsys a câștigat în octombrie licitația organizată de MCTI pentru construirea unui portal web pentru aderarea României la NATO. Portalul România-NATO este parte a unui proiect de guvernare electronică mai larg, destinat să faciliteze accesul la informație al cetățenilor și transparența guvernului. portalul va oferi informații despre politicile guvernamentale în procesul de pregătire al țării pentru intrarea în NATO. Soluția Romsys include hardware, comunicații, aplicații și securizare. Compania Romsys, înființată acum 9 ani, are la activ 14 proiecte în valoare de peste 1 milion USD și deține o poziție bună pe mai multe piețe, între care 60% din piața românească de ATM-uri.