.

Guvernul României a aprobat în ședința din 13 septembrie Memorandumul inițiat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) și Ministerul Cercetării și Inovării (MCI) privind Aderarea României la Cadrul de cooperare pentru calculul de înaltă performanță - Euro HPC. „Aderarea României la această inițiativă europeană este esențială pentru menținerea țării nostre în cursa economică din era super-vitezei informaționale și demonstrează seriozitatea și angajamentul față de partenerii europeni și NATO, dar și față de menținerea avantajului nostru competitiv. Concret, vorbim despre un proiect menit să sprijine financiar și material crearea următoarei generații de supercalculatoare ce vor avea efecte asupra întregii societăți. De exemplu, pentru sistemul medical se vor putea proiecta și introduce noi medicamente, diagnostica mai rapid pacienții sau crește calitatea îngrijirii medicale personalizate. Calculatoarele de înaltă performanță au, de asemenea, un rol esențial în susținerea revoluției industriale digitale care transformă profund industriile tradiționale prin facilitarea de servicii bazate pe noi modele de afaceri. Mai mult, HPC a permis producătorilor europeni să sporească productivitatea, reducând timpul necesar pentru dezvoltarea noilor platforme de vehicule de la o medie de 60 de luni la 24 de luni, îmbunătățind în același timp siguranța, protecția mediului și confortul pasagerilor”, precizează Petru Bogdan Cojocaru (foto), ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale. 
 
În iunie 2016, Consiliul European a solicitat progrese rapide și hotărâte pentru a crea condițiile potrivite în vederea stimulării de noi oportunități de afaceri prin coordonarea eforturilor Uniunii Europene în domeniul calculului de înaltă performanță. Astfel, de-a lungul timpului, mai multe state au semnat Declarația Euro HPC – Cadrul de cooperare pentru calculul de înaltă performanță, alăturându-li-se și România. 
 
Astfel, România va putea beneficia de bani europeni din programul de cercetare și inovare „Orizont 2020”. Aceste sume vor fi folosite  într-un parteneriat public-privat (PPP) privind calculul de înaltă performanță pentru cercetare și dezvoltare de tehnologii și aplicații pentru următoarea generație de supercomputere. 
 
Până în prezent, la Cadrul de cooperare pentru calculul de înaltă performanță - Euro HPC au aderat 24 de state, printre care și România.