.

54 de organizatii din toata lumea protesteaza impotriva stocării și monitorizării datelor de trafic de telefonie si Internet ale celor 450 milioane de locuitori ai Europei. Aproape 30.000 de persoane au semnat până acum petiția lansată de European Digital Rights Initiative, acum tradusă și în română de Asociația pentru Tehnologie și Internet.

Asociatia pentru Tehnologie si Internet (APTI) s-a alaturat campaniei declasate de o serie de asociatii europene impotriva pastrarii datelor de trafic de telefonie si Internet. Campania s-a nascut in urma intentiei ministrilor europeni de Justitie si a Comisiei Europene prin care se urmareste pastrarea tuturor datelor de trafic de telefonie si Internet a 450 de milioane de locuitori ai batranului continent.

Chiar daca scopul anuntat de oficialii europeni este cel de lupta impotriva terorismului, in actuala sa forma, aceasta initiativa  este disproportionata si ilegala in acelasi timp. De asemenea, securitatea castigata prin pastrarea datelor poate fi iluzorie, in conditiile in care potentialii teroristi vor putea usor ocoli aceste interceptari.

"Prin aceasta petitie ne alaturam altor 53 de organizatii din toata lumea care protesteaza impotriva acestei intentii. Este important sa spunem in mod clar ce credem Comisiei Europene si Parlamentului European. Si nu numai noi, ci si cele aproape 30.000 de persoane care au semnat petitia - pana astazi 22 August 2005", a declarat Cosmin Neagu, membru in Consiliul Director al APTI.

Pentru sustinerea acestei campanii, care a fost declansata de asociatia European Digital Rights Initiative (EDRI), APTI a tradus in romana petitia lansata de aceste asociatii si invita toate organizatiile si persoanele din Romania sa o semneze.

Varianta in limba romana se gaseste la adresa: http://www.dataretentionisnosolution.com/index.php?lang=ro
De asemenea, pentru orice proprietar de site, APTI pune la dispozitie o serie de bannere pentru sustinerea campaniei. Acestea trimit persoana care face click pe ele pe site-ul www.dataretentionisnosolution.com pe care petitia poate fi citita in original. Bannerele sunt disponibile si pe site-ul www.apti.ro.

Manifestul - IMPOTRIVA PASTRARII DATELOR DE TRAFIC:
Pastrarea datelor de trafic nu este o solutie!

Ministrii europeni de Justitie si Comisia Europeana vor sa pastreze toate datele de trafic de telefonie si Internet a 450 de milioane de europeni. Daca sunteti ingrijorati de acest plan, va rugam sa semnati petitia.

Care este problema legata de pastrarea datelor ? Propunerea de a pastra datele de trafic va dezvalui cine a sunat si pe cine, cine a trimis un e-mail si cui, ce pagini web au vizitat utilizatorii si unde au fost cu telefoanele lor mobile. Companiile de telefonie si funizorii de servicii Internet vor fi obligati sa pastreze toate datele de trafic ale clientilor lor. Politia si serviciile de securitate din Europa vor primi acces la aceste date de trafic. Mai multe propuneri diferite de la Bruxelles mentioneaza perioade de pastrare de la 6 luni pina la 4 ani.

Pastrarea datelor este o masura care incalca viata privata a tuturor celor 450 de milioane de persoane din Uniunea Europeana. Pastrarea datelor este o politica care extinde puterea de supraveghere intr-o masura nemaiintilnita. Simultan revoca multe din masurile de protectie din instrumentele europene de drepturile omului, ca Directivele pentru protectia datelor personale si Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Pastrarea datelor inseamna ca guvernele pot sa se amestece in viata dvs. privata si  comunicatiile dvs. private, indiferent daca sunteti suspectat de comiterea unei infractiuni sau nu.

Pastrarea datelor nu este o solutie la terorism si crima!

In iulie 2005 Parlamentul European a adoptat un raport realizat de Alexander Alvaro, membru al Parlamentului, cu privire la planul de pastrare obligatorie a datelor de trafic. Raportul concluzioneaza ca propunerea este disproportionata. De asemenea raportul pune sub semnul intrebarii necesitatea, eficienta si costurile mari pentru industria si utilizatorii telecomunicatiilor.

Nici o cercetare nu a fost facuta in Europa care sa sustina necesitatea crearii unei baze de date atit de mare care sa contina date utile pentru lupta impotriva criminalitatii si terorismului.

Atacurile din Londra sunt atacuri impotriva drepturilor omului. Protectia drepturilor omului conteaza cel mai mult cind guvernele si societatile au de a face cu perioade de criza. Cel mai prost raspuns posibil ar fi de a compromite, printr-o reactie creata de panica, aceste drepturi bine definite. Un raspuns la teroare prin supravegherea in masa va duce la un succes extraordinar pentru responsabilii atentatelor : o diminuare fundamentala a celor mai importante valori ale noastre.

Ce puteti face dumneavoastra pentru a stopa acest plan ?

Daca sunteti ingrijorati de planurile europene pentru pastrarea datelor, va rugam sa semnati petitia alaturata si sa alertati cit mai multe persoane pentru a sustine aceasta campanie.

Semnaturile vor fi trimise la Comisia Europeana si Parlamentul European.

PETITIA:
"Eu cred ca:

  • Pastrarea datelor de trafic este un instrument care afecteaza viata privata a tuturor;
  • Pastrarea datelor personale ale tuturor persoanelor este o practica ilegala in conformitate cu Articolul 8 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, fiind disproportionata;
  • Securitatea cistigata prin pastrarea datelor poate fi iluzorie, datele de trafic asociate unui persoane  putand fi de fapt legate de activitati facute de alta persoana sau putand fi rezultatul unui comunicari straine de activitatile persoanei identificate;
  • Metodele prin care se urmareste impunerea acestei politici sunt ilegale, de vreme ce unele state membre care nu au putut adopta aceasta politica in propriile parlamente incearca acum sa o impuna prin Uniunea Europeana in numele armonizarii si cooperarii internationale.

Apelez la Comisia Europeana si Parlamentul European sa examineze foarte critic propunerea pentru pastrarea datelor de trafic si sa sustina protejarea drepturilor omului, inclusiv dreptul la viata privata , in aceste momente dificile."

NOTA: Pentru a semna aceasta petitie va rugam sa accesati site-ul:
http://www.dataretentionisnosolution.com/

Bannere:
Daca organzatia sau compania dumneavoastra vrea sa sustina aceasta petitie, puteti sa descarcati un banner de pe site-ul APTI (www.apti.ro), va rugam sa trimiteti un e-mail la adresa info@apti.ro.

Aceasta campanie impotriva pastrarii datelor de trafic este o intiativa a EDRI și a XS4ALL si este sprijinita de APTI.