.

Piața globală de date mobile este dominată deocamdată de un singur serviciu de masă în adevăratul sens al cuvântului: SMS. Serviciile 3G mai au 2-3 ani până să atingă răspândire de masă, dar în ultimii ani diverse alte servicii de date mobile au început să genereze venituri semnificative pentru operatori, uneori rivalizând cu veniturile aduse de SMS.

Un număr din ce în ce mai mare de consumatori încep să vadă telefonul mobil nu numai ca pe un instrument de comunicare, ci și ca pe o cameră foto sau consolă de jocuri, aparat de orientare în oraș sau televizor de buzunar, interfață e-mail și organizer personal, iar veniturile din aceste servicii continuă să crească.
Veniturile din servicii de date mobile au depășit pentru prima oară pragul de 100 mld. USD în 2005, ajungând la 102,1 mld. USD, echivalent cu o medie de 52,9 USD pentru fiecare abonament mobil la nivelul întregului an sau 4,4 USD/lună, conform unui raport Informa. Cifra din 2005 echivalează cu suma plătită de operatorii vest-europeni pe licențele 3G (102,3 mld. USD, conform Informa World Cellular Data Metrics) și depășește întregul PIB al Noii Zeelande pe 2005 (94,6 mld, conform CIA World Factbook). NTT DoCoMo generează cele mai multe venituri non-voce (2,5 mld. USD în 1Q06) și e urmată de China Mobile (1,9 mld. USD) și rivalul japonez KDDI (1,5 mld. USD). Trei operatori americani (Verizon Wireless, Cingular Wireless și Sprint Nextel) au avut venituri peste 800 mil. USD în 1Q06, în timp ce primul operator european ca venituri din date este O2 UK (570 mil. USD). Ca procent din totalul veniturilor unui operator, datele mobile aveau cea mai mare pondere, de 50%, în veniturile operatorului 3G irlandez Smart Mobile în trimestrul 2 din 2006. Ca valoare a datelor mobile pe factura lunară, cel mai mult înregistrează operatorul 3G britanic Hutchinson '3', care se apropie de 2 USD pe lună de abonat, urmat de operatorii japonezi NTT DoCoMo cu 17,5%.
Ca procent din veniturile pe utilizator (ARPU - average revenue per user), datele mobile constituiau în medie 17,5% din factura mobilă lunară la nivel global, conform unui raport Informa dat publicității la conferința regională 3GSM CEE (București, 24-25 octombrie 2006). Cea mai mare pondere o au datele în facturile lunare ale utilizatorilor mobili din regiunea Asia Pacific, cu 22,5%, urmată de Europa de Vest cu 17,5% și Europa de Est, cu 12,5%.
În Europa de Est, operatorii mobili din Croația au cel mai ridicat ARPU din regiune, de 25 USD în prima jumătate a lui 2006, conform Informa, în timp ce în Ungaria utilizatorii au facturi lunare mobile în jur de 22,5 USD, în Slovacia de 20 USD, în Polonia de 17,5 USD, în România de 15 USD, iar în Ucraina și Rusia în jur de 7,5 USD.
Datele mobile reprezintă în jur de 20% din veniturile totale ale operatorilor mobili în Croația, Cehia și Polonia, în jur de 13% în Slovacia, Ungaria și Rusia, 9% în România și în jur de 4% în Estonia, conform Informa.
Principalul serviciu de date mobile din Europa de Est este serviciul SMS. Utilizatorii mobili lituanieni trimit până la 170 de SMS-uri pe lună fiecare, de aproape 3 ori mai multe decât următorii fani SMS est-europeni, anume croații, care trimit pe lună în medie 70 de SMS-uri. Ei sunt urmați de cehi, cu 45 de SMS-uri pe lună. În România, în ciuda exploziei de oferte de servicii SMS din vara aceasta, utilizatorii abia dacă trimit 10 SMS-uri pe lună.