.

În postura sa de corespondent NBC în nordul Irakului, Fred Francis nu are o viață tocmai ușoară. Dar lucrurile ar fi mult mai complicate fără antena satelit portabilă pe care o deține, ce are o greutate de aproximativ 63 de kg, cu aproape 360 de kg mai ușoară decât cea pe care o transporta în Panama în 1989 în timpul invaziei SUA și a cărei instalare dura 5 ore, timp în care luptele înaintau 2-3 kilometri.

Acest prototip, inspirat de frustrarea NBC legată de calitatea slabă a imaginilor video înregistrate în cadrul războiului din Afghanistan, îi permite reporterului să călătorească mult mai ușor. În plus, instalarea durează maxim 20 de minute și se pot trimite acasă imagini video la o calitate acceptabilă. Datorită faptului că una dintre antenele satelit ale ABC-ului a fost zdrobită pe acoperișul unui hotel în cursul unui atac aerian nocturn, Fred Francis și-a montat modelul său compact într-un balcon special amenajat.

"Atunci când te afli într-un loc ca acesta, primul lucru de care ai nevoie sunt comunicațiile', afirmă reporterul, echipamentul său oferindu-i, de asemenea, linii de transfer de date de mare viteză precum și transfer video bidirecțional. El își poate ajuta colegii de acasă la editarea știrilor transmise și poate chiar să urmărească emisiunea sa preferată, 'Today'. 'Această antenă reprezintă cel mai bun lucru cu care am lucrat vreodată', a afirmat Francis într-un interviu telefonic acordat ziarului 'NY Times'.

Reporterii care monitorizează războiul din Irak sunt acum mult mai bine dotați tehnologic. Reporterii de televiziune folosesc camere video miniaturale, iar jurnaliștii au schimbat telefoanele satelit de apoape 28 de kg folosite în timpul primului război din Golful Persic cu modele mult mai ușoare, ce pot fi ținute la ureche în timpul transmisiilor.

Liniile Internet de mare viteză disponibile în deșert și numărul mult mai mare al sateliților pe cer ajută la interconectarea jurnaliștilor în aproape orice zonă din Irak, aceștia ținând la curent, oră de oră, întregul mapamond în privința desfășurării conflictului.
Reporterii afirmă că aceste dispozitive miniaturizate, cât și lărgirea benzilor de transmisii au dus la o îmbunătățire a efortului lor într-un mod care va schimba, cu siguranță, percepția oamenilor asupra acestui război. Așa cum televiziunea a forțat audiența să se confrunte cu imaginile războiului din Vietnam, dispozitivele digitale de astăzi încep să ofere o imagine mult mai detaliată a conflictului din Irak, lucru ce nu ar fi fost posibil acum câțiva ani.

'Tehnologia a avansat până în punctul în care singura limită o reprezintă imaginația corespondentului', afirmă Frank Governale, vicepreședinte în cadrul departamentului de operațiuni a canalului CBS News. 'Având accesul permis în aproape orice locație, putem transmite live în orice moment.'

Cea mai rapidă formă de identificare a evoluției tehnologiei o reprezintă transmisiile video live ale corespondenților aflați în diferite locații din regiune.

Telefoanele prin satelit folosite astăzi sunt mult mai puternice și mai fiabile, iar posibilitatea de a le interconecta în vederea dublării vitezei de transmisie face posibilă realizarea acestor transmisii. Dar viteza este încă limitată, iar transmisiile live nu oferă timp suficient pentru comprimarea unor fișiere video mari în pachete mici de date care, odată ajunse la destinație și prelucrate, să ofere o calitate foarte bună a imaginii.

'Calitatea acestor imagini nu este excelentă, dar preferăm să putem transmite oricând live și să fim foarte mobili în același timp', afirmă Dick Tauber, vicepreședintele departamentului de transmisiuni prin satelit a canalului de știri CNN.
Unii critici afirmă, însă, că beneficiile obținute în urma evoluției tehnologiei pot fi mai mici decât în mod normal, acest lucru datorându-se presiunii exercitate asupra corespondenților de către canalele de știri care doresc o transmisie continuă doar datorită faptului că acest lucru este posibil.

'Această tehnologie are două tăișuri', afirmă Orville Schell, decanul facultății de jurnalism din cadrul Universității Berkley, California. 'Pericolul îl reprezintă faptul că poți obține un flux mare de comunicații, dar nu neapărat și o cantitate mare de informații.'

Totuși, Schell, care și-a început cariera sa ca corespondent al ziarului 'The Boston Globe' pentru sud-estul Asiei, la mijlocul anilor '˜60, își aduce aminte de greutățile întâmpinate în acea perioadă: nevoia continuă de a te afla în raza unui dispozitiv telex, acesta reprezentând singura modalitate folosită de către reporteri pentru transmiterea informațiilor. Schell observă cu optimism tranziția dispozitivelor folosite pentru transmiterea datelor, de la aparatele telex, la dictări prin telefon, faxuri sau, mai recent, mesaje prin e-mail sau chiar transmisii prin telefoane satelit portabile.

Don Podesta, editor al departamentului de tehnologie informațională din cadrul ziarului 'The Washington Post', afirmă că scăderea atât ca dimensiuni, cât și ca prețuri a dispozitivelor de telefonie prin satelit a dus la apariția unor reportaje mult mai complete și mai nuanțate față de cele transmise în 1991, în cadrul primului război din Golful Persic. Acest lucru se datorează și faptului că reporterilor li s-a permis să călătorească alături de trupele implicate în conflict.

'Primim foarte multe reportaje legate despre viața de zi cu zi a trupelor, un lucru dificil de realizat în trecut prin intermediul telex-urilor sau a terminalelor de telefonie prin satelit disponibile atunci și care erau folosite de către 2-3 reporteri în același timp.'

Probabil cele mai mari îmbunătățiri în cadrul transmisiunilor video au fost cele aduse aparaturii folosite de către corespondenții care nu transmit live, din locații în care nu sunt admise nici măcar antenele satelit miniaturale.

Anunțați de către militari că doar echipelor formate din 2 reporteri și echipamentul pe care îl pot căra aceștia le va fi permis accesul în mijlocul evenimentelor, multe dintre televiziuni și-au dotat echipele de știri cu echipamente compacte care să le permită capturarea, editarea, comprimarea și transmiterea imaginilor doar cu ajutorul unei mici camere digitale, a unui laptop și a unui telefon de comunicații prin satelit.