.

Acordul comercial de combatere a contrafacerii, cunoscut sub numele de ACTA, a fost respins astăzi de Parlamentul European cu 478 de voturi „împotrivă", 39 de voturi „pentru" și 165 de abțineri.

"Salutăm votul Parlamentului European prin care s-a respins mult controversatul proiect ACTA. Rezultatul acestui vot din plen a fost oarecum așteptat pentru că, anterior, cele cinci Comisii – pentru Dezvoltare, pentru Comerț Internațional, pentru Industrie, Cercetare și Energie, Comisia pentru Afaceri Juridice și Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne – nu își dăduseră acordul. Deși Grupul Popular a cerut amânarea acestui vot foarte important, s-a respins și, iată, vocile milioanelor de utilizatori de Internet din întreaga Europă au fost ascultate", a precizat Dan Nica, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale. De altfel, acum două luni, la preluarea mandatului de ministru, acesta declarase că România nu susține ACTA.

ACTA fusese semnat anterior de toate statele UE, cu excepția Ciprului, Estoniei, Germaniei, Slovaciei și Olandei, la care se adăgau State Unite, Canada, Japonia, Elveția, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore și Coreea de Sud.