.

Teodor PETRIȚA '“ Director Direcția Planificare Spectru, IGCTI

Tuturor ne place să avem disponibil serviciul de telefonie mobilă oriunde și oricând. Suntem deranjați atunci când nu avem semnal, dar nu ne place, în schimb, să vedem antene.

La discuțiile amicale dintre oameni, cu privire la acest subiect, este invocată cel puțin o durere de cap din cauza acestor unde. Cele mai cunoscute antene în zonele rezidențiale sunt antenele de bază ale telefoniei mobile care în aceleași discuții amicale sunt victimele sigure ale 'cunoștințelor vaste' despre producerea cancerului. Noi cei care lucrăm în domeniu știm că realitatea este alta față de ceea ce crede publicul larg. Puterea absorbită de la un telefon mobil este mai mare decât cea provenită de la orice altă sursă radio amplasată în oraș. Așa cum o lanternă pusă în ochi este mult mai deranjantă decât un bec. După toate cunoștințele noastre poluarea datorată noxelor de eșapament este incomparabil mai periculoasă. Așadar, ar trebui să renunțăm poate în primul rând la mașini sau la fumat și abia apoi la telefonia mobilă, la televiziune și radio.
Să analizăm, concret, cazul stațiilor de bază GSM '“ placarea stațiilor de bază în oraș duce la micșorarea puterilor, și a telefonului și a stațiilor, din motivul evident al scurtării distanței dintre cele două. O altă motivație ar fi că fiecare dintre acestea două, adică și telefonul și stația, caută să emită cu puterea minimă necesară realizării legăturii pentru a evita interferențele, stația pentru că frecvența e refolosită, iar telefonul pentru a-și păstra cât mai mult bateria. Numărul canalelor radio disponibile și numărul legăturilor într-o celulă este finit, iar în oraș, cu cât densitatea este mai mare, cu atât puterea programată este mai mică și cu atât rețeaua va fi mai de calitate.
Telefonul mobil nu emite atunci când nu este folosit! Există voci care susțin că nu e recomandată ținerea telefonului mobil în zona inimii, însă trebuie precizat foarte clar că acest lucru nu este valabil decât în cazul persoanelor care au un stimulator cardiac.Țin să precizez foarte clar că telefonul mobil nu emite atunci când nu este folosit! Telefonul mobil își reconfirmă de 2-3 ori pe zi poziția într-o celulă, ceea ce este o emisie foarte scurtă sau atunci când schimbă grupul de celule, iar în rest emite doar în timpul convorbirilor. Atunci când nu este folosit și nu își reconfirmă poziția într-o celulă, ceea ce cumulat într-o zi nu înseamnă o emisie mai lungă de 1 minut, este la fel de inofensiv ca un MP3 Player.

Dacă vrem să avem comunicații, trebuie să avem și antene!
Antena nu radiază în blocul de deasupra căruia se află. Majoritatea plângerilor referitoare la antenele de pe bloc vin din partea celor care stau la ultimul etaj în blocul în care sunt amplasate antenele. Exact acolo unde radiația provenită de la o celulă este absolut insignifiantă. O anumită categorie de reclamații provin de la cei care sunt supărați că nu au încheiat ei contractul cu operatorul de telefonie mobilă pentru instalarea acestor antene!