.

Operatorul român de telefonie fixă RomTelecom a înregistrat anul trecut pierderi nete de 40,8 milioane euro, comparativ cu 10,8 milioane euro în 2000, a anunțat compania grecească OTE, care deține 35% din operatorul român. Veniturile operaționale ale companiei au fost de 941,9 milioane euro, cu 4,8% mai mari decât în 2000. Rezultatele sunt calculate conform contabilității internaționale. Numai în ultimele 3 luni ale anului 2001, pierderile nete ale RomTelecom s-au cifrat la 49,4 milioane euro, comparativ cu 8,6 milioane de euro în perioada corespunzătoare a anului anterior. Veniturile operaționale în această perioadă au crescut cu 9,8%, de la 215,8 milioane de euro la 236,9 milioane de euro. Pe ansamblul anului trecut, profitul companiei calculat înainte de scăderea impozitelor, dobânzilor, includerea amortizării și a variațiilor de curs valutar (EBTDA) a avut o scădere de 17,7%, până la 209,8 milioane de euro.
Potrivit comunicatului OTE, datoriile nete ale societatii nationale de telecomunicatii se ridicau la 471 milioane de euro, cu 22,8% peste nivelul anului precedent. Performantele RomTelecom au fost influentate negativ ca urmare a efortului financiar de lansare a retelei DCS 1800 a subsidiarei sale Cosmorom, care a înregistrat pierderi nete de 58,7 milioane de euro în 2001. Veniturile operaționale ale RomTelecom au fost de 20,8 milioane de euro. Pe de altă parte, cheltuielile operaționale s-au cifrat la 77,2 milioane de euro, în timp ce pierderile operaționale au totalizat 56,4 milioane de euro. Înainte de deducerea impozitelor, dobânzilor, amortizare și variații de curs valutar (EBTDA), operatorul de telefonie mobilă a înregistrat pierderi de 44,1 milioane de euro.
La sfârșitul lui decembrie 2001, RomTelecom avea peste 4,05 milioane de linii telefonice fixe, iar Cosmorom deservea 69.669 de abonați, la care se adaugă 37.540 de utilizatori de cartele preplătite.
Cat priveste strategia de dezvoltare a Romtelecom, inainte cu un an de pierderea monopolului, acesta a stagnat toate investitiile in modernizare si dezvoltare. Astfel, la ora actuala, toate programele de extindere si modernizare a infrastructurilor Romtelecom si Cosmorom sunt sistate. Atitudinea expectativa a grecilor se datoreaza faptului ca inca nu s-a ajuns la o intelegere prin care OTE sa capete siguranta detinerii pachetului majoritar de actiuni al Romtelecom.
Situația RomTelecom este delicată în perspectiva etapei a doua a privatizării. Reprezentanții OTE au declarat recent că nu au de gând să mai facă achiziții în zona Balcanilor, întrucât nici una din potențialele candidate nu îndeplinește criteriile de profitabilitate pe care le așteaptă. Comentând poziția OTE, ministrul român al comunicațiilor Dan Nica declara că, indiferent dacă există sau nu interes din partea companiei elene, RomTelecom tot se va privatiza, întrucât primii pași deja au fost făcuți prin selectarea consultantului. Ministerul a angajat banca americană de investiții Salomon Smith Barney pentru a oferi consultanță în vânzarea pachetului de 65% din RomTelecom, pe care statul român vrea să-l vândă.
Consultantul strategic al RomTelecom, Nicolae Oacă, apreciază că este puțin probabil ca privatizarea RomTelecom să stârnească interesul prea multor companii. Oacă explica acest lucru prin faptul că, întrucât majoritatea companiilor din Europa Occidentală se confruntă cu o serie de dificultăți financiare datorate investițiilor în achiziționarea de licențe UMTS, este puțin probabil ca acestea să-și dorească să investească în România.
Grupul OTE a realizat anul trecut un profit net de 643,7 milioane de euro, în creștere cu 25,2% raportat la anul 2000, ca urmare a unui profit operațional de 1,12 miliarde de euro și a unor venituri din activitate de 4,08 miliarde de euro.(1 martie)

