.

Prăbușirea KPNQwest a devenit aproape definitivă, prin disponibilizarea singurei părți mai mari a rețelei sale de fibră optică. Compania de telecomunicații rusească, Antel Holdings Ltd. din Morcova, a acceptat să achiziționeze activele central-europene ale defunctului operator pentru 36,5 milioane euro. Antel urmează politica altor operatori dornici de chilipiruri, pentru a-și spori aria de acoperire sau pentru a acoperi anumite căi de comunicații. Rezultatul este acela că peisajul rețelistic european pare din ce în ce mai puțin pan-european. 'žAcum există un nivel de fragmentare', spune Rob Pritchard, director la firma londoneză de consultanță Benchmark-it, citat de revista 'žCommunicationWeek International'. 'žVor fi mai puține implicații din partea europenilor. Nimeni nu a îndrăznit să cumpere întregul KPNQwest.'
Compania londoneză Interoute a cumpărat activele rețelei metropolitane a KPNQwest din 8 orașe: Paris, Frankfurt, Madrid, Zurich, Londra, Viena, Milano și Amsterdam.
Analiștii sunt de părere că achiziția făcută de Antel ar putea-o clasa drept un puternic jucător regional în centrul Europei. 'žEste singura rețea ce permite accesul simultan pe 5 piețe,' spune Alexander Kabanovsky, director al Antel Holdings Ltd. Achiziția include 5 operatori alternativi în Cehia, Polonia, Ungaria, România și Slovacia, iar aceasta și prețul final depind de un audit financiar efectuat de Ernst & Young.
Antel va moșteni datoriile, chiar dacă acestea vor fi de ordinul milioanelor de euro. 'žEste un chilipir foarte bun pentru ei,' spune Eugene Popov, analist principal la Pyramid Research din Londra. Dar o integrare regională a activelor din fiecare țară este un scenariu mai puțin optimist. 'žDinamica pieței și activele sunt foarte diferite,' spune Popov. 'žAntel are de-a face cu multe încercări pe calea integrării activelor.'
Compania ar putea să lase managementul și rularea zilnică a afacerilor în grija autorităților locale pe care să le facă centre independente de profit.
La momentul înțelegerii, Kabanovsky spunea că s-ar putea merge pe parteneriate strategice, pentru a ajuta la rularea acestor afaceri.
Antel este deținută de către Group Menatep, un conglomerat industrial cu active de peste 20 de miliarde USD, propietarul inclusiv al companiei petroliere Yukos - a doua mare firmă rusească în domeniul resurselor naturale.