.

Richard Koch este un așa zis 'serial entrepreneur' cu un palmares impresionant de încasări din afaceri extrem de variate. A fost partener al companiei Bain&Co și co-fondator al The LEK Partnership. În prezent, Koch este director non-executiv a 4 companii și consilier al numeroase trusturi din Marea Britanie și Africa de Sud. Principalele sale lucrări sunt 'The Third Principle', 'The 80/20 Principle', 'Moses on Leadership'.

Probabil că v-ați întrebat adeseori care este secretul succesului în afaceri, iar dacă nu ați găsit deocamdată răspunsul, vă invităm să parcurgeți prezentarea unui model de afaceri 100% eficient. Garanția vă este oferită de 2 specialiști de calibru ai economiei mondiale, Vilfredo Pareto - inițiatorul modelului - și Richard Koch - promovatorul acestuia.
Modelul în cauză a purtat multiple denumiri de la descoperirea sa în 1897 de către economistul Vilfredo Pareto, inclusiv principiul lui Pareto, legea lui Pareto, regula 80/20, principiul celui mai mic efort și principiul dezechilibrului. Richard Koch a preluat modelul în lucrarea sa 'Principiul 80/20', unde arată evoluția acestuia de la prima sa utilizare în domeniul economic, cu aplicabilitate în special în zona leadershipului și a managementului. Regula 80/20 a devenit cel mai important concept din leadership, indicând faptul că majoritatea rezultatelor (din viața de zi cu zi, dintr-un program sau dintr-o campanie financiară) provin dintr-un minimum de eforturi sau în urma activității unei echipe restrânse, dar extrem de aplicate și eficiente.

Cum funcționează principiul 80/20
Regula 80/20 este unul din marile secrete ale organizațiilor și ale oamenilor cu rezultate de proporții. Cartea demonstrează metoda prin care se poate ajunge la un câștig ridicat cu eforturi și resurse mai scăzute, prin simpla axare asupra celor mai importante 20 de procente (de clienți, angajați, produse sau servicii) care aduc 80% din venituri. Deși regula 80/20 a avut o influență îndelungată asupra lumii de astăzi, Richard Koch este primul care ne arată cum s-o utilizăm în mod practic și sistematic. Modelul acestui 'dezechilibru predictibil' a fost descoperit acum circa 100 de ani de economistul italian Vilfredo Pareto în timpul studierii modelelor de obținere a profitului și a creșterii economice. Principiul se dovedește a fi unul extrem de simplu - 20% din produse aduc 80% din vânzări și profituri; în mod similar, 20% din clienți aduc 80% din venituri. Așadar, prin identificarea și axarea pe 20% din eforturile noastre care aduc cele mai mari rezultate, ne putem gestiona eforturile pentru a avea o creștere considerabilă a eficienței.
Individ = capital
Oricum, ceva cu totul surprinzător se întâmplă în mediul de afaceri actual - ceva ce contează enorm pentru orice individ în parte și care este semnalat într-o manieră unică de către Koch. Și nu mai este vorba de corporații sau de regele capital, banul, ci de indivizii creativi și echipele lor care devin noile forțe conducătoare ale economiei.
Așadar, Koch leagă regula 80-20 de dezvoltarea individului în parte și de puterea de creație a fiecăruia. Până acum, metodele clasice le vorbeau managerilor despre cum să strângă bunuri și să structureze managementul într-o formulă unitară. Noua metodă 80/20 le vorbește indivizilor despre cum să dividă, să analizeze fiecare segment în parte și să se concentreze asupra fiecărei componente oricât de reduse a sistemului, dar cu un potențial uriaș de generare a bunăstării economice.
Koch explică cele 9 etape esențiale ale succesului regulii 80/20 - de la cum să recunoști părțile cele mai creative și inovatoare la identificarea celei mai bune noi idei pentru organizația dvs., de la elementele vitale care o vor face extrem de profitabilă la caniium să vă dezvoltați afacerea în mod creativ astfel încât să-și pună în valoare întregul potențial.

Companiile - în slujba angajaților
Corporațiile și capitalul nu mai sunt rege pentru că s-a născut o nouă modalitate de generare a bunăstării, pe lângă circuitul tradițional al capitalismului managerial. Indivizii cu putere de creație sunt centrul noii revoluții. În lucrarea sa, Koch arată cum noul individualism al secolului XXI înlocuiește capitalismul și cum indivizii pot genera bunăstarea.
Revoluția urmează un principiu simplu - cel 80/20. Succesul vine din accentul pus exclusiv pe puținele forțe puternice ce operează în cadrul oricărui sistem. Cele mai importante forțe cărora li se aplică principiul 80/20 sunt ideile și indivizii, fără a uita însă de componentele de bază ale organizațiilor - clienții, partenerii, tehnologiile, produsele, furnizorii și capitalul. Acum se constituie din ce în ce mai multe organizații separate, născute din idei individuale și puse în comun mai degrabă de către piețe decât de ierarhia și planificarea centralizată.
Revoluția 80/20 este la fel de importantă ca celelalte revoluții din istoria economiei - agricolă, industrială și managerială - care au schimbat radical cursul economiei și al societății. Același lucru se va petrece, din nou, în următorii 20 de ani. Dar schimbarea fundamentală a început deja - cele mai de succes corporații activează doar în jurul câtorva indivizi. Acum, corporațiile servesc indivizii, ci nu invers. Așadar, de acum încolo ochii analiștilor vor fi asupra indivizilor, și nu asupra instituțiilor, asupra întreprinzătorilor și nu asupra investitorilor pasivi.