.

OTE s-ar putea retrage de pe piața românească în cazul unui eșec al negocierilor cu reprezentanții RomTelecom și ai Guvernului român privind majorarea participației sale la capitalul operatorului român, a declarat președintele și directorul executiv al OTE, Lefteris Antonakopoulos, citat de publicația greacă 'Kathimerini'. Potrivit acesteia, Antonakopoulos a afirmat că OTE "dorește să își majoreze participația la capitalul RomTelecom, dar în cazul în care discuțiile cu compania românească de telecomunicații și cu autoritățile române vor eșua, OTE va lua în considerare varianta părăsirii în totalitate a pieței românești". Antonakopoulos a dat și un termen de aproximativ 3 luni discuțiilor pe aceasta temă cu partea română.
Majorarea participațiilor OTE la operatorii din Sud-Estul Europei pare să fie obiectivul strategic al grupului elen, numit eufemistic 'consolidarea investițiilor deja existente', în detrimentul unor noi investiții sau achiziții pe piețele externe. OTE mai are în plan și majorarea participării la capitalul operatorului Telekom Serbia, la care deține, deja, 20% din acțiuni, operațiunea urmând a se realiza prin preluarea cotei de 29% a Telecom Italia. Cu toate acestea, președintele OTE a admis că nu cunoaște intențiile partenerilor italieni în privința pachetului lor de acțiuni la Telekom Srbija.
OTE Telecom s-ar putea asocia cu o terță firmă de telecomunicații în perspectiva majorării de capital a operatorului național de telefonie fixă RomTelecom, a declarat Antonakopoulos, de această dată publicației financiare 'Imerisia', fără a oferi alte detalii. 'Nu excludem nici o variantă. Nu mă aflu în poziția de a arăta care este decizia finală, spun doar că există diverse opțiuni', a afirmat Antonakopoulos. O asemenea asociere ar implica modificarea structurii actuale a acționariatului RomTelecom, însă OTE dorește să dețină un pachet majoritar la capitalul companiei pentru a avea controlul asupra investiției sale, a precizat directorul companiei elene.
Antonakopoulos a adăugat că o bancă sau o companie de telecomunicații ar putea furniza RomTelecom o infuzie de capital atât de necesară.
În iunie, OTE a ajuns la un acord cu Guvernul României, acționar majoritar la RomTelecom, în privința finanțării unui plan de restructurare care ar permite companiei să-și ramburseze datoriile și să realizeze noi investiții. Totodată, va fi acordată o majorare de capital companiei de telecomunicații.
Conform estimărilor avansate de OTE, RomTelecom are nevoie, în acest an, de 450 mil. USD pentru măsurile de restructurare, din care 200 mil. USD vor proveni din credite bancare, iar restul dintr-o majorare de capital.
Între cei doi acționari - statul român și OTE - există divergențe cu privire la modalitatea prin care grupul elen va cumpăra acțiuni. Statul vrea o vânzare, banii urmând să intre la buget, în timp ce OTE vrea o majorare de capital la RomTelecom, banii rămânând, astfel, în companie.
Ministrul Comunicațiilor, Dan Nica, a declarat, recent, că Executivul va decide modalitățile de finalizare a procesului de privatizare a RomTelecom după prezentarea raportului întocmit de către consultant, banca de investiții Schroder Salomon Smith Barney. El a arătat că în privința modalităților de obținere a resurselor financiare pentru finalizarea planului de investiții la RomTelecom și pregătirea companiei pentru deschiderea competiției pe piața comunicațiilor există mai multe metode pentru ca această finanțare să fie posibilă.
RomTelecom a obținut, în prima jumătate a acestui an, un profit net de 29,6 mil. euro, în condițiile înregistrării unor venituri operaționale de 480,7 mil. euro, cifră în creștere cu 2,3% comparativ cu perioada similară a anului precedent. La 1 iulie 2002, operatorul național avea 4.086.461 abonați, dintre care 60.000 adăugați în ultimele 6 luni. Aceasta ridică nivelul de penetrare a telefoniei fixe în România la 36% din populație (sau 46% din gospodării). 55% din traficul RomTelecom este local, 20% interurban și internațional, 15% sunt apeluri de pe fix spre mobil, iar 10% reprezintă navigarea pe Internet.