.

Operatorii Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone și 2K Telecom vor plăti 682,14 milioane euro pentru licențele telecom în frecvențele de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz, suma fiind sub valoarea teoretică de pornire a licitației, de 726,8 milioane euro. Asta denotă un calcul temeinic din partea operatorilor dar și faptul că pe piața autohtonă mai este și spectru, deci și potențial pentru un nou operator. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) estimează că operatorii telecom care au participat la licitația de spectru vor investi, în următorii ani, peste un miliard de euro în licențe de telecomunicații mobile și rețele. Orange România este primul operator mobil care a anunțat oficial, la numai câteva ore de la anunțul rezultatelor licitației de către ANCOM că va lansa comercial, până la finele anului, servicii telecom 4G (LTE) inițial în București, ce vor fi disponibile clienților, într-o primă fază, numai în anumite zone ale Capitalei, prin intermediul unor modemuri și al unor tablete și laptopuri cu capabilități 4G. Ca apreciere globală, toți operatorii participanți la licitație au declarat că sunt mulțumiți de rezultatele acesteia și că acțiunea ANCOM este una de succes pentru întreaga industrie.

 

MCSI: Operatorii telecom vor investi peste un miliard de euro în licențe și rețele

„Din perspectiva beneficiilor pentru statul român, acesta va încasa peste 682 milioane de euro numai din costurile licențelor. Dacă adăugăm la aceasta și investițiile care se vor face, atunci putem vorbi de peste un miliard de euro", susține ministrul MCSI, Dan Nica. Acesta apreciază că licitația de spectru a fost un succes și, totodată, dovada că România a reușit să organizeze la standarde internaționale cea mai mare licitație din istoria telecom autohtonă. „Avem patru operatori naționali și o creștere de 77% a cantității de spectru pentru comunicații mobile. Din această perspectivă, putem anticipa că vom vedea o piață a telecomunicațiilor mult mai activă, cu servicii 4G și servicii în premieră, la o calitate mult ridicată. O altă veste bună este că aproape 700 de sate și comune nedeservite în prezent vor beneficia de servicii 3G. Sperăm că operatorii nu se vor dezminți nici la nivelul tarifelor pe care le vor practica de acum înainte", a pretins Nica.

 

Filmul unui scenariu cu sfârșit previzibil

Președintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a anunțat astăzi, alături de echipa care a organizat licitația de spectru pentru următorii 15 ani în România, că operatorii Orange, Cosmote, RCS&RDS, Vodafone și 2K Telecom vor plăti 682,14 milioane euro pentru licențele telecom în frecvențele de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz, chiar dacă după costul de pornire al licențelor, valoarea licitației se ridica teoretic la cifra de 726,8 milioane de euro. Defalcat pe jucătorii din piață, Vodafone România va plăti 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro. O parte din spectrul achiziționat vizează și furnizarea de servicii telecom 4G (LTE). Potrivit ANCOM, spectrul de frecvențe vândut celor cinci operatori reprezintă 85% din totalul scos la licitație și 94% din valoarea licențelor scoase la vânzare, deci mai există potențial pentru apariția unui jucător major în piața noastră și după această licitație. În urma licitației, blocuri de frecvență însumând 90 MHz nu au fost vândute. „Așa s-a întâmplat și în cazul altor licitații similare care au avut loc în alte state din Europa", a susținut Marinescu.

 

Ce spectru a închiriat fiecare operator și de ce

În esență, în spatele tacticilor de alegere a blocurilor de frecvență se află de fapt strategia de evoluție a operatorilor telecom de top din România. Conform rezultatelor licitației, putem spune că operatorii trec printr-o perioadă de evoluție, nicidecum revoluție, fiecare alegând să-și dezvolte strategia conform acumulărilor de până acum, cu amprenta fiecărei companii în parte. Astfel, în urma licitației, Cosmote România și-a adjudecat un bloc în banda de 800 MHz, două blocuri în banda de 900 MHz, 5 blocuri în banda de 1.800 MHz și 2 blocuri în banda de 2.600 MHz, valabile pentru perioada 2014 - 2029. Astfel, operatorul și-a reînnoit drepturile de utilizare asupra portofoliului de spectru deținut în prezent, majorându-l totodată cu 58%. Orange România a obținut două blocuri în banda de 800 MHz, două blocuri în banda de 900 MHz, 4 blocuri în banda de 1.800 MHz și 4 blocuri în banda de 2.600 MHz, valabile pentru perioada 2014 - 2029. De asemenea, Orange România a câștigat și licențe pe termen scurt în banda de 900 MHz - 5 blocuri, respectiv în banda de 1.800 MHz - 3 blocuri, valabile pentru perioada 1 ianuarie 2013 - 5 aprilie 2014. Operatorul va beneficia de licențe pentru un portofoliu de resurse de spectru cu 84% mai mare decât în prezent. La rândul său, RCS&RDS și-a adjudecat un bloc în banda de 900 MHz, valabil pentru perioada 2014 - 2029. Odată cu intrarea în banda de 900 MHz, RCS&RDS și-a majorat portofoliul de spectru cu 29%. Vodafone România a câștigat două blocuri în banda de 800 MHz, două blocuri în banda de 900 MHz, 6 blocuri în banda de 1.800 MHz și un bloc de 15 MHz în banda de 2.600 MHz, valabile pentru perioada 2014 - 2029. De asemenea, operatorul a câștigat și licențe pe termen scurt în banda de 900 MHz - 5 blocuri, respectiv 3 blocuri în banda de 1.800 MHz, valabile pentru perioada 1 ianuarie 2013 - 5 aprilie 2014. Vodafone Romania va beneficia de licențe pentru un portofoliu de resurse de spectru cu 78% mai mare decât în prezent. Finalmente, noul venit în acest top al operatorilor, compania 2K Telecom a câștigat două blocuri de 15 MHz în banda de 2.600 MHz, valabile pentru perioada 2014 - 2029.

 

Cum se achită taxele și când

Taxele de licență urmează a fi achitate eșalonat, în funcție de blocurile de frecvențe aferente, până la data de 30 noiembrie 2012, respectiv 30 iunie 2013, cu excepția licențelor valabile până în banda de 900 MHz, respectiv 26 milioane de euro/bloc până la 30 noiembrie 2012, conform specificațiilor ANCOM. „Comunicațiile mobile din România intră într-o nouă eră, odată cu această licitație: resursele de spectru la dispoziția operatorilor cresc cu 77% și permit introducerea tehnologiei 4G, distribuția benzii de 900 MHz devenind totodată mai eficientă. Pentru operatori, rezultatele licitației deschid oportunități suplimentare de afaceri și inovație, asigură securitatea investițiilor și o eficiență excepțională în utilizarea spectrului. Pentru utilizatori, licitația aduce acces la patru rețele naționale, cu acoperire mai bună, viteze mai mari de transfer al datelor, în general servicii mai multe, mai bune și la prețuri competitive, în contextul unei concurențe sănătoase. Pentru toate aceste motive pot spune că, la aniversarea de 10 ani a autorității de reglementare în comunicații, încheiem cu real succes și prima licitație care permite 4G din Europa Centrală și de Est", susține președintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

 

MVNO, un alt câștig post licitație

Președintele Marinescu mai informează că trei dintre operatorii câștigători (Cosmote România, RCS&RDS și 2K Telecom) și-au asumat obligația găzduirii MVNO, dar și că, în premieră în România, operatorii a căror acoperire cu propria rețea de acces radio atinge 30% din populație pot beneficia de roaming național pentru o perioadă de cel puțin trei ani. Operatorul mobil virtual (MVNO) este acel operator care nu deține licență de utilizare a frecvențelor radio, ori întreaga infrastructură proprie de rețea, contractând acorduri cu operatorii deținători de rețele de comunicații mobile, pentru a le cumpăra spre exemplu la nivelul pieței de gros minute de trafic, în scopul furnizării de servicii de comunicații sub propria marca comercială. De asemenea, președintele ANCOM a arătat că în urma licitației, 676 localități rurale, în prezent nedeservite de rețele de comunicații mobile în bandă largă, urmează a beneficia cu prioritate de acoperire cu rețele HSPA, HSPA+ sau LTE. „Anticipez ca în 2013 operatorii vor lansa comercial servicii 4G în mediul urban și în 2014 în mediul rural, dar, în același timp, au posibilitatea să vină pe piață cu astfel de servicii până la finele acestui an", anticipează liderul ANCOM.

 

Totul despre agenda unei licitații de succes

Ofertele celor cinci operatori au fost depuse în 14 august, iar șase zile mai târziu au fost validate de comisia de specialitate a instituției. Licitația propriu-zisă pentru spectru a început la 10 septembrie, când au avut loc două runde primare, la finalul cărora ANCOM a anunțat că procesul va continua a doua zi cu noi runde, în condițiile în care cererea a depășit oferta în cel puțin una dintre categorii. A doua zi, ANCOM a anunțat că va organiza la 14 septembrie o rundă suplimentară pentru frecvențele rămase neadjudecate, după ce marți, în a doua zi de runde primare, cererea nu a mai depășit oferta în niciuna dintre benzile scoase la licitație. Procesul de licitație a continuat și luni, 17 septembrie, cu a doua rundă suplimentară pentru alocarea frecvențelor rămase neadjudecate. Rundele primare și cele suplimentare, desfășurate în intervalul 10-17 septembrie, au permis determinarea numărului de blocuri generice pe care ofertanții câștigători le-au câștigat în fiecare categorie, precum și prețurile de bază ale blocurilor de frecvențe respective, dar nu și frecvențele specifice care vor fi alocate ofertanților câștigători. După încheierea celei de-a doua runnde suplimentare, ANCOM a anunțat că a stabilit câștigătorii, spectrul adjudecat de fiecare, precum și sumele pe care le vor achita, fără să nominalizeze însă operatorii. De asemenea, ANCOM a stabilit că licitația va continua cu rundele de alocare a frecvențelor, în număr de șapte, programate pentru vineri, 21septembrie, și luni, 24 septembrie. În rundele de alocare s-a stabilit poziția fiecărui bloc de frecvență câștigat de operatori în benzile de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz. ANCOM a scos la licitație drepturile de utilizare a frecvențelor în benzile de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicații mobile – voce și date – pe o perioadă de 15 ani. În cadrul procedurii, operatorii au putut licita pentru două tipuri de licențe: pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) și pe termen scurt (1 an și trei luni, valabile până în aprilie 2014). Pentru licențele pe termen lung, ANCOM a scos la licitație 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1.800 MHz și 14 în banda de 2.600 MHz, precum și 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2.600 MHz. Aceste licențe se vor acorda cu începere de la 6 aprilie 2014. Pentru licențiere pe termen scurt, ANCOM scoate la licitație 10 blocuri pereche de 2,5 MHz în banda de 900 MHz și 6 blocuri pereche de 5 MHz în banda de 1.800 MHz, resurse care sunt în marea lor majoritate folosite în prezent de Orange și Vodafone.

 

Istoricul unor strategii de dezvoltare

Prețul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preț minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1.800 MHz și 4 milioane per bloc pereche și 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2.600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în banda de 900 MHz și 800.000 euro în banda de 1.800 MHz. Benzile de frecvențe cuprinse între 880 și 960 MHz sunt utilizate de Cosmote, Orange și Vodafone pentru furnizarea de servicii de telecomunicații de generația a doua (2G) prin tehnologia GSM. Primele două licențe 2G au fost câștigate la finele anului 1996 de companiile care funcționează în prezent sub denumirile Vodafone România (fost Mobifon) și Orange România (fost Mobil Rom) și au expirat la 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat 75 milioane de dolari (în două tranșe) pentru utilizarea licenței în ultimii 15 ani. La finele anului 2011, Guvernul a decis să prelungească perioada de valabilitate a licențelor 2G cu un an, până la 31 decembrie 2012. Taxa de prelungire a licențelor a fost de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator. A treia licență 2G este operată de Cosmote România (fost Cosmorom) și expiră la 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat 53 milioane de dolari (în două tranșe) pentru utilizarea licenței. Cei trei operatori furnizează servicii 2G și în benzile de frecvențe cuprinse între 1.710 și 1.840 MHz. Vodafone și Orange mai dețin drepturi de utilizare a frecvențelor și în banda de frecvențe de 2.100 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicații mobile de generația a treia (3G) prin intermediul tehnologiei UMTS. Cele două licențe 3G au fost acordate în anul 2005, prin procedură de selecție comparativă și au o valabilitate de 15 ani. Taxa de licență s-a ridicat la 35 milioane de dolari, pentru fiecare operator. Celelalte două licențe 3G în banda de frecvențe de 2.100 MHz au fost acordate la începutul anului 2007, pentru o perioadă de 15 ani, tot în urma unei proceduri de selecție comparative, operatorilor RCS&RDS și Telemobil.

 

Fișe participanți la licitație

Controlat de grupul France Telecom, Orange România este liderul pieței locale de telefonie mobilă, cu 10,05 milioane de clienți la 30 iunie, iar Vodafone România este parte a grupului britanic de telecomunicații mobile Vodafone și ocupă poziția a doua în clasament, cu 7,79 milioane de utilizatori. Anul trecut, afacerile Orange România au scãzut cu 4,3%, la 3,98 miliarde de lei, iar profitul net a coborât cu 13,7%, la 805,6 milioane de lei.

 

În cazul Vodafone România, cifra de afaceri a scăzut cu 2,3%, la 3,39 miliarde de lei, în timp ce profitul net a urcat cu 0,2%, la 487,7 milioane de lei. Al treilea jucător de profil este Cosmote România, o divizie a grupului elen Cosmote, controlat de OTE (Grecia). Grupul Cosmote controlează în România și Telemobil. Cu 6,4 milioane de clienți la 30 iunie, Cosmote România a consemnat afaceri de 1,94 miliarde de lei în 2011, în urcare cu 8,9% față de nul precedent, în schimb ce profitul net a coborât cu 78,3%, la 30,8 milioane de lei.

 

Controlată indirect de către omul de afaceri Zoltan Teszari, RCS&RDS deține o infrastructură telecom pe suport de fibră optică și acoperă cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixă și mobilă peste 200 orașe. Anul trecut, afacerile RCS&RDS au urcat cu 15,3%, la 2,03 miliarde de lei și a trecut pe plus, cu un câștig net de 12,5 milioane de lei, de la pierderi de 70,3 milioane de lei în rumă cu un an. Finalmente, înființată în anul 2000, 2K Telecom și-a început activitatea în domeniul telecom ca furnizor de bucle locale și acces la Internet. Operatorul a devenit membru al grupului Asesoft în 2005. Afacerile 2K Telecom au însumat 59,9 milioane de lei în 2011, de la 46,4 milioane de lei în urmă cu un an. Societatea este controlată de Alexandru Ghiță - 67,12% (fratele omului de afaceri Sebastian Ghiță), Vasile Domente - 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghiță) și Vasile Radu - 24,83%.

 

Potrivit datelor raportate ANCOM de furnizori, piața de comunicații a înregistrat în anul 2011 valoarea de 3,5 miliarde euro (14,8 miliarde lei, în scădere cu 3% în moneda națională față de anul anterior).

 

Orange România va lansa 4G până la finele anului, în București

Orange România va lansa comercial, până la finele anului, servicii telecom 4G (LTE) inițial în București, ce vor disponibile clienților, într-o primă fază, numai în anumite zone ale Capitalei, prin intermediul unor modemuri și al unor tablete și laptopuri. „Prin lansarea serviciilor 4G îmbunătățim portofoliul Orange România. Serviciile 4G vor fi disponibile în frecvența de 1.800 MHz și va permite viteze mai ridicate de acces la Internet. Clienții Orange vor accesa serviciile 4G prin intermediul unor modemuri care se vor conectata la tablete și laptopuri", a pretins, astăzi, CEO-ul Orange România, Jean-Francois Fallacher. „Este un moment important atât pentru piața de telecom, cât și pentru Orange România, deoarce rezultatele licitației pun bazele evoluției pieței pentru următorii 15 ani. Pentru aceste licențe obținute, Orange va plăti 227 milioane de euro, sumă la care se adaugă investiții de 100 milioane de euro pe parcursul a doi ani pentru eliberarea de spectru în frecvența de 900 MHz. Prețul licențelor nu a fost mic, dar a fost rezonabil pentru piața telecom din România", a recunoscut Fallacher. În 2011, investițiile grupului France Telecom - Orange în subsidiara din România au însumat 110 milioane de euro. Acesta a adăugat că sumele pe care le va aloca Orange în următorii ani confirmă angajamentul pe termen lung al operatorului și contribuția la dezvoltarea mediului economic din România. „Din aprilie 2014, Orange România va furniza servicii 4G în frecvențele de 800 MHz, 1.800 MHz și 2.600 MHz", a susținut liderul Orange. Fallacher a mai precizat că Orange România va începe, din luna octombrie, comercializarea terminalului iPhone 5 și în România.

 

Vodafone va lansa la începutul lui 2013 serviciile 4G

Vodafone și Cosmote au anunțat, astăzi, că rezultatele licitației pentru licențele telecom vor permite companiilor să-și dezvolte rețelele de comunicații mobile, Vodafone urmând să lanseze serviciile 4G la începutul anului viitor. „Suntem foarte multumiți de rezultatele licitației telecom, care ne-au adus spectrul necesar pentru a ne dezvolta în continuare strategia de date mobile, bazată pe tehnologia LTE. Vodafone va fi în măsură să lanseze servicii 4G la începutul anului 2013, ceea ce ne va permite să ne menținem avantajul competitiv de cea mai performantă rețea de date mobile din România. Deja am obținut o licență 4G de teste și, în perioada imediat următoare, vom începe să efectuăm teste în rețeaua noastră", susține Inaki Berroeta, CEO Vodafone România. Acesta speră ca autoritățile să asigure și pe viitor un mediu previzibil, prin care să susțină investițiile din industria de profil.

 

De asemenea, operatorul Cosmote a anunțat că spectrul extins al companiei, în urma licitației, va permite operatorului să investească mai departe în dezvoltarea rețelei de comunicații mobile. „Am achiziționat toate blocurile de frecvență necesare avansării demersului de extindere a rețelei. (...) Astfel, avem acum toate resursele pentru o dezvoltare durabilă, care să ne permită optimizarea rețelei oriunde nevoile consumatorilor o cer", a informat Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote. Cosmote a precizat că a câștigat prin această licitație spectru nou în benzile de 800 MHz, 1.800 MHz și 2.600 MHz și și-a reînnoit licența de spectru existentă în benzile de 900 MHz și 1.800 MHz.