Dupa un minut, RomTelecom va taxa apelurile pe mobil la 5,5 secunde
Taxarea convorbirilor efectuate din reteaua RomTelecom catre serviciile de telefonie mobilă se va face, incepand cu 16 martie, in functie de durata apelului. Pentru o convorbire mai mica sau egala cu 60 de secunde, durata acesteia se va rotunji la un minut, iar taxarea aplicata va fi de 17 centi (fara TVA), indiferent de momentul zilei cand se efectueaza convorbirea, conform tarifului de interconectare intre retelele de telefonie fixa si mobile stabilit de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Incepand cu al doilea minut de convorbire, fiecare transa de 5,5 secunde se va taxa cu 1,56 centi (fara TVA). Facturarea se va face in lei la cursul oficial de schimb mediu leu/dolar din luna precedenta celei de emitere a facturii, curs care va fi inscris explicit pe factura. Vechiul tarif pentru apelurile din reteaua RomTelecom catre serviciile de telefonie mobila, intrat in vigoare la data de 1 iulie 2001, era de 5.867,4 lei pe minut (fara TVA). Factura telefonica va evidentia distinct, incepand cu data de 1 aprilie, diversele categorii de apeluri telefonice realizate, care vor fi grupate pe convorbiri locale, interurbane, internationale, servicii suplimentare, catre retele de telefonie celulara, catre furnizorii de Internet, catre furnizorii de Servicii cu Valoare Adaugata. Aceste modificari de procedura vor fi aplicate acolo unde posibilitatile tehnice o permit si vor fi treptat generalizate pentru intreaga retea a RomTelecom.

OTE si-a schimbat seful din Grecia
Lefteris Antonacopoulos este noul director executiv al operatorului elen de telecomunicații OTE Telecoms, înlocuidu-l pe Nikos Manassis, potrivit unui anunț al companiei. Noul director a anunțat că OTE se va extinde și în alte țări decât cele aflate în imediata vecinătate. "Balcanii au o importanță semnificativă, însă OTE nu se va limita la această zonă", a spus Antonacopoulos. El a adăgat că va încerca să mențină poziția de lider pe care compania o deține în sud-estul Europei. OTE deține 35% din acțiunile operatorului român RomTelecom și este prezent și în Serbia, Albania și Bulgaria. Atât Antonacopoulos, cât și Manassis au fost membri ai fostului consiliu de administrație al OTE și au fost renominalizați de către stat, însă guvernul a decis înlocuirea lui Manassis din funcția de director executiv.
Este pentru prima oară când Antonacopoulos are de-a face cu telecomunicațiile, însă el a mai deținut diverse funcții de conducere pentru Shell și a fost președintele comitetului executiv al Federației industriașilor greci. "Ca membru al consiliului, îl voi ajuta", a afirmat Manassis, referindu-se la cel care îl va înlocui. Manassis a fost numit în funcția de conducere a operatorului în anul 2000, după ce a lansat cu succes divizia de telefonie mobilă a OTE - CosmOTE. Este pentru prima oară când conducerea companiei nu este stabilită de către statul elen, ca urmare a reducerii cotei de participare a statului sub 50%. "Politicienii nu mai sunt numiți pentru a conduce OTE. Mandatul președintelui OTE s-a încheiat în mod firesc. Alegerea noului președinte se va baza pe criterii comerciale", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Christos Protopappas, înaintea adunării acționarilor.

RomTelecom va participa la programul Leonardo da Vinci al Uniunii Europene
RomTelecom a anunțat că va participa în perioada 2002 - 2003 la derularea unui proiect din cadrul programului Leonardo da Vinci al Uniunii Europene. Programul Leonardo da Vinci are ca temă dezvoltarea vocației profesionale. Proiectul, denumit Xenophon II, la care Romtelecom participă în parteneriat cu mari operatori europeni, are ca scop definirea și aplicarea certificărilor de competență recunoscute în Uniunea Europeană, pentru angajații companiilor de telecomunicații cu atribuții în relațiile cu clienții și promovează coeziunea socială și competitivitatea, componente cu un rol major în schimbările economice și sociale de pe piața muncii. În cadrul proiectului, RomTelecom va organiza un seminar pe data de 19 aprilie 2002, cu participarea unor reprezentanți ai unor ministere, universități și asociații de certificare și acreditare din țară.