.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology din SUA au dezvoltat un program de calculator care analizează vibrațiile ambientale produse de factori din imediata apropiere a unei clădiri și folosește informațiile colectate pentru monitorizarea eventualelor pagube și a stresului mecanic la nivelul structurii respective, scrie portalul digitaltrends.com, citat de Agerpres. Programul a fost testat chiar pe una dintre clădirile MIT, 21 Story Green Building, un turn de beton proiectat de arhitectul I.M. Pei în anii '60 care este cea mai înaltă clădire din Cambridge, Massachusetts.
 
Folosind datele despre structura turnului strânse de la numeroși senzori, algoritmi și o simulare avansată de calculator, echipa de la MIT a reușit să estimeze ce se întâmplă în diferitele situații de tensiune.
 
Programul a luat în calcul dimensiunea clădirii, dar și alți parametri care ofereau informații în detaliu precum densitatea pereților de beton, a plăcilor, a grinzilor și a treptelor fiecărui etaj. Ulterior, programul poate fi îmbunătățit pentru a ajuta la monitorizarea nivelului de stres al clădirii.
 
''Mi-aș putea imagina că în viitor un astfel de sistem de monitorizare ar putea fi implementat pe toate clădirile noastre, extins la nivelul orașelor'', a spus cercetătorul principal Hao Sun. ''Utilate cu senzori și cu algoritmi de procesare a informațiilor, clădirile ar putea deveni inteligente și ar putea să-și estimeze singure nivelul de sănătate în timp real'', potrivit aceluiași Hao Sun.
 
Programul ar putea să-i avertizeze pe proprietari atunci când o casă sau un bloc de apartamente sunt pe cale să sufere anumite distrugeri sau pagube la nivelul structurii.