.

Prin interconectarea RomTelecom la rețeaua iBasis Network, distribuitorul național își va putea direcționa propriul trafic internațional de voce prin intermediul rețelei iBasis. La rândul său, operatorul mondial va avea posibilitatea de a-și extinde serviciile în România prin utilizarea rețelei locale RomTelecom. Acordul, semnat pe 29 aprilie 2002, confirmă interesul companiei iBasis în regiunea de sud-est a Europei, unde se anticipează o creștere de 4 ori a traficului VoIP până în 2006. Prin intermediul unei politici agresive de alianțe, iBasis va furniza servicii pentru mai multe țări din zonă, inclusiv România, Bulgaria, Grecia și Slovenia. 'Ca urmare a interconectării la rețeaua iBasis, vom putea furniza calitate Tier One și, totodată, vom avea posibilitatea de a ne extinde în plan mondial mult mai rapid și eficient decât am fi putut prin forțele noastre proprii', a declarat Kostas Melitas, director executiv comercial la RomTelecom.

Noi servicii RomTelecom
La începutul lunii aprilie, RomTelecom a lansat serviciul CLIP-A 'Prezentarea identității liniei chemătoare', un serviciu care se adresează abonaților conectați pe linii telefonice principale în centrale digitale SIEMENS, ALCATEL și ERICSSON. Acest serviciu era deja oferit clienților abonați la pachete de servicii ISDN.
Pentru utilizarea serviciului 'Prezentarea identității liniei chemătoare', abonatul trebuie să aibă un terminal telefonic cu afișaj electronic, dotat cu funcția 'Identificarea chematorului'. Abonatul apelat va putea să vizualizeze numărul chemător înainte de a accepta apelul.
Pot fi vizualizate numere de apel provenind din România (din rețeaua de telefonie fixă și din rețelele de telefonie mobilă) și din străinătate. Nu pot fi, însă, afișate numerele chemătorilor care sunt abonați la serviciul 'Număr Telefonic Neinformabil', și nici ale celor care și-au restricționat prezentarea identității cu serviciul CLIR (explicat în continuare).
Serviciul CLIP-A se oferă la cererea abonatului și se taxează cu 84.000 lei '“ tarif de accesare (încasat o singură dată) și 29.400 lei '“ abonament lunar. Tarifele nu includ TVA.
Complementar serviciului CLIP-A RomTelecom a lansat și serviciul 'Restricționarea prezentării identității liniei chemătoare' '“ CLIR-A, prin care abonatul chemător poate împiedica vizualizarea numărului său la terminalul abonatului chemat, chiar dacă acesta din urmă utilizează serviciul CLIP-A, prezentat mai sus.

Serviciul CLIR-A este disponibil pentru abonații conectati în centralele digitale de tip SIEMENS, ALCATEL, ERICSSON și GOLDSTAR. Serviciul poate fi oferit în două moduri: 'apel cu apel' '“ doar prin tastarea unui prefix special (implicit pentru toți abonații conectați în centralele menționate), sau 'permanent' (la cerere). Pentru modul 'apel-cu-apel', abonatul trebuie să aibă un terminal dotat cu semnalizare în ton.
Potrivit prevederilor Legii nr.676/2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul telecomunicațiilor, intrată în vigoare în martie 2002, serviciul CLIR-A nu este tarifat de către RomTelecom. Pentru abonații ISDN, care beneficiau și până acum de acest serviciu, noutatea constă doar în netarifarea serviciului.
Abonații care beneficiază de serviciul 'Număr Telefonic Neinformabil' nu sunt afectați de introducerea acestor servicii.
Informații suplimentare și detalii tehnice pot fi obținute apelând serviciul netaxabil 930 (Ghidul serviciilor RomTelecom) sau la Oficiile Comerciale RomTelecom din întreaga țară.

OTE sponsorizează videoconferințe pentru academiile est-europene
OTE INTERNATIONAL INVESTMENTS, subsidiara Hellenic Telecommunications Organization (OTE), sponsorizează, în perioada 24 aprilie - 23 mai a.c., o serie de 11 videoconferințe organizate de Institutul de Cercetări din Egeea de Est pentru țări din sud-estul Europei și Mediterana de Răsărit, prin intermediul celei mai moderne tehnologii de telecomunicații - ISDN. Printre țările participante la acest dialog academic și informațional se numără Bulgaria, România, Armenia, Serbia, Iordania și fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.
Principalele teme care se vor discuta pe parcursul celor 11 videoconferințe se referă la:
- Situația actuală a sistemului de telecomunicații din țările participante la videoconferințe (resursele umane, infrastructura tehnică, indicatorii economici și cadrul juridic);
- Evaluarea și modernizarea sistemelor de telecomunicații;
- Colaborări și perspective ale pieței de telecomunicații;
Videoconferințele sunt structurate în 3 module și urmăresc să promoveze și să întărească colaborarea dintre institutele de învățământ superior din regiune, pe teme legate de telecomunicații. România se va număra printre participanți la toate modulele.
Prima videoconferință a fost programată pe 24 aprilie 2002, pe durata a 2 ore, printr-o conexiune ISDN între sediul central al OTE, Universitatea din Atena și Universitatea din Sofia (Bulgaria). Legăturile în direct cu mediul academic din România se vor realiza pe data de 21 mai 2002 pe ruta Atena - București, iar pe 23 mai pe traseul Atena, București și Erevan.
La manifestări și-au anunțat participarea prestigioși profesori universitari, specialiști din conducerea OTE și ai altor companii de telecomunicații, precum și studenți din țările menționate.
Prin implicarea sa în această serie de evenimente științifice, OTE INTERNATIONAL INVESTMENTS, companie activă pe piața telecomunicațiilor din Europa de sud-est și Iordania, demonstrează interesul pe care îl acordă dezvoltării piețelor regionale de profil și deschide posibilitatea unui dialog deschis și constructiv asupra subiectelor 'fierbinți' din domeniul telecomunicațiilor.