.

Romanul "Să ucizi o pasăre cântătoare", de Harper Lee, devenit un clasic al literaturii universale, va fi publicat în luna iulie în ediție digitală, la împlinirea a 54 de ani de la prima apariție a cărții, a anunțat, luni, HarperCollins, editura responsabilă cu acest proiect. Versiunea digitală a cărții, în limba engleză, va fi lansată pe piață pe 8 iulie, cu trei zile înainte de împlinirea a 54 de ani de la prima apariție a romanului, pe 11 iulie 1960, a precizat editura americană HarperCollins luni, în ziua în care Harper Lee a împlinit 88 de ani, potrivit lepoint.fr, citată de Mediafax. De la publicare, în 1960, romanul "Să ucizi o pasăre cântătoare" a fost vândut în peste 30 de milioane de exemplare.

Harper Lee, care trăiește retrasă în orașul ei natal Monroeville, din Alabama, și nu dă aproape niciodată declarații pentru presă, a transmis, prin intermediul editurii, că "se simte extrem de uimită și emoționată pentru faptul că romanul s-a menținut în atenția publicului atâta vreme. Este o «pasăre cântătoare» pentru noua generație". "În ceea ce mă privește, sunt de modă veche. Îmi plac cărțile vechi acoperite de praf și bibliotecile", a spus scriitoarea. Versiunea digitală a cărții include un e-Book ce conține fragmente inedite și un audiobook în lectura actriței Sissi Spacek.

Editura HarperCollins deține drepturile de publicare a cărții pentru America de Nord, iar editura Random House are aceste drepturi pentru Marea Britanie.

Născută în 1926, în Monroeville, Harper Lee este descendenta generalului Robert Lee din timpul Războiului Civil. Tatăl, ziarist și avocat devenit senator, și-ar fi dorit ca fiica lui să urmeze o carieră juridică, dar Harper Lee a plecat la New York pentru a deveni scriitoare.

În 1960, a publicat romanul "Să ucizi o pasăre cântătoare", care spune povestea unui mărunt avocat de provincie, Atticus Finch, prins în lupta împotriva prejudecăților rasiale și nedreptății, după ce decide să apere un bărbat de culoare, acuzat de viol.

Succesul cărții este imediat și de proporții. În 1961 primește premiul Pulitzer, iar, un an mai târziu, regizorul Robert Mulligan realizează filmul omonim, cu Gregory Peck în rolul principal (

http://www.imdb.com/title/tt0056592/?ref_=fn_al_tt_1

).