.

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a organizat Conferinţa "Calea României către zona euro", în parteneriat cu Banca Națională a României, pe 20 aprilie. În dezbaterea publică de la Bucureşti s-au prezentat următorii paşi, absolut necesari, pentru adoptarea monedei euro. Prezentările invitaţilor au avut în vedere atât criteriile de convergență nominală, cât și convergența reală, precum și reformele structurale necesare în economie de care depinde reducerea decalajului între România şi țările din zona euro. Conferința face parte din seria de evenimente dedicate Semestrului european, organizate de către Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Aderarea României la zona Euro: ancora reformelor structurale
Calitatea aderării României la zona Euro este mai importantă decât data aderării: aceasta a fost principala concluzie a conferinței "Calea României către zona Euro". ''Întrebarea nu este dacă România va adopta moneda Euro, ci când şi mai ales cum'', susţine Angela FILOTE, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România. "Salutăm obiectivul aderării României la zona euro ca un pas firesc de consolidare a integrării în  Uniunea Europeana. Acesta ar putea deveni viitorul proiect major de țară, și o ancoră puternică a reformelor care să conducă la apropierea nivelului de trai al românilor de media europeană", adaugă oficialul european. Discuțiile în plen au subliniat ideea că înainte de adoptarea monedei Euro, România trebuie să fi intrat de cel puțin doi ani în Mecanismul ratei de schimb (ERM II), care necesită legarea leului românesc de moneda europeană, un proces supus și el unei serii de condiții măsurabile cu acurateţe.

În sesiunea plenară invitaţii speciali au fost Mugur ISĂRESCU, guvernatorul Băncii Naționale a României şi István SZEKELY, șef al Misiunii pentru România din cadrul Direcției Generale pentru Economie și Finanțe (Comisia Europeană) şi Andris VILKS, fost ministru de Finanțe al Letoniei (perioada 2010-2014), alături de Christine GARTNER, economist principal în cadrul Băncii Centrale Europene, Valentin LAZEA, economist-șef al Băncii Naționale, Angela FILOTE, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România, Paul KUTOS, șef de unitate în cadrul Direcției Generale pentru Economie și Finanțe (Comisia Europeană) și Guillermo TOLOSA, reprezentant  FMI în România. Marii absenţi, Victor PONTA, premierul Guvernului României, care nu a putut onora invitaţia din cauza participării sale la negocierile politice de la Palatul Cotroceni dintre preşedintele Klaus JOHANNIS şi partidele parlamentare, cât şi Eugen TEODOROVICI, ministrul Finanțelor Publice, care a fost reprezentat de către secretarul  de stat Doina PESCARU ce a transmis conferinţei un mesaj din partea ministrului. Sesiunea plenară a fost moderată de către Ion VACIU, preşedintele Consiliului Consultativ al IT&C.

Analize sectoriale cu specialiştii
Dezbaterile pe ateliere s-au concentrat pe necesitatea realizării unei convergențe reale a economiei românești la cea europeană, prin reforme structurale durabile. Sunt vizate domenii precum energie și infrastructură, piața muncii, sănătate, educație, cercetare științifică și inovare și, nu în ultimul rând, administrație publică. Reformele în aceste domenii contribuie totodata și la îndeplinirea obiectivelor din cadrul Strategiei Europa 2020 de guvernanță economică la nivelul Uniunii Europene. A doua parte a conferinţei a fost dedicată unei analize sectoriale (în paralel) pe trei direcţii: Educaţie, Piaţa Muncii şi Infrastructură.  Panelul Educație a fost moderat de către Alina Mungiu-Pippidi, președinte, Societatea Academică Română, iar ca invitaţi: Liliana Preoteasa, subsecretar de stat, Ministerul Educației Naționale, Mariana Moarcăș, expert, Banca Mondială (România), Adrian Curaj, director general, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării Magdalena Balica, director, Institutul pentru Științele Educației. La Panelul Piața muncii, moderatorul a fost Ciprian Ciucu, director de programe, Centrul Român pentru Politici Europene, iar ca invitaţi Invitați: Codrin Scutaru, secretar de stat, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Andra Dușu, Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, Comisia Europeană şi Dumitru Costin, președinte, Blocul Național Sindical. La Panelul Infrastructură, moderatorul a fost Sorin Ioniță, președinte, ExpertForum iar ca invitați: Mihai Lupu, președinte, Comisia pentru transporturi și infrastructură, Camera Deputaților, Aura Răducu, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (România) şi Eduard Lovin, director pentru Reglementare, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Concluziile întregii conferinţe au fost trase de către Carmen Mărcuș, consilier economic, Reprezentanța Comisiei Europene în România şi de Valentin Lazea, economist-șef, Banca Națională a României, alpturi de către cei trei moderatori ai Panelurilor sectoriale.

Documentaţie şi prezentări

 

Sursa: Ion VACIU