.

Proiectul intitulat „Centrul virtual de instruire a personalului", cod SMIS 23558, este implementat de Secretariatul General al Guvernului (numit în continuare SGG) în calitate de beneficiar și co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial Creștererea Competitivității Economice, Axa prioritară III – „Tehnologia Informației și Comunicațiilor pentru sectoarele privat și public, Domeniul major de intervenție 2 – "Dezvoltarea și creșterea eficienței serviciilor publice electronice", Operațiunea 3 – „Susținerea implementării de aplicații E-Educație", pentru care Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri are calitatea de Autoritate de Management (AM) iar Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale are calitatea de Organism Intermediar (OI).

Proiectul „Centrul virtual de instruire a personalului" își propune realizarea unei platforme electronice de pregătire continuă și evaluare pentru personalul din cadrul SGG și din instituțiile publice din subordine, ținând cont de nevoile de formare specifice, mai ales în contextul restricțiilor bugetare care grevează procesul de formare profesională în sistem clasic.

Platforma va permite furnizarea materialelor de curs într-o ordine secvențială și logică, în format electronic, pentru a putea fi asimilate in mod independent, precum și aplicarea de instrumente de testare online, care permit realizarea de evaluări anuale complexe. Domeniile de instruire care vor fi acoperite cu module de curs la nivelul platformei electronice includ, fără a se limita la: Achiziții publice; Fundamentarea economico-financiară a propunerilor de politici publice; Management financiar; Legislație specifică și managementul reformei; Comunicare publică; Management public; Evaluarea și măsurarea calității datelor statistice; Utilizarea aplicațiilor informatice suport și a sistemelor de operare; Limbi străine cu aplicabilitate directă în procesele și activitățile din administrația publică.

Proiectul propune o schimbare de mentalitate față de procesul clasic de formare profesională. Se are în vedere trecerea de la modalitatea tradițională de instruire, în sala de curs și în prezența responsabilului de instruire, către un sistem de instruire și evaluare susținut de tehnologia de tip e-learning care prezintă numeroase beneficii:

costuri și timp de organizare mai reduse;

acces nediscriminatoriu pentru un număr cât mai ridicat de angajați la cursurile de formare incluse pe platforma electronică;

flexibilitate mai ridicată a procesului de învățare și centrarea acestui proces pe cursant;

posibilitatea de a parcurge materialul de curs prin intermediul internetului oriunde și oricând;

evaluare obiectivă și rapidă pe baza testelor online;

posibilitatea de diseminare și multiplicare rapidă a cunoștințelor dobândite de funcționarii înscriși în sistemul e-learning către colegii acestora;

grad mai ridicat de transparență privind nivelul de pregătire al funcționarilor publici.

Valoarea totală a proiectului este de 3.719.965,28 lei din care valoarea eligibilă este 2.999.972,00 lei. Din valoarea eligibilă, valoarea nerambursabilă este de 2.448.577,15 lei (din FEDR), astfel că din bugetul de stat se va suporta diferența de 551.394,85 lei plus TVA-ul, respectiv 1.271.388,13 lei. Principalul element de cost prevăzut în cadrul bugetului proiectului este reprezentat de costul aferent achiziționării echipamentelor hardware, a licențelor și a serviciilor de dezvoltare a aplicației informatice și a conținutului digital inițial.

Inițiativa SGG este aliniată la practici similare din administrația publică la nivel european. Astfel, in Marea Britanie este functionala o platformă de formare și dezvoltare, care a devenit operațională începând cu aprilie 2011 și pe care sunt înregistrați în prezent peste 140.000 de funcționari publici. În Italia este o platformă, inițiată în 2010, care are în prezent peste 10.000 de utilizatori la nivelul prefecturilor și administrațiilor regionale. În Spania funcționează platforma online pentru formarea funcționarilor publici, care pune la dispoziție utilizatorilor înregistrați cursuri de planificare strategică, evaluarea calității, management de proiect, negociere, managementul echipelor, comunicarea cu cetățenii, competențe lingvistice, egalitate de gen.