.

Ne ținem de promisiunea de a vă relata zilnic pericolele ce planează asupra industriei IT&C autohtone care în loc să fie declarată prioritatea strategică națională de către oamenii puterii, era cât pe ce să fie comasată la incertul Minister al Transporturilor, adică la o mare gaură neagră a banilor publici. Alegerile au trecut, așa cum au fost ele, urmările schismei naționale încep, însă, să se vadă. Iar în Parlament, cu cât trec capitolele Bugetului de criză de comisiile de specialitate, cu atât vedem în industrie cum se aprind butoanele roșii ale cheltuirii banului public. Mai vechea propunere a Executivului ca toate proiectele IT&C din zona administrației publice să poarte avizul MCSI, dar și să fie derulate transparent, cu informarea și consultarea opiniei publice nu se întâmplă. De ce? Atenție la primele semnale!

Radiocom anunță proiecte de 288 milioane lei

Rețeaua de acces broadband WiMax fix are alocate 153 milioane de lei, iar proiectul de implementare a televiziunii digitale alte 135 milioane de lei, până în 2012, conform cerințelor UE. Rețeaua WiMax fix vizează reședințele de județ și alte câteva locații în banda de frecvență de 3,6-3,76 GHz. Licitația pentru WiMax este momentan blocată din cauza unei contestații depuse în contencios de către o companie de apartament, în spatele căreia se află o companie multinațională. Surse din industrie indică faptul că bătălia pentru obstrucția acestei licitații este dură și de durată. Compania s-a redresat economic, în primele 10 luni din 2009, înregistrând venituri de 287.192.980 lei, cu 7% mai mult decât veniturile aferente perioadei similare din 2008. De asemenea, profitul brut al SNR pe primele 10 luni din 2009 este de 405.602 lei. Cheltuielile s-au cifrat la 286.787.378 lei, majorate cu 4,86% față de cele aferente din 2009. În ciuda unei strategii guvernamentale declarative de situație de criză, din cei aproape 2000 de angajați ai SNR, în cursul anului 2009 au fost concediați abia 46 de salariați, în prezent compania neavând nici un plan de restructurare a societății.

Poșta Română va relua licitația de 35 milioane lei

Poșta Română va relua licitația pentru achiziția de servicii de reparare și întreținere a echipamentelor IT&C aflate în dotarea operatorului poștal, contract estimat la circa 35 milioane de lei, după ce a anulat-o din motive procedurale, a comunicat pentru Mediafax biroul de presă al companiei. Termenul limită pentru depunerea ofertelor expirase la 12 noiembrie 2009, dată la care fuseseră depuse oferte de către companiile Romsys, UTI, CG&GC, IIRUC Service și trei consorții formate din Romtelecom și S&T România, HP România și Alsys Data, respectiv Romanian Business Consult, Frontal Communication, Omnilogic, Softnet Business Services și Software Developement & Consulting. Aglomerație mare la banii Poștei Române. Contractul de prestări servicii urma să fie încheiat pe o perioadă de patru ani. Poșta Română e cel mai mare operator de profil, dispunând de o rețea națională de aprox. 7.100 de oficii poștale, din care numai circa 1.100 sunt informatizate. În 2008, CNPR a raportat o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de lei și un profit net de 32.793 lei.

Poliția Română vrea sistem IT de peste 13 milioane lei

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) va lansa, în martie, anunțul pentru licitația privind achiziționarea unui sistem IT dedicat asigurării suportului decizional și organizațional la nivelul instituției (într-o formulare extrem de vagă), contractul fiind estimat la 13,57 milioane de lei (TVA inclus), conform Mediafax. Astfel, serviciile de întreținere, actualizare și dezvoltare a aplicațiilor informatice reprezintă 7,17 milioane de lei, licențele software - 4,78 milioane de lei și echipamentele de calcul - 1,62 milioane de lei. „Sistemul informatic face parte din Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative", susține IGPR în anunțul de intenție de pe pe site-ul www.e-licitatie.ro. IGPR, parte a Ministerului Administrației și Internelor, e instituția specializată a statului ce exercită atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, precum și respectarea ordinii și liniștii publice.

Italienii se revoltă împotriva Microsoft

Mai catolici decât… ortodocșii, consumatorii italieni vor să declanșeze un proces colectiv împotriva Microsoft în vederea obținerii de compensații financiare pentru cumpărătorii obligați să achiziționeze computere cu sistemul de operare Windows preinstalat, împotriva dorinței lor, conform Reuters. Asociația Aduc, de protecție a consumatorilor, a anunțat, pe 5 ianuarie, că va prezenta cazul la un tribunal din Florența. Acțiunea împotriva Microsoft are loc după intrarea în vigoare, în 2010, a unei legi ce permite asociațiilor să deschidă procese în numele unor grupuri de consumatori. Cazurile individuale au efect asupra unui număr mic de utilizatori, a declarat președintele Aduc, Vincenzo Donvito. „Am decis să deschidem un proces colectiv împotriva Microsoft, având în vedere numărul mare de utilizatori implicați și importanța pieței libere", a susținut acesta. Legislația italiană permite acordarea de compensații pentru costurile suportate de reclamanți, dar nu și plata unor daune punitive. Asociația Aduc a câștigat deja un prim caz, în Florența, privind rambursarea costului sistemului Windows consumatorilor ce au fost nevoiți să cumpere computere cu aplicațiile Microsoft preinstalate.