.

 

7 noiembrie 2006 '“ Romtelecom, Telemobil și COSMOTE consideră că proiectul de decizie al Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații (ANRC) prin care se intenționează amânarea cu un an a celei de a doua etape de micșorare a tarifelor de interconectare pentru operatorii de telefonie mobilă Vodafone și Orange este nefundamentat și aduce prejudicii intereselor consumatorilor români, au declarat astăzi directorii generali ai celor trei companii reunite într-o conferință de presă comună.

Reprezentanții celor trei operatori au arătat că, prin acest proiect, ANRC își încalcă obligația de a fi imparțială și, contrar rolului său de a promova concurența, acționează în favoarea întăririi duopolului Vodafone-Orange. Mai mult, prin revenirea fără motive întemeiate asupra propriei hotărâri la numai 3 luni de decizia sa inițială, Autoritatea generează un grad mare de imprevizibilitate pe piața românească a comunicațiilor.

Peste 5 milioane de utilizatori de servicii de telefonie fixă și mobilă ar fi prejudiciați de decizia ANRC, așa cum rezultă din numeroasele luări de pozitie ale operatorilor, cu excepția  Vodafone si Orange. ANRC a stabilit deja că Vodafone și Orange au obligația de a percepe tarife de interconectare în funcție de costuri și orice întârziere în implementarea acestei decizii presupune plata unor tarife mai mari de către utilizatori. În plus, o astfel de decizie ar avea un impact negativ asupra planurilor de investiții cumulate de aproximativ 1 miliard euro, anunțate pentru următorii ani de cei trei operatori (peste 500 milioane euro '“ Romtelecom, 200 milioane euro pentru Telemobil și peste jumătate din cele 450 milioane euro anunțate de COSMOTE).

'Este absurd să încerci să manipulezi pe față opinia publică, invocând un argument pe care l-ai respins în mod corect în urmă cu câteva luni și încercând să justifici această decizie prin procesul de aliniere la realitățile europene, când ANRC știe foarte bine că în această etapă de fixare a tarifelor de interconectare nu contează decât costurile reale înregistrate de operatori. Amânarea deciziei de scădere a tarifelor de interconectare pentru Orange și Vodafone ne-ar provoaca pierderi directe de 6 milioane de euro numai în 2007, iar aceasta este o situație pe care nu o vom accepta,' a declarat James Hubley, director general Romtelecom.

'Este anormal ca, odată ce o decizie este luată cu întârzieri de ani de zile, ANRC să își schimbe poziția la numai câteva săptămâni după ce a fost adoptată în mod oficial, mai ales când obiectul acesteia are un impact semnificativ asupra planurilor de afaceri ale operatorilor și asupra utilizatorilor finali", a adăugat Piermario Di Petrio, director general Telemobil. 

"Reglementările Uniunii Europene asupra tarifelor de interconectare sunt menite să promoveze concurența și să protejeze interesele consumatorilor. În contrast, prin faptul că nu ia în considerare realitățile pieței românești, propunerea ANRC va permite Vodafone și Orange să își exploateze poziția dominantă pe piață în detrimentul competitorilor și al consumatorilor", a afirmat Nikolaos Tsolas, CEO al COSMOTE. 

Conferința de presă comună a celor trei operatori de comunicații a fost organizată la o săptămână după încheierea perioadei de consultare pe marginea unui proiect de decizie al ANRC. Proiectul de a amâna punerea în aplicare a celei de a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare pentru Orange România și Vodafone România a fost supus în regim de urgență consultării publice la numai trei luni după ce ANRC a emis o decizie prin care companiile Vodafone România și Orange România urmau să fie obligate să reducă tarifele de interconectare, în perioada septembrie 2006-ianuarie 2009, cu câte 11,3% în patru etape, la 0,0503 euro/minut. Prima diminuare a tarifelor de interconectare a avut loc la 1 septembrie și, conform deciziei ANRC, ar fi fost urmată de alte reduceri la 1 ianuarie 2007, 1 ianuarie 2008 și 1 ianuarie 2009.

Tariful de interconectare reprezintă suma plătită de o companie pentru ca proprii clienți să apeleze utilizatorii altei rețele, în cazul de față Vodafone România și Orange România, sumă care se regăsește în final în prețurile plătite de utilizatori.