.

Premiera mondială constă în faptul că un operator fix, lider de piață, provenit din fostul operator unic de stat și monopolist și-a deschis rețeaua către un operator mobil, o entitate juridică diferită, creând astfel o comunitate convergentă fix-mobil de circa 13 milioane de utilizatori. Astfel, apelurile din rețeaua Romtelecom către Cosmote România sunt tarifate, de ieri, 7 iunie, la același nivel cu cele practicate în propria rețea, urmând ca o măsură similară să fie adoptată, în circa o lună, de Cosmote România pentru convorbirile către rețeaua operatorului de telefonie fixă, conform declarațiilor oficiale ale celor doi operatori, care au acționariat comun în grupul grec telecom OTE.

Cum funcționează modelul convergent?

În funcție de abonamentele deținute, clienții Romtelecom au incluse până la mii de minute lunar pentru apelurile către rețele fixe naționale și Cosmote, sute de minute incluse pentru convorbiri către alte rețele mobile naționale, tarife locale pentru apelurile internaționale, conform Mediafax. „Cu această primă inițiativă, extindem și la rețeaua Cosmote beneficiile pe care clienții le au când vorbesc în rețeaua Romtelecom. În funcție de obiceiurile de consum ale clienților noștri, aceștia pot economisi chiar și 30% din valoarea lunară a facturilor", a susținut CEO-ul Romtelecom, Yorgos Ioannidis, într-o întâlnire cu presa de astăzi. Tarifele convorbirilor efectuate în rețeaua Romtelecom rămân astfel neschimbate, iar adăugarea noilor beneficii nu va necesita semnarea unui nou contract, subliniază Ioannidis. Acesta a precizat că pentru clienții Romtelecom noul serviciu este cel mai la îndemână posibil, pentru că un abonat Romtelecom trebuie doar să pună mâna pe telefon și să sune un utilizator Cosmote, fără îndeplinirea altor formalități.

„Minutele incluse în abonamente pentru efectuarea de apeluri în rețea pot fi utilizate de acum înainte și pentru apelurile către rețeaua mobilă Cosmote. După consumarea minutelor incluse, toate apelurile către Cosmote vor fi tarifate ca apeluri în rețeaua Romtelecom și, în funcție de tipul de abonament, pot ajunge chiar la tarife zero", adaugă oficialul Romtelecom. Contraofensiva Cosmote va fi disponibilă pentru utilizatorii săi în aproximativ o lună, astfel că toate apelurile inițiate din rețeaua Cosmote către abonații Romtelecom vor fi tarifate ca apeluri în rețeaua proprie. În acest fel cele două companii surori, controlate de grupul grec OTE, au creat în România în premieră o comunitate de utilizatori convergenți unică în regiune, care nu există nici chiar în Grecia. Soluția aceasta a fost gândită la București de liderii celor două companii și este un proiect la care Yorgos Ioannidis se gândește de ceva timp.

S-a născut cel mai mare operator convergent din România?

Numărul utilizatorilor comuni poate fi calculat dacă luăm cele aprox. 3 milioane de abonați Romtelecom, care fiind abonamente de familie se pot multiplica cu cifra 3 (numărul mediu de membri ai unei familii în țara noastră, conform Institutului Național de Statistică), rezultând circa 9 milioane de utilizatori, la care se adaugă cele 7,2 milioane de clienți Cosmote România, generând astfel o cifră de circa 16 milioane de utilizatori pentru servicii convergente fix-mobil. În acest fel, putem spune că s-a creat peste noapte cea mai mare comunitate de utilizatori de comunicații convergente (fix-mobil) din țara noastră, care deține cu 50% mai mulți clienți potențiali decât liderii telecom mobili. Nu știm dacă în actuala fază este cazul ca și Consiliul Concurenței să-și exprime un punct de vedere asupra noii comunități create, care ar putea fi considerată acum liderul pieței de comunicații din țara noastră.

Portofoliul Romtelecom cuprinde 5 abonamente principale destinate clienților rezidențiali și 12 abonamente pentru companii, cu sute de minute incluse și chiar și convorbiri nelimitate în rețea și către Cosmote. Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixă din România. Cu 7,2 milioane de clienți, Cosmote România este al treilea operator local de telefonie mobilă, conform numărului de utilizatori, după operatorii mobili Orange România și Vodafone România.