.

Contractul pentru împrumutul de 50 milioane USD acordat, în decembrie 2001, de grupul elen OTE operatorului național de telecomunicații RomTelecom ar putea fi reînnoit dacă nu va fi rambursat la scadență, în luna iunie, a declarat ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Dan Nica. Împrumutul a fost contractat în vederea susținerii financiare a programului de restructurare, stabilit de noua echipă managerială a operatorului. În situația în care RomTelecom nu poate rambursa creditul, acționarii se vor întâlni și vor decide dacă va fi o extensie a duratei creditului sau dacă va avea loc o creștere a capitalului social cu această sumă. Nica a admis că există posibilitatea ca acest împrumut să fie convertit în acțiuni RomTelecom, care s-ar adăuga la pachetul actual de 35% deținut de OTE la RomTelecom. Contractul de privatizare al RomTelecom, semnat în 1998 cu OTE, prevede că grupul elen are drept de preempțiune asupra unui număr suficient din acțiuni, care să îi asigure pachetul majoritar de 51% din capitalul operatorului de telefonie fixă. Ministrul comunicațiilor a mai declarat că, în scurt timp, va fi semnat cu compania Schroder Salomon Smith Barney contractul de consultanță pentru finalizarea procesului de privatizare.

Peste 63% din rețeaua
RomTelecom este digitală
RomTelecom avea instalate, la sfârșitul anului trecut, peste 2,8 milioane de linii telefonice digitale, nivel ce corespunde unui grad de digitalizare a rețelei de telefonie fixă de 63,1%. La sfârșitul aceluiași an, RomTelecom avea 4,45 milioane linii telefonice principale, în timp ce numărul clienților depășea 4,32 milioane, dar investițiile RomTelecom în sporirea numărului posturilor telefonice nu vor fi deosebite în următoarea perioadă. Regiunea Bacău, care include județele Bacău, Covasna, Harghita și Neamt, avea cel mai ridicat grad de digitalizare (81%), în această zonă fiind instalate 331.000 de linii telefonice care deserveau 310.000 clienți. La polul opus, cel mai redus grad de digitalizare îl deținea regiunea București, formată din municipiul București și județul Giurgiu. În această zonă RomTelecom are 1,1 milioane de utilizatori prin intermediul a 850.000 de linii telefonice principale. Rata de penetrare a telefoniei fixe în teritoriu varia de la 13% în regiunea Dolj (județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea) până la 34% în regiunea București. Densitatea telefoniei fixe în România depășea 18%.

Pierderi nete
de 17 milioane euro la RomTelecom
RomTelecom a obținut în primul trimestru al acestui an venituri operaționale de 235,9 milioane euro, în creștere cu 2,5% comparativ cu anul anterior, însă a consemnat pierderi nete de 17 milioane euro, informează un comunicat al grupului elen OTE. Profitul calculat înainte de deducerea impozitelor, dobânzilor, amortizărilor și deprecierilor de active (EBITDA) realizat de societate a scăzut cu 47,9%, la 37,2 milioane euro. Compania a consemnat pierderi operaționale de 4,1 milioane euro, față de un profit operațional de 39,8 milioane euro în primul trimestru al anului trecut.
De asemenea, în primele 3 luni din 2001, RomTelecom a realizat un profit net de 4 milioane euro. La sfârșitul lunii martie, datoriile RomTelecom se cifrau la 484 milioane euro, desemnând un avans de 2,8% față de finele lunii decembrie 2001.

RomTelecom lansează ConectO
RomTelecom a lansat pe 21 iunie, împreună cu OTEGlobe din Grecia, 4 noi servicii de acces rapid la Internet adresate sectorului business și grupate sub numele ConectO: CChConectO (clear channel, alternativa la liniile închiriate internaționale), ATMConectO (pentru trafic la viteze mai mari de 2 Mbps), FRConectO (frame relay - pentru înlocuirea liniilor închiriate cu viteze sub 2Mbps) și IPConectO (tranzit IP pentru acces de înaltă performanță la Internet). Noile servicii folosesc o platformă multi-servicii, bazată pe tehnologia ATM (Asyncronous Transfer Mode)/MLPS (Multiprotocol Label Switching).
"OTEGlobe a preluat soluțiile integrate ale OTE pentru mari corporații internaționale și operatori de telecomunicații, pe care le oferă printr-o rețea de platforme inteligente în întreaga lume. Bucureștiul este a patra locație deschisă, după Atena, Londra și New York", a declarat George Mouzourakis, director de dezvoltare și reglementări al OTEGlobe. El a adăugat că până la sfârșitul lunii iulie vor fi deschise centrele de la Sofia, Nicosia și Tirana, iar până la sfârșitul anului OTEGLobe va fi prezentă la Belgrad, Skopje, Frankfurt, Bruxelles și alte zone, ținta finală fiind prezența în 22 de locații-cheie din lume.
Primul beneficiar al serviciilor ConectO este ARtelecom, furnizorul de servicii Internet deținut de RomTelecom. "RomTelecom dorește să-și extindă gama de servicii, având în plan lansarea unui serviciu de Voice over IP, ca parte a planului de a se concentra asupra clienților din rândul companiilor", a declarat Kostas Melitas, director comercial al RomTelecom.