.

Un furnizor european de echipamente pentru linii electrice respinge acuzațiile conform cărora tehnologia sa ar fi vinovată de ieșirea de pe piață a unuia din cei mai mari operatori germani de linii electrice. Astfel, RWE Powerline GmbH din Essen a anunțat că va închide afacerile cu linii electrice înainte de sfârșitul lui septembrie.
Companiile de utilități E.ON AG și Siemens AG, ambele din Munchen, și-au încetat anul trecut operațiunile prin linii electrice, motivându-și decizia pe baza costurilor și a greutăților create de legislație. De data aceasta, a fost acuzată însăși tehnologia liniilor energetice. 'žDecizia se întemeiază strict pe probleme tehnice', a declarat președintele consiliului executiv al RWE AG, Carsten Knauer, citat de publicația 'žCommunicationsWeek International'.
Pe de altă parte, analiștii consideră că vina aparține planului de afaceri al companiei în furnizarea de Internet de mare viteză prin liniile electrice, în special strategiei de marketing pentru acest serviciu.
În viziunea președintelui RWE, furnizorul elvețian Ascom Powerline Communications AG nu a putut garanta calitatea serviciului, după ce guvernul a realocat circa 140 de frecvențe din banda de 1-30 MHz serviciilor militare și de urgență pentru utilizare exclusivă. 'žAm ajuns în situația în care clienții noștri nu mai pot obține suficientă bandă', explică Carsten Knauer.
Ascom, însă, susține că toate problemele asociate inițial cu realocarea spectrului de către guvernul german erau rezolvate în ianuarie 2002. 'žTehnologia noastră nu este vinovată de apariția acestor probleme', insistă Beat Hubscher, șef de marketing și comunicare la Ascom.
Energie Baden-Wurttemberg AG, care folosește aceleași produse pentru linii electrice de la Ascom a sărit în apărarea furnizorului elvețian, declarând că a avut probleme tehnice minime la implementarea serviciului său de Internet de mare viteză prin liniile electrice în 160 de școli din Dusseldorf. Manfred Moller, director de tehnologie electrică al companiei, susține că tehnologia Ascom este 'žsoluția ideală' de punere în rețea a clădirilor pentru Internet de mare viteză. Un purtător de cuvât al unui alt furnizor de servicii prin linii electrice, MVV Energie AG, din Mannheim, a apreciat, de asemenea, că ieșirea de pe piață a RWE va fi dură, dar cu impact efemer.
Compania RWE a anunțat că va căuta un furnizor alternativ de servicii în bandă largă pentru cei 2.000 de abonați ai săi la serviciul de acces Internet de mare viteză.