.

Roverul autonom Curiosity, trimis de NASA într-o misiune de explorare a planetei Marte, a părăsit zona în care s-a așezat pe suprafața planetei și se îndreaptă spre Muntele Sharp, viitorul său punct de lucru, conform SPACE.com, citat de Agerpres. Curiosity a ieșit din perimetrul cu laturile de 20km/7km, din interiorul Craterului Gale, și mai are de parcurs puțin mai mult de 3 kilometri până la noua destinație, conform NASA. O fotografie a roverului, realizată de pe orbită de sonda Mars Reconnaissance Orbiter și datată 27 iunie, îl prezintă în apropierea ieșirii din acest perimetru de teren plan, fără denivelări sau obstacole importante, ales pentru primul său contact cu planeta Marte din august 2012.

Această misiune, concepută inițial să dureze doi ani, cu un buget de 2,5 miliarde de dolari, a avut drept scop principal să determine dacă mediul de pe Marte ar fi putut fi propice pentru apariția vieții microbiene. Unul dintre obiectivele vizate a fost identificarea elementelor organice constitutive ale vieții cu ajutorul celui mai complex set de instrumente științifice ce a fost trimis vreodată pe o altă planetă. Din acest punct de vedere, Curiosity este un adevărat laborator mobil și autonom, trimis pe Marte.

Principalul obiectiv al misiunii a fost atins, echipa care coordonează activitatea lui Curiosity anunțând anul trecut că în zona în care roverul s-a așezat pe planetă, Yellowknife Bay, exista un sistem de lacuri și râuri în urmă cu miliarde de ani, care ar fi permis apariția și dezvoltarea vieții microbiene.

Curiosity se îndreaptă în prezent spre Muntele Sharp, cu o înălțime de 5,5 kilometri, aflat în centrul craterului Gale și la aproximativ 8 kilometri de Yellowknife Bay.