.

Comisia Europeană (CE) acționează în justiție o serie de state membre care nu au respectat în mod corespunzător obligațiile care le revin în temeiul legislației UE, în pachetul lunar al deciziilor de inițiere a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Aceste decizii asigură aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al firmelor comunitare. CE a luat pentru luna mai 127 de decizii, inclusiv 27 de avize motivate și 4 sesizări ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (pe 28 mai). În acelaşi timp, CE este în curs de a închide mai multe cazuri, deoarece respectivele state membre au soluționat problemele pe care le aveau, fără a fi fost nevoie de măsuri suplimentare din partea CE.

CE solicită ROMÂNIEI să pună în aplicare normele UE privind utilizarea operelor orfane
În continuare vă prezentăm o selecţie a principalelor decizii vizând România. Pentru mai multe informații cu privire la procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor se poate consulta MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii privind toate deciziile, vă rugăm să analizaţi Registrul deciziilor privind constatarea neîndeplinirii obligațiilor.

Comisia Europeană a solicitat Belgiei, Ciprului, Luxemburgului, Poloniei, României și Sloveniei să pună în aplicare Directiva UE 2012/28/CE privind operele orfane. Denumirea de “opere orfane” vizează cărțile, ziarele sau articolele din reviste și filmele care sunt protejate prin drepturi de autor, dar ai căror autori sau alți titulari de drepturi nu sunt cunoscuți sau nu pot fi localizați sau contactați pentru a obține permisiunea de utilizare a operelor lor. Șase state membre încă nu au comunicat CE măsurile de transpunere a Directivei în dreptul intern, care ar fi trebuit să fie adoptate până la 29 octombrie 2014. Prin urmare, CE a decis să trimită avize motivate țărilor menționate. Acestea au la dispoziție două luni pentru a notifica CE măsurile luate pentru a alinia legislația națională la legislația UE. Dacă statele vizate nu iau măsuri în termen de două luni, CE poate decide să trimită aceste țări în fața Curții de Justiție a UE și să propună sancțiuni financiare. În același timp, CE a închis procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în curs împotriva Austriei, Bulgariei, Lituaniei și Letoniei, deoarece acestea au notificat transpunerea integrală a directivei respective.

11 state membre vizate de UE în materie de redresare și rezoluție a instituțiilor bancare
CE a solicitat Bulgariei, Republicii Cehe, Franței, Italiei, Lituaniei, Luxemburgului, Țărilor de Jos, Maltei, Poloniei, României și Suediei să pună pe deplin în aplicare Directiva privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare. Această directivă (2014/59/UE) este un element central al noului cadru de reglementare al UE, care a fost instituit pentru a crea un sector financiar mai sigur și mai solid în urma crizei financiare. Directiva stabilește normele și procedurile pe care statele membre trebuie să le adopte pentru a atenua și a gestiona intrarea în dificultate a băncilor și a firmelor de investiții. Aceasta oferă instrumentele și competențele necesare pentru a garanta că băncile aflate în pragul insolvenței pot fi restructurate fără a obliga contribuabilii să plătească pentru menținerea stabilității financiare. Termenul pentru punerea în aplicare a directivei în dreptul intern a fost 31 decembrie 2014 (a se vedea IP/14/2862). Cu toate acestea, cele 11 țări menţionate nu au reușit să pună pe deplin în aplicare aceste norme în legislația lor națională. Solicitarea din partea CE are forma unui aviz motivat, a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Dacă în continuare țările vizate nu iau măsurile necesare în termen de două luni, CE va putea hotărî să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

ROMÂNIA în fața CJ a UE pentru neîndeplinirea obligației de a transpune legislația privind vehiculele scoase din uz
CE trimite România în fața Curții de Justiție a UE pentru neîndeplinirea obligației de a transpune în dreptul intern actul normativ revizuit al UE privind vehiculele scoase din uz. Demontarea și reciclarea vehiculelor vor deveni mai ecologice prin Directiva privind vehiculele scoase din uz, care interzice utilizarea anumitor substanțe periculoase în vehiculele introduse pe piață după 1 iulie 2003. Actul normativ revizuit prelungește o exceptare de la această interdicție, și anume utilizarea plumbului în anumite componente ale vehiculelor. Statele membre au avut obligația de a adopta actele cu putere de lege necesare pentru asigurarea conformității cu directiva până la 22 august 2013. După ce a depășit termenul menționat, România a primit o scrisoare de punere în întârziere la 27 septembrie 2013, urmată de un aviz motivat la 11 iulie 2014. La mai mult de un an și jumătate de la expirarea termenului, directiva încă nu a fost transpusă în legislația națională, în ciuda eforturilor depuse de România. Prin urmare, CE a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a UE.

Sursa: Ion VACIU