.

Am ales astăzi, ca pentru sfârșitul de săptămână mai multe informații care unite într-un mozaic să vă confere o imagine cât mai reală a locului României în contextul economic internațional. Nu ne-a fost ușor, însă probabil că după lectura acestor informații, veți înțelege mai bine de ce trebuie să fim extrem de atenți ce oameni ajung la putere în această țară. Manelismul politic de azi și sfertodoct-ismul, combinat cu un hei-rupism prostesc, ceapist și utecist au dus țara de râpă, la un nivel cu mult sub cel din 1989. Nu mai amintim de corupție, furt din avutul public, rapt, războiul cotidian de jap și cotropire pe care Puterea o exercită asupra economiei private.

Ori creștem consumul, ce înseamnă mai mult import, ori susținem investițiile

Ministrul Elena Udrea susține că este necesar ca statul să susțină investițiile în timp de criză, pentru că acest lucru înseamnă antrenarea economiei pe orizontală, în schimbul creșterii consumului, care, în opinia sa, înseamnă mai mult import, conform unei corespondențe Mediafax din Sfântul Gheorghe. Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, a declarat azi, în timpul unei vizite în județul Covasna, că este nevoie de investiții pentru că numai așa se poate reporni economia. „Există alternativa creșterii consumului, însă consumul, astăzi, în România, înseamnă mai mult import, pentru că știm că noi consumăm mai mult din import. Cealaltă variantă este susținerea investițiilor. Este nevoie ca statul să susțină investițiile în timp de criză pentru că asta înseamnă antrenarea economiei pe orizontală. Dacă dai drumul construcțiilor înseamnă locuri de muncă și rezolvarea unor probleme de infrastructură pe care România le are de 20 de ani", pretinde Elena Udrea.

Întrebată dacă aceste investiții nu au legătură cu faptul că „foarte multe mulți patroni de firme sunt din PDL", Udrea a răspuns că la minister a găsit mulți patroni de firme PSD și că, indiferent de apartenența politică a agenților economici, important este să existe un segment extrem de puternic. „Eu nu i-aș omorî pe patronii de firme, dimpotrivă. Eu la acest minister am găsit foarte mulți patroni de firme PSD, deputați și senatori PSD care lucrează cu Compania Națională de Investiții de ani de zile. Dar, fie că-s PSD, PDL, PNL, de unde or fi ei, sau fără apartenență politică, eu îmi doresc să avem un segment al agenților economici privați extrem de puternic. Să dea Dumnezeu să nu dea faliment, să reușească să treacă prin criză, pentru că până la urmă ei susțin economia", a clamat Elena Udrea.

Pentru erorile guvernelor în statele aflate în criză plătește omul de rând

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, apreciază că numai „omul de rând" plătește pentru erorile comise de guverne timp de mai multe decenii în statele care trec în prezent printr-o criză economică profundă, potrivit AFP. „Este foarte dur pentru oamenii de rând. Guvernele trebuie să ia măsuri foarte aspre. Acumularea erorilor comise de mai multe guverne timp de decenii este plătită, azi, de omul de rând", susține Strauss-Kahn. Acesta a menționat cazul Greciei, unde autoritățile aplică măsuri dure de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar. „Grecia a fost aproape de un colaps", a apreciat acesta. FMI, statele Uniunii Europene (UE) și Banca Centrală Europeană au stabilit în luna mai un pachet de salvare de 110 miliarde de euro pentru Atena, pe o durată de trei ani. În schimbul acestuia, Grecia s-a angajat să introducă măsuri stricte de austeritate.

Angajatorii americani continuă să desființeze slujbe

Angajatorii americani au desființat 95.000 de posturi în septembrie, spre surprinderea analiștilor, iar declinul înregistrat a patra lună consecutiv mărește probabilitatea ca Rezerva Federală (Fed) să ia noi măsuri de susținere a economiei Statelor Unite, transmite Reuters. În sectorul privat, considerat un indicator mai precis pentru situația de pe piața muncii, au fost angajate 64.000 de persoane, după 93.000 în august, potrivit datelor publicate joi de Departamentul Muncii. Luna trecută au fost desființate 77.000 de slujbe temporare. Analiștii anticipau că pe ansamblul economiei angajările vor stagna în septembrie, cu un avans de 75.000 de posturi în septembrie. În august, rata șomajului s-a menținut la 9,6%. Analiștii anticipează că în aceste condiții este aproape sigur că Fed va lansa o nouă rundă de achiziții de active financiare, pentru susținerea economiei, cel mai probabil în noiembrie. Datele referitoare la piața muncii, publicate ieri, sunt ultimele înaintea alegerilor legislative din noiembrie, în care Partidul Democrat al președintelui Barack Obama este așteptat să înregistreze pierderi importante, din cauza nemulțumirilor legate de situația economică. Sondajele sugerează că Partidul Republican va obține majoritatea în Camera Reprezentanților, ceea ce îi va permite să restricționeze cheltuielile guvernamentale, în vederea reducerii deficitului bugetar record.

Guvernul nipon a aprobat un program de stimulare economică de 62 miliarde USD

Guvernul nipon a aprobat astăzi un program de stimulare de 5.100 miliarde de yeni (62 miliarde dolari) destinat susținerii economiei și sprijinirii autorităților locale și afacerilor mici aflate sub presiune din cauza aprecierii yenului, transmite Bloomberg. Programul va asigura 3.100 miliarde de yeni sprijinirii economiilor regionale și afacerilor mici, potrivit Ministerului nipon al Finanțelor. Pachetul de măsuri prevede, printre altele, alocarea de fonduri pentru găsirea de noi surse de metale rare, în condițiile în care China a întrerupt luna trecută livrările din aceste materii prime către Japonia în urma unor dispute teritoriale. Planul mizează, totodată, pe puterea yenului pentru sprijinirea proiectelor din străinătate. Programul guvernului are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a deveni funcțional și vine în contextul în care exporturile și producția industrială încetinesc. „Cea mai mare problemă cu aceste stimulente este momentul în care el intervine. A venit prea târziu pentru a rezolva problema încetinirii așteptate pentru perioada octombrie-decembrie. Proiectul nu va trece de Parlament până în decembrie sau chiar ianuarie", a afirmat Hirokata Kusaba, economist la Mizuho Research Institute. Guvernul anticipează că pachetul de măsuri de stimulate economică va contribui cu 0,6% la creșterea Produsului Intern Brut și va inființa sau va ajuta la păstrarea a 450.000-500.000 de locuri de muncă. Aprecierea yenului a determinat exportatorii niponi să reducă estimările de profit și guvernul să intervină pe piața valutară, luna trecută, pentru prima dată după 2004. Premierul nipon, Naoto Kan, a prezentat în septembrie un plan de stimulare economică de 915 miliarde de yeni, apreciat de partidele de opoziție ca fiind prea mic pentru a răspunde aprecierii yenului și unei perioade de peste zece ani de deflație. Banca Japoniei a redus la începutul acestei săptămâni dobânda cheie la zero, de la 0,1%.