.

Operatorul telecom RCS&RDS a depus o ofertă pentru o licență de telefonie mobilă în Ungaria în cadrul unei licitații la care participă alte cinci companii, anunța pe 9 decembrie Autoritatea pentru Media Națională și Info-comunicații din Ungaria. Jucătorul român figurează printre pretendenții la o licență pentru frecvența de 900MHz, care i-ar permite RCS&RDS să-și extindă aria de furnizare a serviciilor 3G către vestul Europei. RCS&RDS și-a început activitatea în urmă cu 17 ani și e prezentă și pe piețele din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croația, Serbia, Spania și Italia. În Ungaria, RCS&RDS furnizează servicii de telefonie fixă, Internet și televiziune prin cablu și satelit.

 

Reprezentanții autorității telecom ungare au deschis vinerea trecută ofertele depuse de cele șase companii participante și au anunțat numele acestora. Prima companie care a depus ofertă pentru frecvența de 900 MHz scoasă la licitație a fost Telenor Ungaria, urmată - în ordine cronologică - de compania de poștă din Ungaria, RCS&RDS, Vodafone Ungaria, Magyar Telekom și Viettel Group, din Vietnam. Trebuie să precizăm că operatorii Telenor, Vodafone și Magyar Telekom furnizează deja servicii de telefonie mobilă în Ungaria. Documentele depuse vor fi verificate, iar înregistrarea și anunțarea celor care au depus pachete valide pentru participarea la licitație va avea loc pe 2 ianuarie. Anterior anunțului, singura companie care a confirmat depunerea ofertei a fost Magyar Telekom. În România, operatorul RCS&RDS și-a dezvoltat propria infrastructură de telecomunicații pe suport de fibră optică și acoperă cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixă și mobilă în peste 200 orașe din țară, compania fiind controlată indirect de către omul de afaceri Zoltan Teszari.

 

BCR acordă RCS & RDS cel mai mare credit acordat de bancă în anul 2011

Tendințele expansioniste și regionale practicate de RCS&RDS sunt în strânsă legătură cu starea investițiilor financiare. Astfel, Banca Comerciala Romana (BCR) anunța pe 4 decembrie acordarea unui credit de 101 milioane euro către RCS & RDS în cadrul unei facilități sindicalizate, de până la 300 milioane de euro, la care au mai participat Credit Suisse și CEC Bank. Creditul acordat de către BCR acoperă prima tranșă din cele trei pe care a fost structurat împrumutul sindicalizat cu o maturitate de 5 ani. Tranșa pusă la dispoziție de către BCR urmează a fi utilizată pentru refinanțarea unor credite contractate anterior de către companie și ajunse la maturitate. „Este cel mai mare credit individual acordat de către BCR în anul 2011, dar am avut resursele pentru a răspunde nevoilor financiare unui jucător de top de pe piața locală de IT&C. În pofida climatului general de incertitudine de pe piață, ne-am simțit comfortabil să acordăm o finanțare de asemenea dimensiuni, luând în considerare profilul și perspectivele de viitor ale companiei. Dispunem de fonduri, suntem lichizi și dorim să transmitem pe această cale un semnal puternic în piață referitor la disponibilitatea noastră de a continua să finanțăm proiectele fezabile și antreprenorii care nu încetează să vadă oportunități în climatul economic actual", pretinde Dominic Bruynseels, CEO la BCR.