.

Unicul producător britanic de telefoane mobile, Sendo, a acționat în judecată Microsoft pe 23 decembrie 2002, acuzând gigantul software de furt de proprietate intelectuală și de clienți. Microsoft deține 10% din acțiunile Sendo. Acesta stopase orice cooperare cu Microsoft în noiembrie, cu 2 săptămâni înainte de lansarea unui telefon mobil, Z100, ce ar fi trebuit să ruleze software Stinger, dezvoltat ulterior în ceea ce Microsoft numește Smartphone 2002. Inițial, Sendo a motivat renunțarea la Microsoft prin lipsa accesului la codul sursă. Z100 va fi reproiectat să ruleze sistemul de operare Symbian, în urma semnării unui contract cu adversarii Microsoft, consorțiul Symbian din Marea Britanie și Nokia din Finlanda. Renunțarea la contractul cu Microsoft echivalează cu pierderea unei surse de venituri de cel puțin 300 mil. USD pentru Sendo. Pe 30 decembrie au fost dezvăluite detalii ale plângerii depuse de Sendo care nu dau deloc bine pentru imaginea monopolistului software așa-zis reformat.

Microsoft a mizat pe falimentul Sendo
Potrivit plângerii înaintate de conducerea Sendo unui tribunal federal din SUA, în 1999, cele două companii au format un parteneriat pentru a dezvolta telefoane mobile inteligente care accesau conturile de e-mail ale utilizatorilor și ofereau alte servicii Internet. Sendo și Microsoft au dizolvat parteneriatul în octombrie 2002, când un alt partener al Microsoft, High Tech Computers din Taiwan, a lansat în Statele Unite un dispozitiv smartphone bazat pe Stinger.
Plângerea Sendo afirmă că Microsoft a înstrăinat proprietatea intelectuală a Sendo, expertiza hardware și secrete comerciale prin furnizarea lor către HTC și alte companii care lucrau la telefoane Stinger și care practică prețuri scăzute. Sendo mai acuză Microsoft că s-a prevalat de relația Sendo cu Orange și alți operatori mobili pentru a obține acces la aceștia, eliminând Sendo. 'Planul secret al Microsoft a fost să profite de această companie de dimensiuni mici, de informațiile, expertizele tehnice și de cunoștințele sale de piață. De asemenea, grupul american intenționa să fure clienții și potențialii clienți cărora Sendo le-ar putea furniza servicii', se arată în plângerea prezentată de grupul britanic.
Sendo susține că Microsoft a încercat să îi limiteze rolul în parteneriat și să o elimine, odată ce a obținut informațiile căutate. Sendo susține că se află în prag de faliment din cauza Microsoft - livrări constant întârziate ale update-urilor software și ale plăților. Microsoft a refuzat să furnizeze finanțarea de 14 mil. USD promise, mai susține acuzația.
Microsoft și Sendo căzuseră de acord că dacă Sendo intră în faliment, compania va da gratuit Microsoft dreptul de a-i folosi proprietatea intelectuală. În octombrie, Marc Brown, directorul grupului de dezvoltare și strategie al Microsoft și membru al consiliului Sendo, a propus ca Sendo să se declare în faliment. Mai târziu, în aceeași lună, Brown a demisionat din consiliul director Sendo, iar a doua zi Sendo a stopat relația cu Microsoft. Potrivit unor surse apropiate companiei, Sendo pretinde daune de sute de milioane USD.
Procesul ar putea afecta relațiile Microsoft cu alte companii mici din sectorul de tehnologie a informației. Mai mult, această acțiune intervine în contextul în care producătorul american poartă negocieri cu autoritățile europene de reglementare a concurenței în legătură cu monopolul său pe piața software.

Sendo Z100 va rula software Nokia
Sendo și Microsoft dezvoltau împreună telefonul inteligent Z-100 - un terminal compact oferind funcționalitate în stil PC și multimedia - care urma să deschidă calea pentru Microsoft pe piața comunicațiilor de viitoare generație. După despărțire, Sendo a trecut la o versiune alternativă a Z100 bazată pe sistemul de operare cu standarde deschise Symbian.
Sendo este singurul producător mobil din Marea Britanie și singurul producător mobil din lume care a luat-o de la zero, în anii '˜90.
Fondată în 1999 și condusă, în prezent, de Hugh Brogan, un veteran al diviziilor mobile de la Motorola și Philips, Sendo fabrică acum telefoane mobile în Marea Britanie, China și Republica Cehă și livrează 'câteva sute de mii' de unități lunar. Terminalul Z100, adresat clientelei din afaceri, era preconizat la un preț cu amănuntul de 400-1.000 USD, în funcție de pachetul oferit de operator.