.

Noile propuneri privind managementul migrației, inclusiv relocarea a 120.000 de solicitanți de azil în interiorul UE - în plus față de propunerea din luna mai privind relocarea a 40.000 de persoane -, un mecanism permanent de distribuție, o listă a țărilor de origine sigure, care să faciliteze returnările rapide ale solicitanților de azil ale căror cereri au fost refuzate și modalități legale de migrație către UE, au fost propunerile prezentate de către Comisia Europeană şi dezbătute în Parlamentul European (PE) în această dimineață.

Felicitări la adresa europenilor primitori
Deputații comunitari au cerut insistent statelor membre să acționeze și i-au felicitat pe cetățenii europeni pentru primirea călduroasă a refugiaților. Dezbaterea a debutat cu intervențiile ministrului luxemburghez al muncii, ocupării forței de muncă, economiei sociale şi solidarității, Nicolas Schmit, ale Prim Vice-președintelui Comisiei Frans Timmermans, ale şefului diplomaţiei UE Federica Mogherini şi ale comisarului pentru migraţie Dimitris Avramopoulos. Deputaţii au luat apoi cuvântul prezentând poziţia grupurilor politice din Parlament, anunţă oficialii PE.

După dezbatere, cei mai mulţi dintre deputaţi au fost de acord cu propunerea din luna mai pentru relocarea a 40.000 de solicitanţi de azil, cu condiţia ca Parlamentul să fie consultat înaintea intrării în vigoare a acestei măsuri. Aceeaşi procedură va fi aplicată şi în cazul relocării a 120.000 de solicitanţi de azil suplimentari. În privinţa mecanismului permanent, Parlamentul şi Consiliul vor decide pe picior de egalitate. O rezoluţie pe această temă a fost adoptată joi, după dezbatere, cu 432 de voturi pentru, 142 împotrivă şi 57 de abţineri.

PE cere modificarea schemei Dublin, vize umanitare, strategie globală
Deputații au salutat noile propuneri ale Comisiei Europene privind măsurile de gestionare a fluxului fără precedent de imigranți și refugiați, afirmând totodată că sunt pregătiți să lucreze pe o propunere legislativă care să creeze o solidă politică de imigrație și azil în viitor, conform rezoluției votate joi.

Ce vizează Relocarea
Ieri, deputații au aprobat propunerea de urgență privind relocarea a 40.000 de azilanți în diferite state membre, iar azi au salutat o nouă propunere privind relocarea a mai mulți azilanți din Italia, Grecia și Ungaria (CE propune 120.000), precum și un mecanism permanent care să modifice schema Dublin, care determină care stat membru este responsabil pentru procesarea cererilor de azil. Deputații doresc “un sistem de alocare corect și obligatoriu”, care să țină seama de prospectele de integrare și de cazurile și nevoile specifice ale azilanților. Parlamentul își afirmă intenția de a lucra pe propuneri legislative, ”asigurându-se astfel că statele membre nu vor întârzia schema permanentă de relocare”.

Reinstalare și vize umanitare
PE vrea ca statele membre să accepte refugiați din țări terțe prin intermediul unui program obligatoriu de reinstalare, considerând ”o prioritate ca UE și statele membre să creeze coridoare sigure și legale pentru refugiați”, cum are fi coridoare umanitare și vize. Deputații cred că sunt necesare amendamente la Codul de Vize al UE, incluzând ”mai multe prevederi specifice comune privind vizele umanitare” și cer statelor membre să creeze posibilitatea de a cere azil în cadrul ambasadelor și consulatelor lor.

Lista comună UE a țărilor de origine sigure
Această abordare nu ar trebui să submineze principiul nereturnării și dreptul individual la azil, mai ales acela al persoanelor din grupurile vulnerabile, se arată în textul PE.

Reguli privind azilul
Deputații cer implementarea corectă a Sistemului comun european de azil pentru a se asigura că ”standarde coerente și umane” se aplică în toată Uniunea Europeană.

Cum rămâne cu spaţiul Schengen
Parlamentul susține ”granițele deschise în zona Schengen”, subliniind nevoia de a asigura o administrare efectivă a granițelor externe. Cauzele profunde ale imigrației trebuie, de asemenea, combătute, subiecte esenţiale ce ar trebui să figureze pe agenda Reuniunii la nivel înalt de la Valetta (Malta), din 11-12 noiembrie. Cu toate acestea, sunt necesare și sancțiuni penale împotriva traficului de ființe umane. Se impune, de asemenea, o Conferință internațională privind criza refugiaților. Parlamentul cere Comisiei și Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, să organizeze o conferință internațională privind criza refugiaților, cu participarea UE, statelor membre, agențiilor ONU, SUA, ONG-urilor internaționale relevante și a statelor arabe, cu scopul de a stabili o strategie comună globală de ajutor umanitar. În final, cetățenii arată o adevărată aderență la valorile europene. Parlamentul salută eforturile grupurilor și indivizilor din întreaga Europă care se mobilizează în număr mare pentru a întâmpina și a ajuta refugiații și imigranții. ”Astfel de acțiuni arată o adevărată aderență la valorile europene și sunt un semn de speranță pentru viitorul Europei”, au conchis deputații europeni.

 

Sursa: Ion VACIU