.

Românii care au câștigat marele premiu la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, pentru OnAirCamera - sistem ce permite utilizatorilor de smartphone să primească, direct pe telefon, imagini personalizate din locuri cum ar fi o pârtie de ski -, primesc deja comenzi din Elveția și Franța, precizează Mediafax. OnAirCamera este un sistem de camere video care urmăresc mișcările utilizatorului, le recunosc și le editează rapid sub forma unui film personalizat care poate fi transmis instantaneu acestuia pe telefonul mobil. Practic, camerele înregistrează și transmit acțiunea printr-o conexiune wireless, iar fluxul video este disponibil doar utilizatorilor care se află în fața camerei și au aplicația Irewind pornită, acesta fiind un mediu care asigură confidențialitate.

Sistemul realizează retransmitere video de pe mai multe camere, concomitent, și furnizează utilizatorilor filme personalizate și gata editate în cloud. Invenția este deja validată, tehnic și comercial, pe două pârtii de ski din România, dar și la maratoane și evenimente de ciclism, susțin inventatorii. Astfel, în prezent, aplicația este disponibilă pentru pârtia Clăbucet și la Cheile Grădiștei. Camerele video de acolo întregistrează clipurile în format HD, prin identificarea poziției cu ajutorul conectării la GPS-ul telefonului.

În România nu au găsit finanțatori

Ideea acestui sistem aparține lui Bogdan Mănoiu (foto), care a declarat că la perfecționarea ei se lucrează de aproximativ doi ani și jumătate. El a explicat că ideea i-a venit mergând la ski și încercând să se filmeze cu telefonul în timp ce practica acest sport, pentru a arăta imaginile copiilor. Bogdan Mănoiu a precizat că premiul de la Geneva a fost câștigat împreună cu o companie elvețiană care a finanțat ideea sa, el precizând că în România nu a reușit să găsească finanțatori.

Inventatorul a mai spus că echipa cu care lucrează a primit deja cereri pentru instalarea sistemului OnAirCamera pe pârtii din Franța și Elveția. Totodată, inventatorii români dezvoltă sisteme de acest tip și pentru tenis și săli de mini-fotbal, filmulețele putând fi foarte utile pentru sportivii care vor să își vadă mișcările pentru a-și îmbunătăți performanțele.

Costurile acestor echipamente pot ajunge până la două milioane de euro - prețul pentru echipamentul instalat pe o pârtie din Elveția -, în funcție de numărul de camere care se dorește a fi instalat.

Pe pârtia din Predeal, care are 2,2 kilometri, au fost instalate 14 camere de luat vederi, costul total fiind între 50.000 și 60.000 de euro.

Câștigătorii marelui premiu pentru inventică de la Geneva lucrează, în prezent, și la îmbunătățirea sistemului OnAirCamera, astfel încât acesta să poată identifica accidentele de pe pârtie și să alerteze echipele de la Salvamont.

La Salonul Internațional de Invenții de la Geneva au participat 720 de invenții. Dintre cei 82 de membri ai juriului, 80 au votat pentru OnAirCamera.