.

Nanosateliții cu scop comercial vor juca un rol din ce în ce mai important pentru aplicații spațiale și terestre, România putând fi un "jucător important" pe această piață, susține președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, citat de Agerpres. "Nanosateliții cu scop comercial vor juca un rol din ce în ce mai important pentru aplicații spațiale și terestre. Ne dorim că România să fie un jucător important pe această piață. Dezvoltarea de nanosateliți în scop comercial va conduce la dezvoltarea de tehnologii inovatoare, care ulterior ne vor permite să ne implicăm în misiuni de explorare a Sistemului Solar, dincolo de orbita joasă a Pământului. Implicarea României în aceste programe este o confirmare a contribuțiilor aduse de România în domeniul spațial, fiind totodată o continuare a participării românești în această direcție. (...) Astăzi, România, Stat Membru ESA, este cea de-a 12 țară europeană și a 16-a din lume care deține un procent din Stația Spațială Internațională", a declarat pe 3 decembrie președintele ROSA. El a arătat că Stația Spațială Internațională va reprezenta "un laborator excelent" pentru a testa tehnologii pentru misiuni spațiale pe orbită joasă, dar și pentru misiuni de explorare a Sistemul Solar.

"Decizia Consiliului ESA de continuare a programului ISS vizează de altfel pregătirea pentru trei direcții de explorare spațială: misiunile LEO, misiuni pe Lună și pe Marte. România este, de asemenea, interesată să lanseze nanosateliți în formație de pe ISS, un domeniu de nișă aflat pe agenda ROSA", se arată în comunicatul de presă.

România s-a alăturat partenerilor europeni în două programe ale Agenției Spațiale Europene (ESA) de importanță strategică — Stația Spațială Internațională (ISS) și dezvoltarea rachetei Ariane 6 — a anunțat miercuri ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.

Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Ministerial al ESA, desfășurat marți în Luxemburg, în cadrul căruia reprezentanții celor 20 de state membre ESA, printre care și România, au stabilit planurile de acțiune privind dezvoltarea noilor rachete europene Vega C și Ariane 6.

Altă decizie importantă în ceea ce privește România este implicarea, alături de statele europene, în finanțarea Stației Spațiale Internaționale. Prin intrarea în programul ESA dedicat Stației Spațiale, România devine co-proprietar al Stației, alături de celelalte state europene, precum și de partenerii internaționali (SUA, Canada, Rusia și Japonia).

"Implicarea României în aceste programe este o dovadă a faptului că potențialul românesc în cercetare și inovare începe să producă rezultate concrete și că investițiile în acest domeniu sunt legitime și justificate. Astăzi, România, Stat Membru ESA, este cea de-a 12 țară europeană și a 16-a din lume care deține un procent din Stația Spațială Internațională, ceea ce este deopotrivă un motiv de mândrie, dar și de încredere în viitorul industriei spațiale românești", a mai declarat ministrul.

Din delegația României, prezentă la Consiliul Ministerial ESA, au făcut parte Secretarul de Stat în Ministerul Educației Naționale, Tudor Prisecaru, și Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso.