.

Imediat ce compania Vodafone a lansat, astăzi, un punct de vedere oficial la adresa nivelului tarifelor de interconectare, Romtelecom a revenit cu un comunicat oficial pe care vi-l prezentam, integral, mai jos. 
 
Comparația cu tarifele practicate în Uniunea Europeană era relevantă numai pentru perioada 2003-2006, începând din 2006 fiind necesară o fundamentare a acestor tarife pe costurile efective înregistrate de operatori (pentru care Romtelecom a furnizat datele necesare, iar cei doi operatori de telefonie mobilă - nu), susțin oficialii Romtelecom.
 
Poziția exprimată astăzi este mai degrabă o încercare de abatere a atenției de la faptul că ANRC revine asupra unei decizii pe care a luat-o cu aproximativ 3 luni în urmă, referitor la procesul de reducere a tarifelor de interconectare cu operatorii de telefonie mobilă Vodafone și Orange.
 
Considerăm că ANRC se descalifică iremediabil acceptând acum un argument pe care l-a respins în mod corect în urmă cu trei luni, motivul invocat atunci de Autoritate fiind că 'raportarea la o medie europeană relativ eterogenă și volatilă nu poate fi considerată un punct de referință în orientarea pe costuri a tarifelor de interconectare în România' susține Cătălin Dima, director executiv juridic și corporate affairs, Romtelecom. Explicația dată atunci de ANRC a fost una corectă, ținând cont că în nici o altă țară din Europa nu există doi operatori de telefonie mobilă care să aibă fiecare de două ori mai multi clienți decât fostul monopol de telefonie fixă si care să se bucure de atâta suport din partea autorității de reglementare, în condiții de duopol pe piață.
 
ANRC are obligația legală să fie imparțială față de toți operatorii și considerăm absolut scandaloasă diferența de tratament deja aplicat de ANRC între Romtelecom (ale cărei tarife de interconectare au fost reduse de la 1.01.2006, în două trepte, pe parcursul unui singur an de zile) si, respectiv, fata de cei doi operatori de telefonie mobila (ale caror tarife au fost reduse mai tarziu, respectiv de la 1.09.2006 si in patru trepte, pe parcursul a 2 ani si 4 luni de zile).
 
În afară de imparțialitatea pe care ANRC ar trebui să o demonstreze, prin recenta decizie de a amâna reducerea tarifelor de interconectare cu operatorii mobili se creează un precedent care va face ca de acum încolo orice decizie a ANRC să poată fi revizuită ca urmare a unor presiuni.
 
Cât despre efectele asupra clienților, în 2006 decalajul privind tarifele de interconectare a fost de 9 luni în defavoarea Romtelecom. Consecința a fost că Romtelecom și clienții săi au plătit către mobili peste 3,5 milioane euro mai mult decât dacă tarifele s-ar fi redus de la 1 ianuarie 2006, așa cum se prevăzuse inițial. Dacă pasul următor de reducere a tarifelor de interconectare la mobili, prevăzut pentru 2007, s-ar amâna Romtelecom și clienții săi ar pierde, de asemenea, sume considerabile.