.

SES SIRIUS, o companie SES ASTRA, are intenția de a participa la procesul de digitalizare din România, oferind o alternativă pentru platformele de distribuție terestră. „Suntem pregătiți să susținem tranziția la televiziunea digitală în România. Viitorii clienți ai televiziunii digitale trebuie să aibă opțiunea de a alege soluția cea mai potrivită pentru ei, din toate punctele de vedere: financiar, tehnologic sau al nevoilor personale. Satelitul oferă o acoperire completă a teritoriului și un semnal constant, calitate bună, ceea ce îl face soluția ideală pentru recepția directă sau pentru a fi o soluție complementară pentru celelalte platforme de distribuție terestră. Satelitul este o soluție pentru regiunile care nu beneficiază de acoperire terestră sau pentru acele zone în care rețelele terestre nu se justifică din punct de vedere economic; în același timp, poate fi și o alternativă pentru gospodăriile care nu beneficiază de o calitate bună a semnalului terestru. Mai mult, prin intermediul acestei platforme pot fi asigurate și alte servicii cu valoare adăugată, cum ar fi transmisiile HDTV, internet în bandă largă, servicii de telefonie și multimedia", precizează Håkan Sjödin, Director General al SES SIRIUS.

Procesul de digitalizare este încă la începuturile sale în România, dar este de salutat angajamentul autorităților române de a finaliza tranziția la televiziunea digitală până în anul 2012, conform recomandărilor făcute statelor membre de către UE. SIRIUS recomandă un cadru legislativ și de reglementare neutru în ceea ce privește soluțiile de transmisie folosite, pentru a permite implicarea tuturor platformelor de distribuție și a asigura o tranziție eficientă. Acest lucru este în concordanță cu recomandarea Comisiei Europene – în 2008, CE menționa că sprijinul acordat de către un stat exclusiv pentru platforma de distribuție terestră este incompatibil cu principiile pieței unice.

SIRIUS subliniază faptul că satelitul nu este doar o soluție eficientă din perspectiva costurilor, ci și una ecologică. Transmisiile TV prin satelit permit economisirea unei cantități considerabile de energie în comparație cu distribuția TV prin rețele terestre sau în bandă largă. Pe lângă consumul de energie mai redus, transmisia TV prin satelit asigură și emisii de dioxid de carbon și reziduuri mai reduse, cu 0,4 g deșeuri per canal de televiziune digitală/gospodărie/an, în comparație cu 37 g în cazul transmisiei terestre TV și 78 g în cazul transmisiei TV prin fibră optică.

SIRIUS are deja o prezență puternică la nivel local în România, toți operatorii de cablu primind semnal de la satelitul SIRIUS 4, pentru care compania asigură și asistență clienți, training și suport tehnic. La sfârșitul anului 2008, Sirius oferea acoperire pentru 5,12 milioane de gospodării din România.