.

Comisia Europeană (CE) a adoptat, astăzi, raportul anual privind monitorizarea aplicării dreptului Uniunii în 2014, conform oficialilor CE. Piața internă reprezintă cel mai important atu al Europei pentru cetățeni și firme, care au de câștigat dacă dreptul Uniunii este pus în aplicare la timp și în mod corect. Al 32-lea raport anual privind monitorizarea aplicării dreptului UE analizează rezultatele obținute de statele membre în privința aspectelor esențiale ale aplicării dreptului UE și evidențiază principalele evoluții înregistrate în 2014 legate de politica de asigurare a respectării legii.

Numărul de infrigement-uri a scăzut în ultimii 5 ani 
CE deschide proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infrigement) în cazul în care un stat membru nu ia măsuri pentru a remedia o presupusă încălcare a dreptului Uniunii. Comisia deschide proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în cazul în care un stat membru nu a notificat măsurile care transpun o directivă în legislația națională în termenul stabilit. De asemenea, CE poate deschide o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, pe baza unei anchete a Comisiei sau ca urmare a unei plângeri din partea unui cetățean sau a unei firme, în cazul în care legislația unei țări nu este în conformitate cu cerințele dreptului Uniunii sau atunci când dreptul Uniunii nu este aplicat corect sau nu este aplicat deloc de către autoritățile naționale.

Numărul total al procedurilor formale de constatare a neîndeplinirii obligațiilor a scăzut în ultimii cinci ani. Acest lucru reflectă eficacitatea dialogului structurat cu statele membre prin intermediul EU Pilot înainte de deschiderea unei proceduri formale de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. O altă cauză a scăderilor este și hotărârea CE de a colabora cu statele membre pentru a ameliora conformitatea încă dintr-o fază incipientă și pentru a soluționa posibilele cazuri de neîndeplinire a obligațiilor în mod rapid, în beneficiul cetățenilor și al firmelor. 

Graficul de mai jos oferă o imagine de ansamblu privind situația din fiecare stat membru, atât în privința transpunerii tardive, cât și în ceea ce privește transpunerea incorectă și/sau aplicarea incorectă a dreptului Uniunii. Grecia și Italia sunt campioanele neîndeplinirii dreptului UE, România și Germania ocupă, la egalitate locul 7 din top 28, iar Croația este cea mai disciplinată țară la acest capitol, poate și din cauză că e cea mai tânără membră a concernului comunitar.    


 

La fel ca în 2013, Mediul, Transportul, Piața internă și Serviciile continuă să înregistreze cel mai mare număr de cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor care au fost deschise în 2014 la nivel european, rețelele de comunicații fiind pe ultimul loc în acest top negativ.

 


 

Combaterea transpunerii tardive a directivelor
În cadrul inițiativei pentru o mai bună legiferare, CE se va concentra pe asigurarea clarității, a operabilității și a forței executorii a dreptului UE, susțin oficialii comunitari. Aceștia vor acorda o atenție deosebită aspectelor legate de punerea în aplicare și de asigurarea respectării legislației. CE este hotărâtă să prevină transpunerea tardivă a directivelor de către statele membre după expirarea termenelor convenite. Întârzierile privind transpunerea dreptului Uniunii împiedică cetățenii și firmele să se bucure de beneficiile oferite de dreptul UE, afectează în mod negativ securitatea juridică la nivel general și perturbă condițiile de concurență echitabile în cadrul pieței interne. Directivele privind cerințele de capital, drepturile consumatorilor, asistența medicală transfrontalieră sau deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt câteva exemple de transpunere tardivă în statele membre. În 2014, numărul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor din cauza transpunerii tardive a înregistrat o creștere de 22 % în comparație cu 2013. CE a continuat să sprijine statele membre în punerea în aplicare a dreptului EU prin punerea la dispoziție a unei game largi de instrumente, cum ar fi planuri de punere în aplicare, documente orientative, reuniuni ale grupurilor de experți și site-uri internet dedicate. În cazurile de nerespectare a obligației de a transpune o directivă în termenul convenit, CE a continuat să utilizeze pe deplin sistemul de sancțiuni financiare introdus prin Tratatul de la Lisabona. Astfel, CE a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la patru cazuri (împotriva Belgiei, Irlandei și Finlandei) și a solicitat aplicarea de sancțiuni financiare.

CE ia măsuri și în urma sesizărilor cetățenilor
Cetățenii și părțile interesate pot semnala în mod direct orice presupusă încălcare a dreptului UE prin intermediul unui formular de plângere online, accesibil prin intermediul paginii Drepturi și oportunități a portalului Europa, prin Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email. Astfel, în 2014, majoritatea plângerilor depuse au vizat ocuparea forței de muncă, piața internă și justiția. Ca scurt istoric, începând cu 1984, în urma unei solicitări formulate de către Parlamentul European, CE prezintă anual un raport privind monitorizarea aplicării dreptului UE în anul precedent. Parlamentul European adoptă apoi o rezoluție privind raportul Comisiei Europene.

Documentație utilă
1. Rapoarte anuale privind punerea în aplicare la nivel național a dreptului UE
2. Fișe informative pentru fiecare țară

 

Sursa: Ion VACIU