.

Președintele Comisiei Europene, Romano Prodi a salutat succesul intrării în circulație a monedei unice europene în cele 12 țări din zona euro, într-o conferință de presă din 9 ianuarie 2002 la care a participat și comisarul pentru pro-bleme economice și monetare, spaniolul Pedro Solbes. În sala de presă a Comisiei Europene a putut fi văzut un Romano Prodi foarte mulțumit, care a făcut un prim bilanț global, după abia 10 zile de la convertirea istorică, au titrat cotidienele italiene 'Corriere della Sera' și 'La Stampa' în edițiile lor din 10 ianuarie 2002. Celebrând 'succesul extraordinar' al introducerii euro, numărul unu al organismului de la Bruxelles a făcut explicită linia anticipată de guvernul spaniol, care a preluat, din ianuarie, președinția semestrială a UE. 'Acum putem sărbători cu adevărat succesul Euro. Previziunile catastrofale ale unor sceptici au fost dezmințite. Operațiunea a fost fără precedent și de o dificultate colosală din punct de vedere tehnic și logistic, dar rezultatul a fost extraordinar'. În opinia lui Romano Prodi, meritul cel mai mare revine cetățenilor euro-peni, care au primit euro cu entu-ziasm și care au facilitat operațiunea. Dar au lucrat bine și guvernele, băncile, magazinele. Fiecare și-a îndeplinit rolul care i-a revenit, 'depășind cele mai promițătoare așteptări'.
Datele furnizate de Banca Centrală Europeană de la Frankfurt sunt foarte încurajatoare. Sunt deja în circulație 2 miliarde de bancnote de 5 euro, 2 miliarde de bancnote de 10 euro și alte 2 miliarde de bancnote de 20 de euro. Monedele naționale au devenit 'marginale' în întregul 'Euroland'. Cu alte cuvinte, în ceea ce privește masa monetară pusă în circulație, raportul dintre noua monedă unică și cele 12 monede naționale s-a răsturnat deja în favoarea euro.
În ceea ce privește volumul schimburilor, acest raport este și mai net: pe 9 ianuarie, 75% din achiziții se făceau deja în euro, iar pentru sfârșitul săptămânii se așteapta cu încredere apogeul de 90% care, până în urmă cu câteva zile, era considerat un obiectiv nu prea ușor de atins. S-au redus chiar și cozile la bănci și oficii poștale, care au complicat operațiunile în primele zile. 'Se revine la normalitate', a afirmat Prodi care, prevede, totuși, pentru bănci încă multe săptămâni de lucru de aici înainte, în vederea încheierii operațiunilor de schimb și pentru predarea vechilor monede centrelor de colectare a acestora.
Un alt element de satisfacție vine de pe frontul prețurilor. 'Pentru moment, nu există în Euroland scumpiri generalizate care să aibă un impact considerabil și permanent asupra inflației', a dat asigurări președintele Comisiei Europene. Chiar dacă unele asociații ale consu-matorilor au semnalat creșteri, 'ne-am informat imediat pe lângă autoritățile din statele membre și am primit asigurarea că este vorba de cazuri izolate', a mai afirmat șeful executivului de la Bruxelles. Vigi-lența privind prețurile rămâne, însă, o prioritate în această etapă.
Romano Prodi a amintit faptul că de la Bruxelles a plecat o reco-mandare către toate guvernele din Euroland, pentru ca tarifele să fie menținute ferme. 'Am cerut statelor membre ale Uniunii să dea un exemplu bun: unele au răspuns bine, altele mai puțin', a mai precizat Prodi. Comisarul Pedro Solbes a apreciat că Italia, Germania, Belgia, Franța și Grecia fac parte din grupul de țări care au aplicat în mod mai sistematic recomandarea de a rotunji în jos tarifele serviciilor publice'. Cu toate acestea, una sunt rotunjirile din convertirea prețurilor în euro și cu totul alta creșterile înregistrate încă de la 1 ianuarie la o serie de tarife și la nivel regional și comunal. Solbes rămâne, însă, optimist privind bilanțul general și a prevăzut că între ianuarie și martie inflația medie din statele zonei euro va fi sub 2%.
Dar tendința generală a economiei europene nu va fi influențată atât de introducerea fizică a monedei unice, cât de respectarea angajamentelor asumate în cadrul pactelor de stabilitate monetară pe care Romano Prodi și Pedro Solbes au ținut să le sublinieze încă o dată. Totodată, orientarea va fi influențată și de o mai mare coordonare a politicilor economice ale statelor membre în UE. Referitor la acest aspect, Romano Prodi a făcut chiar un anunț: 'Lucrăm, în prezent, la coordonarea viitoare și peste câteva luni vom face o propunere'. Mai mult nu a dezvăluit, dar a confirmat că 'este vorba de o necesitate', pe care circulația fizică a euro a accentuat-o și pe care moneda europeană trebuie să o consolideze pe piața valutară.
La 9 ianuarie, euro a revenit la rata minimă de 88,69, comparativ cu dolarul american. În opinia lui Pedro Solbes, acest lucru nu este surprinzător: 'Euro nu are aceeași tradiție ca dolarul și din acest motiv UE va trebui să își facă bine calcu-lele și să își amelioreze capacitatea de creștere a cotațiilor monedei unice'.
'Convingerea care mi-a ghidat întotdeauna linia politică și care a făcut din mine un europenist fervent, este aceea că marile progrese ale Italiei au fost strâns legate de progresele Europei', a afirmat Romano Prodi, citat de 'La Stampa'. În opinia sa, dacă această legătură nu ar fi existat, ținând seama 'de trecut, de statura politică și de caracteristicile sociale', situația Italiei ar fi fost 'în mai mare măsură expusă riscului'.
O Italie îndepărtată de Europa este o eroare. 'Această convingere a mea este una din rațiunile pentru care mă aflu astăzi aici și am această funcție'.