.

RomTelecom va fi obligat de ANRC ca de la 30 iunie 2006 să implementeze în rețeaua sa posibilitatea de pre-selectare a transportatorului. Aceasta înseamnă că un abonat de telefonie fixă al RomTelecom va putea solicita ca pentru anumite categorii de apeluri, cum ar fi cele internaționale, apelurile sale să fie automat redirecționate prin rețeaua unui operator alternativ, care oferă prețuri mai mici la respectivele tipuri de apeluri. Dar RomTelecom are de gând să lupte pentru o amânare până în 2008, după cum ne-a declarat Sietse Lettinga, director Wholesales la RomTelecom.

Alexandrina Hîrțan, vicepreședintele ANRC, a declarat că se așteaptă la rezistență din partea RomTelecom: 'Bineînțeles că ei vor veni la noi cu argumente că într-o oarecare parte a rețelei nu este tehnic posibil, iar noi va trebui să vedem dacă, într-adevăr, acest argument se justifică în practică. E un proces prin care au trecut toate țările'.

C@M: Cum arată piața de pre-selectare a transportatorului?
Sietse Lettinga:
Depinde de prețurile practicate de operatorul dominant. Dacă acestea sunt prea ridicate (fat margins) atunci este posibil să constituie o invitație pentru alți operatori CPS  (Carrier Pre selection ). Numărul operatorilor interconectați care pot folosi preselectarea transportatorilor se ridică la 50, un număr foarte mare în comparație cu cel din alte țări. CPS nu este însă posibil din cauze legate de rețea și cel mai probabil RomTelecom va trebui să investească o sumă semnificativă pentru ca această opțiune să fie susținută de switch-urile actuale. Ar fi de dorit să se amâne introducerea CPS până în 2008 sau 2009 '“ așa cum este cazul Bulgariei - și să nu fim forțați să investim într-o tehnologie învechită, care oricum ar trebui schimbată.

C@M: Ce impact va avea pre-selectarea transportatorului asupra RomTelecom?
Sietse Lettinga:
Este mult prea devreme să răspundem. Întrebarea esențială este când ar trebui implementat acest serviciu. Credem că introducerea CPS înainte de 2008 va obliga RomTelecom să investească masiv într-o tehnologie veche. Sau, altfel spus, să arunce o mulțime de bani care ar trebui folosiți pentru planuri viitoare.
Ar trebui să fie posibilă recuperarea unei investiții într-un termen rezonabil, iar într-o situație ca aceasta este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.

C@M: Numărul abonaților de telefonie ai RomTelecom a scăzut în ultimele 2 trimestre - cum explicați și cum veți inversa acest trend?
Sietse Lettinga:
Parțial, acest lucru se explică prin puterea de cumpărare, insuficient de mare pentru a permite unora dintre clienți păstrarea liniei RomTelecom. Pe de altă parte, există numeroase oferte competitive pe piață, atât de la operatorii de telefonie mobilă, cât și de la cei de cablu TV.

C@M: Recent ați participat la conferința GSM în Europa Centrală și de Est, Zagreb, Croația. Care sunt noutățile pentru Romtelecom - sunteți interesați de deschiderea unui MVNO?
Sietse Lettinga:
Participarea la astfel de evenimente este o oportunitate de a intra în contact direct cu operatori străini, din telefonia fixă sau cea mobilă, pentru a discuta acorduri bilaterale referitoare la terminarea traficului internațional. E mult mai simplu să mergi la astfel de conferințe, unde poți întâlni mai mulți operatori, decât să-i contactezi individual.