.

Noua strategie video a YouTube a provocat reacții pro și contra din partea comunității web și a blogosferei mondiale.

Reclamele semi-transparente postate pe YouTube în a doua parte a lunii august au o durată de 10 secunde, ocupă o cincime din ecran și pot fi închise oricând de către vizitatori. Atunci când accesează aceste reclame, utilizatorii vizionează o variantă mai extinsă, ca un movie trailer.

Pentru început doar un număr selectat de parteneri pentru conținut, inclusiv Warner Music Group, vor utiliza aceste reclame, veniturile încasate urmând să fie împărțite cu YouTube, implicit cu Google. Publicația AdWeek precizează că purtătorul de cuvânt al companiei Google a arătat că scopul acesteia nu este monetizarea tuturor video-urilor de pe site.

În ciuda încercării Google de a prezenta reclamele într-un mod cât mai puțin deranjant, numeroși utilizatori au reacționat cu o oarecare îngrijorare, postându-și impresiile pe blog-ul oficial al YouTube. Iată cum sună unul dintre aceste comentarii: „Mă voi dezabona de la orice site care inserează reclame în imaginile video de pe site și îmi voi îndrepta atenția către un site care nu are reclame".

Alți utilizatori au lăudat, totuși, această strategie, scriind că atâta timp cât proprietarii de conținut și vizitatorii site-ului au de câștigat de pe urma reclamelor, înseamnă că site-ul respectiv nu va muri. Unii chiar au înțeles că dacă YouTube, achiziționată anul trecut de către Google pentru 1,65 miliarde USD, este o companie ce trebuie să producă bani, această strategie ar putea fi cea mai bună opțiune disponibilă.

În urma analizelor sale, Google a descoperit că 50-70% dintre vizitatorii testați au închis imaginile video dacă exista un pre-roll, iar numărul utilizatorilor care au dat click pe reclamele expuse a fost de 10 ori mai mare decât rata înregistrată în cazul bannerelor.

Tot în partea a doua a lunii august Google a mai anunțat o schimbare în strategia sa video online, returnând în totalitate banii celor care achiziționează imagini video prin Google Checkout. Totodată, compania a închis recent serviciul prin care clienții plăteau pentru a închiria sau cumpăra imagini video prin Google.

Articol apărut în COMUNIC@ȚII MOBILE - Revista afacerilor Telecom @ Mobile Media. ANUL IX - NUMĂRUL 78 - septembrie 2007

Comandați online ediția print a revistei COMUNIC@ȚII Mobile: