.

O rochie de mireasă cu leduri care își schimbă culoarea în funcție de stările de dispoziție ale miresei, un telefon mobil rezistent la loviturile de ciocan, fotolii și scaune care se învârt în toate direcțiile, însoțite de ochelari virtuali pentru a oferi experiența unei călătorii în spațiu în condiții de pericol sunt câteva din curiozitățile actualei ediții a Mobile World Congress care se desfășoară la Barcelona în perioada 27 februarie - 2 martie, relatează EFE, citată de Agerpres. Pe lângă ultimele noutăți în materie, precum dispozitive mobile, tablete, brățări sau ceasuri inteligente, salonul MWC este o vitrină mondială în care pot fi descoperite aplicații precum Internetul Lucrurilor (IoT) cu care pot fi prevăzute articole precum haine sau încălțăminte, dar care pot de asemenea interconecta ființe vii, precum vacile sau focile. 
 
Standul IBM a fost unul dintre cele mai vizitate zilele acestea și nu doar pentru inovațiile prezentate, ci și pentru rochia cognitivă pe care o expune realizată în colaborare cu firma de lux pentru mirese Marchesa. Este vorba de o rochie albă și lungă în care sunt încorporate leduri care își schimbă culoarea în funcție de stările de dispoziție ale miresei. 
 
 
La sectorul hainelor inteligente, în spațiul Innovation City al MWC se poate vedea și o jachetă care îți poate salva viața în caz de accident sau de pierdere pe munte. Haina este prevăzută cu alarmă, senzor de ritm cardiac și sistem de geolocalizare, este rezistentă la apă și are o baterie care poate dura câțiva ani.
 
O universitate din Scoția a prezentat în aceeași notă un dispozitiv mobil ce poate fi instalat în pielea unor animale marine pentru a le monitoriza mișcările și a descoperi cauzele scăderii populației unor specii. Sau mici dispozitive ce permit monitorizarea contracțiilor unei vaci gestante pentru a ști când vine momentul să fete.
 
Și telefoanele mobile sunt prezente cu inovații: firma daneză PanzerGlass a dezvoltat un aparat ultrarezistent la lovituri. Pentru demonstrație, la standul firmei un ciocan lovește în mod repetat ecranul care este acoperit cu un cristal creat special pentru a proteja în caz de impact extrem.
 
Samsung a organizat la standul său un spațiu cu fotolii și scaune care se învârt în toate direcțiile însoțite de ochelari virtuali pentru a oferi experiența unei călătorii în spațiu în condiții de pericol (ploaie de asteroizi și alte obstacole) sau participarea la un război cu roboți.
 
 
Cozile la standurile Samsung sunt asigurate având în vedere că este nevoie de o rezervare anticipată pentru a lua parte la aceste senzații, cu condiția, cum avertizează afișul de la intrare, ca "utilizatorul să dispună de capacitate fizică și mentală suficientă pentru a se bucura de serviciile noastre" descurajând intrarea celor care suferă de astm, epilepsie sau claustrofobie.
 
Și cum se întâmplă la toate saloanele din acest domeniu, roboții cu formă umană i-au încântat pe cei prezenți care au fost fascinați de Peeper, un android creat de SoftBank Robotics și care recunoaște persoanele din apropiere și le oferă asistență, sau robotul de la China Mobile expert în dansul 'moonwalk'.
 
 
Vizitatorii au acces la spații și activități distractive și de relaxare, de la săli de antrenament pentru Pokémoni și până la jocuri video în direct sau platforme pentru a experimenta plimbarea virtuală pe motocicletă. Una din vedetele ediției din acest an este John Hanke, creatorul Pokémon Go, și acest joc de realitate augmentată în care cei familiarizați pot vâna creaturile răspândite prin toate pavilioanele salonului.
 
Un amănunt relevant, MWC dispune anul acesta de o suprafață netă de 115.000 metri pătrați pentru exponatele sale.