.

Doriți mai mult trafic pe site-ul personal? Doriți o modalitate ușoară de distribuție a noutăților din cadrul companiei? Atunci sigur aveți nevoie de un flux de știri RSS.

Ce înseamnă RSS?
RSS (Really Simple Syndication) reprezintă un format XML simplificat, creat special pentru distribuția de știri sau anunțuri de ultimă oră. Creat inițial de către UserLand în 1997 și folosit apoi în mod constant de către Netscape pentru updatarea propriilor canalele de știri din cadrul portalului Netcenter, tehnologia RSS a evoluat într-o modalitate populară de schimb de conținut între site-uri (incluzând aici BBC, CNET, CNN, Forbes, Wired, Red Herring, Slashdot, ZDNet etc.).
RSS-ul rezolvă mii de probleme cu care se confruntă în general webmasterii, cum ar fi creșterea traficului pe un site, colectarea sau distribuția de știri etc. Fiecare fișier RSS conține atât informații statice, legate de site-ul respectiv, cât și informații dinamice, cum ar fi ultimele știri apărute pe site.
Tehnologia RSS oferă posibilitatea de a urmări în mod automat modificările din cadrul unui site, nemaifiind necesară accesarea acestuia pentru a verifica dacă au fost introduse informații noi. Există în prezent aplicații de citire a fluxurilor de știri în format RSS care anunță utilizatorii, la intervale predefinite de aceștia, dacă pe site-urile selectate de aceștia au apărut știri sau conținut nou.
Astfel, utilizatorii își pot defini site-urile pe care doresc să le urmărească, iar dacă site-urile respective au activată opțiunea de informare prin RSS (tot mai multe site-uri adoptând această metodă pe zi ce trece), prin intermediul unui mic program numit generic 'žagregator' (online se găsesc multe variante gratuite) utilizatorii pot primi alerte de fiecare dată când site-urile lor favorite publică ceva nou.
Prin intermediul tehnologiei RSS are loc o schimbare radicală a modului în care oamenii au acces la informații, afirmă specialiștii. Dacă până acum utilizatorul trebuia să acceseze direct informația directă (să caute site-ul dorit și să navigheze pe acesta până la obținerea informației dorite, tehnologia RSS face ca informația să ajungă singură la utilizator, și nu orice fel de informație, ci doar aceea care este relevantă și, mai ales, nouă. Unii sunt de părere că RSS-ul este modalitatea viitorului de a accesa informații, lucru care naște deja o serie de întrebări cu privire la viitorul mass-media tradiționale.
În ultima vreme tot mai multe companii au început să folosească serviciile RSS, dintre acestea distingându-se site-urile Ebay (utilizatorii pot primi noi informații despre obiectele puse în vânzare), Google (a lansat Google Reader, o unealtă gratuită pentru citirea fluxurilor RSS) și Yahoo (care a anunțat că va încorpora feed-uri RSS pentru serviciul său gratuit de e-mail, în dorința de a facilita procedurile de accesare a update-urilor pentru diferite site-uri sau bloguri). De asemenea, este permisă mai nou accesarea fluxurilor RSS direct din fereastra browserelor, prin intermediul unui simplu plug in, fără a mai fi nevoie de un alt program (ultima variantă de browser Mozzila Firefox permite deja acest lucru, iar Microsoft a anunțat că în prima parte a acestui an va lansa o variantă publică beta pentru Internet Explorer 7, îmbunătățită cu taburi și suport RSS).
Și în România fenomenul a început să se extindă, publicații precum Adevărul, Cotidianul, Evenimentul Zilei, XtremPC sau CHIP beneficiind deja de fluxuri de știri în format RSS. Au început chiar să apară portaluri de știri în format RSS, precum cel realizat la adresa web http://rss.mioritics.ro/, unde sunt disponibile aproape 600 de fluxuri de informații în format RSS, din site-uri românești, fie ele pagini de informații, ziare, jurnale personale, cluburi și forumuri sau alte asemenea surse online.
Vă anunțăm, de asemenea, că de la jumătatea lunii februarie și pe site-ul nostru, www.comunic.ro, sunt disponibile în cadrul secțiunii RSS două fluxuri în format RSS, primul cuprinzând articolele apărute în revista noastră și cele publicate direct pe site, iar cel de-al doilea cuprinde monitorizarea zilnică a peste 150 de surse interne și internaționale din industria IT&C. Totul la o distanță de un click!