.

Presiunile asupra France Telecom de a-și reduce datoriile au determinat operatorul să anunțe că sistează finanțările pentru operatorul german MobilCom, aflat în declin financiar. Statul francez deține 55,5% din France Telecom, în timp ce guvernul german a acordat un împrumut de 400.000 euro pentru a salva MobilCom de la un colaps ce ar fi decis aprioric soarta alegerilor parlamentare din Germania. Cancelarul german Gerhard Schroeder a declarat, pe 16 septembrie, că poartă negocieri cu grupul francez cu privire la viitorul companiei germane. Guvernul de la Paris are în vedere, de asemenea, un program în valoare de mai multe miliarde euro pentru redresarea France Telecom, dar numai atunci 'žcând condițiile pe piață se vor îmbunătăți', relatează cotidianul londonez 'Financial Times'.

France Telecom
are pierderi de 70 mld. euro
France Telecom a anunțat pierderi nete semnificative (12,1 miliarde USD) pentru prima jumătate a anului 2002. Pierderile se datorează, în mare măsură, investiției în operatorul german MobilCom. Michel Bon, președinte și CEO al companiei a demisionat pe 10 septembrie. Thierry Breton, președintele grupului de electrocasnice Thomson Multimedia (TMM) a fost numit pe 2 octombrie în funcția de președinte al France Telecom, schimbare care a încurajat investitorii, transmite Reuters.
Pierderile și datoriile uriașe au eclipsat celelalte rezultate financiare anunțate de France Telecom. Astfel, compania a înregistrat pe primele 6 luni ale anului un profit operațional de 3,2 miliarde euro, în creștere cu 17,3% față de perioada ianuarie-iunie 2001. Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat pe primul semestru la 22,5 mld. euro, în creștere cu 10% față de perioada ianuarie-iunie 2001. Numărul abonaților Orange a crescut cu 16,6% față de anul anterior. Activitățile Internet (Wanadoo) au generat, în această jumătate de an, venituri de 918 milioane euro, cu 33,2% mai mult față de anul anterior. Principala direcție de business a companiei, telefonia fixă, a generat venituri de 4,6 miliarde euro, în creștere cu 49,5% față de cifrele raportate anul trecut. Cu toate acestea, după o bază de calcul comparabilă, în care se ia în considerație reorganizarea serviciilor internaționale ale grupului Equant NV, veniturile France Telecom au scăzut cu 1,4%. Datoriile nete ale companiei au crescut în această perioadă cu 6,3 miliarde euro, până la 69,7 mld. euro, în condițiile în care France Telecom are o capitalizare bursieră de numai 12,33 mld. euro. Potrivit estimărilor guvernamentale, operatorul francez ar necesita fonduri pe termen scurt cuprinse între 10 și 15 miliarde euro.
Pentru reducerea datoriei, France Telecom a vândut câteva active la sfârșitul lui iunie, ceea ce se va reflecta într-o reducere a datoriilor sale în a doua jumătate a anului. Dar piesa de rezistență a planului de reducere a datoriilor France Telecom a fost decizia de a retrage sprijinul financiar acordat operatorului mobil german MobilCom, din cauza declinului accentuat consemnat de acest operator. În urma unei analize cu băncile creditoare și cu ministrul francez al finanțelor, France Telecom a decis să renunțe la pachetul de 28,5% din acțiunile deținute la MobilCom, urmând să transforme 4,7 mld. euro, constituind datorii ale acesteia, în acțiuni France Telecom și Orange.

Criza telecom devine argument
electoral în Germania
Ca urmare, MobilCom a anunțat, cu aproape o săptămână înaintea alegerilor legislative din Germania, că va depune dosarul pentru intrarea în faliment. Un nou faliment de mare anvergură în mandatul actualului guvern, ar fi pus, însă, în pericol șansele cancelarului Gerhard Schroder, în campania căruia reducerea șomajului constituia un element cheie. În plus, contracandidatul lui Schroder, Edmund Stoiber, a acuzat guvernul că a cauzat actuala criză din sectorul german al telecomunicațiilor pentru că, în 2000, a cerut prea mulți bani pentru licențele de telefonie de generația a treia. MobilCom a cheltuit și ea câteva miliarde USD pentru a cumpăra o licență de telefonie 3G în Germania, ale cărei beneficii nu s-au arătat încă. Pentru a răspunde criticilor, Gerhard Schroder a anunțat că guvernul german va oferi MobilCom, prin intermediul a două bănci de stat - Credit pentru Reconstrucție (KfW) și Banca Publică Regională a Land-ului Schleswig-Holstein (Landesbank), unde se află sediul MobilCom - un împrumut în regim de urgență (în condiții avantajoase) în valoare de 400 milioane euro, pentru a preveni falimentul operatorului și intrarea în șomaj a celor circa 5.000 de angajați ai săi.
Potrivit 'Financial Times', decizia guvernului german a stârnit nemulțumirea celorlalți operatori de telefonie mobilă ce operează în Germania. Comisarul european pe probleme de concurență, Mario Monti, a anunțat, de altfel, pe 18 septembrie, că va solicita guvernului de la Berlin o prezentare detaliată a proiectului prin care se încearcă salvarea de la faliment a MobilCom. 'žÎmprumutul va fi acordat de două instituții publice bancare, astfel încât este normal ca instituția noastră să afle condițiile pe care guvernul de la Berlin le-a impus operatorului MobilCom. Vom reuși, astfel, să identificăm dacă aceste fonduri reprezintă subvenții de stat sau se încadrează în operațiunile specifice economiei de piață', a precizat Mario Monti. Regulamentul Uniunii Europene prevede ca astfel de fonduri să fie acordate prin respectarea ratelor dobânzilor existente pe piață la acel moment și să fie urmate, în cel mult 6 luni, de un program pe termen lung de restructurare a companiei respective. La rândul lor, autoritățile germane insistă că planul de salvare a MobilCom nu este 'žo intervenție din partea statului german, ci o soluție bancară', precizează Financial Times.
Dosarul MobilCom riscă, de asemenea, să înrăutățească relațiile franco-germane. Gerhard Schröder a purtat discuții cu președinția franceză în privința viitorului companiei MobilCom și a sugerat, într-o conferință de presă din 16 septembrie, că retragerea France Telecom 'žnu este încă sigură. 'Guvernul german apreciază faptul că MobilCom va purta discuții rapide cu France Telecom pentru a continua această colaborare sau pentru a ajunge la o soluție de separare potrivită', a adăugat cancelarul german. Gerhard Schröder a arătat rețineri față de guvernul francez, poziția sa fiind vădit de partea MobilCom. Potrivit cancelarului, operatorul german poate cere importante despăgubiri partenerului francez. Conform ultimului raport financiar, MobilCom avea la sfârșitul lunii iunie 2002, 9 milioane de clienți (4,9 milioane pe telefonie mobilă, 0,9 milioane pe telefonie fixă, 3,2 milioane pe servicii Internet) și 5.070 de angajați. MobilCom a înregistrat în trimestrul 2 din 2002 o cifră de afaceri de 520 de milioane de euro și pierderi nete de 289,273 milioane de euro. Cea mai recentă decizie MobilCom este de a întrerupe orice fel de investiție în tehnologiile 3G, până la noi vești financiare mai promițătoare.